Vágólapra másolva!

Bevallotta ügynökmúltját a románok egykori futballklasszisa

Három napja még cáfolta, csütörtökön azonban beismerte Gheorghe Popescu, a román labdarúgó-válogatott korábbi meghatározó játékosa, hogy a titkosszolgálat informátora volt az 1980-as évek végén.

A 41 éves, 115-szörös válogatott hátvéd az Evenimentul Zilei című napilapnak adott telefonos interjúban beszélt a hírhedt Securitatéhoz fűződő viszonyáról. Állítása szerint négy jelentést írt az államrendőrségnek, amikor az Universitatea Craiova játékosa volt.

"Egyetlen emberről sem írtam rosszat. Mindenkit dicsértem" - mondta Popescu. Az Adevarul című napilap lap hétfőn írta meg, hogy Popescu 1986-tól, három éven keresztül a Ceausescu-rezsim bukásáig jelentett, a futballista ezt először hazugságnak nevezte. Annyit ismert csak el, hogy 1985-ben aláírt egy papírt, melyben az állt, hogy megvédi hazája érdekeit.

A kiváló futballista esete nem volt egyedi Romániában, ahol Nicolae Ceausescu diktatúrája idején elvárták a sportolóktól, hogy külföldi útjaikról beszámoljanak. Popescu 18 éves pályafutása során játszott a Tottenham Hotspurben, az FC Barcelonában, a Galatasarayban és a PSV Eindhovenben is, a válogatottal három világ- és két Európa-bajnokságon szerepelt.

Legnagyobb klubsikerét a Barcelonával érte el, mellyel 1997-ben megnyerte a Kupagyőztesek Európa Kupáját, hazájában hatszor volt az év játékosa.