Vágólapra másolva!
A Hertha BSC kedden 19 órakor a Ferencvárossal játszik felkészülési mérkőzést az Üllői úton, ahol Dárdai Pál személyében a vendégcsapatban is lesz magyar labdarúgó. A 33 éves, 57-szeres válogatott középpályása az [origo]-nak elárulta, közel volt ahhoz, hogy a 90-es években a zöld-fehérekhez igazoljon, a Pécsen kívül pedig nem akar más magyar csapatnál dolgozni. Dárdai most azt szorgalmazza, hogy a Real Madrid Castillában szereplő Szalai Ádám a Herthához igazoljon, és arról is beszélt, hogy a Málta elleni válogatott meccs volt élete legnagyobb futballélménye, pedig nem is játszott sárga lapjai miatt.

- Megemésztettétek már, hogy a Bundesliga-szezonzárón a Karlsruhe elleni 4-0-s vereséggel a dobogóról és a BL-indulásról is lemaradtatok?
- Nem foglalkozik ezzel már senki, nem is beszélünk róla. A vereség után kibérelt a klub egy diszkót, és már ott oldódott a stressz. Bár szép lett volna a harmadik hely, az erőviszonyokat figyelembe véve csoda lett volna, ha a dobogón végzünk. A berlini szurkolók sem bánkódnak, tudják, hogy egy középszerű csapattal értük el a negyedik helyet, mindössze az a fájó, hogy míg mi sokáig BL-t érő helyen álltunk, addig a Stuttgart épp az utolsó fordulóban ért fel oda.

- A hajrában megijedtetek a nagy lehetőségtől?
Az utolsó nyolc-kilenc fordulóban az volt érezhető a csapat játékán, hogy senki nem akar hibázni. Enyhén szólva sem játszottunk szépen, s míg előtte mindig partiban voltunk a labdabirtoklás tekintetében, az utolsó pár meccsen mindössze a játékidő 30-35 százalékában volt nálunk a labda. Amikor labdavezetésnél felnéztél, alig találtál valakit, akinek passzolhatnál...

- Hogyan készültök a következő idényre?
- Július végén, a Münster elleni német kupameccsel rajtol a szezon, két hete jött össze először a társaság, s bizony sokan nagy deficitben vannak önmagukhoz képest. Éppen ezért keményen készülünk, Berlinben egy olyan kabinban edzettünk, amely a 3600 méteres magaslati levegőt szimulálja, ami állítólag azért jó, mert ebben a terhelés hatására nő a vörösvérsejtek száma, és ez így nem számít doppingnak. Nem mondom, hogy szeretjük, hiszen elég gusztustalan, amikor 12 játékos egy kis szobában 30 perc alatt öt futópadon és hét biciklin kiizzad két liternyit. Viszont sokat javul általa az állóképesség, az erőnlétünkkel tavaly sem volt gond. Péntek óta viszont Ausztriában készülünk, kedden pedig irány az Üllői út.

Februárban szép gólt lőtt a Mönchengladbachnak

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=PvvgKBLWNDugmaeb


- A Fradi elleni meccset hogyan hoztátok tető alá?
- Nekem annyi közöm volt hozzá, hogy Gellei Károly, a meccs szervezője néhány hónapja felhívott, s mondta, hogy össze kéne hozni egy Pécs-Hertha meccset Pécsett, ám mondtam neki, hogy oda nem fog elmenni a Hertha, mert másodosztályú a csapat. Megemlítettem, hogy a Fradi vagy az Újpest ellen viszont telt ház lenne, és így lett realitás a Hertha magyarországi vendégjátékának az ötletből.

- Neked soha nem merült fel a neved a Fradinál?
- Egyszer egy téli felkészülés végén szóltak, hogy szálljak le a buszról, menjek fel a klubházba. Nem tudtam, miről van szó, pedig már "el is voltam adva", megegyezett a két klub, ám én mondtam, hogy nem akarok menni. Velem nem is beszéltek erről, de a csapat mindenképp pénzt akart kapni értem. Később aztán tényleg távoztam, a BVSC-hez, ahol Mezey Gyuri bácsinál egyértelmű volt, hogy ha külföldre hívnak, akkor elenged, és így is lett - azóta a Herthánál vagyok.

- Igaz, hogy idén jöttél volna Pécsre is, ha hívnak?
- A lehetőség mindig megvan, ám amíg nem keresnek meg, nem csörög a telefonom, addig nincs miről beszélni. Pécs a szívem csücske, és más városban biztosan nem fogok dolgozni Magyarországon.

Dárdai 12 Fradi-szurkolóval fog sörözni Berlinben

A magyar középpályás 12 szurkolót lát vendégül egy korsó sörre Berlinben. A meghívás és a sör mellé egy Hertha-mérkőzésre szóló belépő és egy buszjegy is jár az OrangeWays nemzetközi busztársaság járatával. Hétfőn és kedden (10 és 18 óra között) az Albert-stadion pénztáraiban és az Ibusz Oktogon téri jegyirodájában a mérkőzésre jegyet váltó szurkolók között sorsolják ki azokat, akik az ősz folyamán utazhatnak el Berlinbe Dárdaihoz. A keddi meccs szünetében további 10 drukker berlini utazást és Hertha-belépőket nyerhet.

A mérkőzés előtt erősödött a Ferencváros: a zöld-fehérek leigazolták a 21 éves spanyol Joaquín Martínezt. A Hertha már az ausztriai edzőtáborban készül a Bundesliga rajtjára, a német csapat Stegersbachból utazik majd át Budapestre, Grazból különgéppel. A csapat új szerzeményei közül máris nagy népszerűségnek örvend a legutóbbi edzőmérkőzésen két gólt is szerzett Artur Wichniarek, aki az Artúr király becenevet kapta a szurkolóktól.


- Az FTC-t ismerik a herthások?


- Az eredmény mennyire fontos a keddi meccsen?
- Mellékes. A felkészülés közepén járunk, minden játékos számára az a cél, hogy mire kezdődik a bajnokság, egészséges legyen, de ha az edzőmeccseken széterőlteted magad, bajba kerülhetsz. Ha a mérkőzés előtt lefutjuk az ötször ötezer métert, akkor több esélye lehet a Fradinak, ha nem, és kompletten állunk fel, akkor nekünk állhat a zászló.

- Biztosan sok néző lesz az Albert-stadionban, a magyar bajnokik látogatottsága viszont még mindig bántóan alacsony. Légiósként mit gondolsz erről?
- Magyarországon szükség van a Fradira és az Újpestre is, de az igazi az lenne, ha a nagy riválisok fanatikusai együtt drukkolnának kulturált módon, s akkor a magyar foci ismét feljutna, mondjuk egy svájci szintre. Mindig azzal jönnek a magyar vezetők, hogy a pénzhiány és az eredménytelenség az oka az üres stadionoknak, pedig ez badarság. Hány meg hány invesztálás volt az utóbbi időben, s közben milyen volt a fejlődés? A telt ház és az eredményesség viszont összefüggő dolgok. Én imádok futballozni, de ha üres a stadion, akkor nem tudod kihajszolni magad. Így aztán nincs eredmény, mert az csak akkor lesz, ha tele van a stadion, éppen ezért kellene különféle akciókkal kicsábítani a nézőket, mint történt ez a Málta elleni válogatott meccsen, ahol ezt tökéletesen megcsinálták a szervezők. A fölső szektort megnyitották és egy csomó fiatal ott őrjöngött a lelátón. Édesanyám Pécsett óvónő, és még ott is futball-lázban égtek a gyerekek, mert készültek a pesti meccsre. Én sárga lapok miatt nem játszhattam, mégis ez volt életem egyik legnagyobb futballélménye, varázslatos volt fenn ülni a lelátón és figyelni, amint a magyar gyerekek végigszurkolják a meccset.

Forrás: AFP

- Ennél még nagyobb élmény is érhet, ha a válogatott ősszel megnyer pár meccset...
- Ha a svédek és a portugálok ellen négy pontot szerzünk, akkor lesz miről beszélni, addig nincs. Ha senki nem lesz sérült, ott lesz a kezdőben a 8-9 kulcsjátékos, akkor sikerülhet. Mert azért azt látni kell, hogy Erwin Koeman nem tud 40 játékosból válogatni, nem olyanok a lehetőségei, mint a német korosztályos csapatoknak. A német U21-es csapatnál - amely megnyerte az Eb-t - két ugyanolyan erősségű tizenegyet ki tudnának állítani, de az U18-asnál és az U16-osnél akár négyet vagy hatot is. Magyarországon nem azért volt jó régen a futball, mert jó edzők voltak, hanem mert sok gyerek focizott.

- Mit tudsz arról, hogy a Hertha Szalai Ádámmal szeretne erősíteni, legalábbis a Bild információja szerint.
- Amikor először láttam játszani, azonnal mondtam Michael Preetz Hertha-menedzsernek, hogy látok benne fantáziát, nagy jövő előtt áll. Bár lassan már az első osztályban kellene játszania, hogy megszokja a pörgősebb részét a labdarúgásnak. Mielőtt elmentem szabadságra, ismét beszéltem Preetz-cel, kérdeztem, van-e esély a leigazolására, de nehéz ügynek tűnik, nem sok pénzt fordíthat a Hertha erősítésre. Amit tudtam, megtettem: beajánlottam, mert látok benne olyat, ami alapján itt lenne a helye - magas, technikás, gólérzékeny. Ha idejönne, vigyáznék rá, segítenék neki - jó helyre kerülne.