Vágólapra másolva!
A 31 éves Kovács Péternek Magyarországon nem jött be a futball, ezért már 20 évesen útra kelt, s miután finnországi légiósként gólt szerzett a Liverpool ellen, egy másik skandináv országban, Norvégiában ért fel pályafutása csúcsára: idén 5 millió norvég koronát ajánlott érte a Rosenborg, a góllövőlista harmadik helyezettjét azonban nem engedte el az Odd Grenland, amely újonc létére harmadik a bajnokságban. Interjú a tízszeres válogatott magyar csatárral, aki ritkán rúg gólt, de annál többször fejel.

- Gondoltad volna, hogy a húszas éveidben végig, sőt még utána is Skandináviában fogsz futballozni?
- Egyáltalán nem számítottam rá, hogy ilyen sokáig északon leszek, egyszerűen 1998-ban jött egy finn lehetőség, amibe belevágtam. A Lahtinál és a Hakánál lehúzott négy év után aztán Norvégiába igazoltam, s az itteni foci még jobban bejött a számomra, de azt hiszem, ez a góljaim számán is látszik.

- A számok alapján úgy tűnik, mindig kiváló érzékkel választottad meg a csapatait, s nem féltél egy-egy évre lemenni a másodosztályba sem. Mikor, mi alapján döntöttél a klubváltás vagy éppen a maradás mellett?
- 2008 januárjában azért hagytam el a Strömsgodsetet, mert új edző érkezett, aki nem titkolta, hogy nem férek be a csapat új játékrendszerébe. Így hát továbbálltam a másodosztályú Odd Grenlandhez, ahová a régi edzőmet követtem, és azóta itt vagyok. Mindenképpen jó döntést hoztam, hiszen 54 meccsen 39 gólt rúgtam, de úgy, hogy soha, egyszer sem cseréltek le.

- Rúgtál?
- Jól mondod, ritkán rúgok gólt, inkább fejelek. Az idei szezonban, az első osztályban 8 gólnál járok, ebből hatot fejjel értem el, míg a kupában háromszor voltam eredményes, és egyet szereztem lábbal. Tavaly a másodosztályban 23-mal gólkirály lettem, és ha jól emlékszem, 16:7 volt az arány - a fejes gólok javára.

- A magyar sajtó hallgatott arról, hogy a Rosenborg szerződtetni akart, én is csak a Wikipédián olvastam, hogy a norvég bajnoki csúcstartó 300 ezer norvég koronás ajánlatot tett Kovács Péterért 2009-ben. Nem bántad meg, hogy nem igazoltál oda?
- A hír igaz, egy apró különbséggel, a Rosenborg nem 300 ezer, hanem 5 millió koronát fizetett volna értem, ami úgy 150-170 millió forintnak, illetve 5-600 ezer eurónak felel meg. Nem sok beleszólásom volt abba, hogy esetleg a Rosenborgban folytassam, az edzőm ugyanis azt mondta, semmiképp nem enged el, mert rám építi a taktikát. Persze eljátszottam a gondolattal, hogy milyen jó lenne a Rosenborgban szerepelni, de mivel nem volt igazi realitása a dolognak, ezért nem akartam több energiát pazarolni rá.

- Úgy tűnik, mintha a norvég ligát neked találták volna ki - vagy máshol is megállnád a helyed?
- Szerintem máshol is képes lennék jó teljesítményre, bár való igaz, hogy a norvég bajnokság nagyon fekszik nekem, a tempós futball jellemző rá, és az egész az erőre épül, a 4-3-3-as szisztéma pedig tökéletesen illik hozzám. A két szélső elfut az oldalvonalnál, majd kiszolgálnak: jönnek a beadások, én pedig a 16-oson belül általában fejjel, néha lábbal rögtön helyzetbe kerülök.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

- A magyar válogatott is egy csatárral játszik...
- A válogatott inkább 4-5-1-ben áll fel, de lehet, a csapatnak ki kellene próbálnia a 4-3-3-at, mert két évtizeddel ezelőtt ezzel volt sikeres.

- Pályafutásod kezdetén, Magyarországon nem értél el túl nagy sikereket, sőt az Újpesttől elég váratlanul távoztál.
- 1995 januárjában kifejezetten Garami József kérésére igazoltam Újpestre, ám mindössze négy meccsen játszottam. A mester távozása után, Nagy László és Várhidi Péter idejében már nem sok lehetőséget kaptam. Utána Érden játszottam az NB I B-ben, de ott sem éreztem jól magam, majd jött a finn lehetőség.

- Az FC Haka játékosaként még a Liverpool ellen is betaláltál, az volt életed gólja?
- Nagyon büszke vagyok rá, s ha nem is az volt a legszebb, de a legemlékezetesebb mindenképpen. Örök emlék marad, még akkor is, ha a csapatunkat azért jól megszórták az angololok. Remélem, még visszatérek egyszer az Anfieldre...

- Néhány éve nem volt nap, hogy ne hoztak volna össze egy-egy angol csapattal a brit lapok, miért nem igazoltál végül Angliába?
- 2003 végén és 2004 elején két-három csapat valóban komolyan érdeklődött, de Magyarország akkor még nem volt tagja az Európai Uniónak, így nem mehettem Angliába, mert - mint ahogy az a munkavállalásomhoz kellett volna - nemhogy a válogatott meccsek 75 százalékán, de egyáltalán nem szerepeltem a nemzeti csapatban. Februárban aztán válogatott lettem, de az kevés is volt, meg késő is. Májusban aztán csatlakozott Magyarország az EU-hoz, engem viszont azóta nem kerestek.

Koeman figyeli Kovácsot, bekerülhet a válogatottba

Szekeres Tamás, a magyar válogatott technikai igazgatója jól ismeri a norvég bajnokságot, hiszen a 2001 és 2002 között a Strömsgodset csapatát erősítette. Kovács Péter 2002-ben a Tromsö légiósaként találkozhatott a védővel a pályán, majd 2006-2008-ig a csatár is a Strömsgodsetben szerepelt. "A norvég bajnokság erősebb, mint a magyar, fizikálisan mindenképp. Körülbelül olyan a színvonala, mint a belga bajnokságé, ám a hollandnál technikailag gyengébb" - nyilatkozta Szekeres Tamás.

"Jól jelzi Kovács Péter képességeit, hogy sok gólt szerez. A háromcsatáros rendszer nagyon fekszik neki, a 16-oson belül életveszélyes, a specialitása, hogy a szélről beérkezett labdákat sok esetben gólra váltja. A csapatával kiválóan kezdett az idén, akik pedig látták játszani, mind jó véleménnyel voltak róla. Én is jól ismerem, mert többször játszottam már ellene, és tudom, mik az erényei. Beszélgettünk róla Erwin Koemannal, s a kapitány arra jutott: ha így folytatja Péter, akkor szóba kerülhet a meghívása" - mondta Kovácsról a válogatott technikai igazgatója.


- Nem tartanak technikás játékosnak, ám amit tudsz, azt nagyon tudod, ez Norvégiában már kiderült. Mégis, miben érzed magad a legjobbnak és miben a leggyengébbnek?
- 4-3-3-ban befejező csatárnak lenni - ez az én világom. A technikámról, a gyengéimről inkább nem mondanék semmit, ám az tény, hogy védekezésben szeretnék jobbat nyújtani.

- Mikor voltál életed legjobb formájában?
- Fizikálisan és mentálisan most vagyok abban. Öt-hat vagy épp nyolc éve, ha nem lőttem gólt, azonnal elkenődtem, de most máshogy dolgozom fel az ilyen helyzeteket. Hogy jó formában vagyok, a tavalyi és az idei évemen is látszik, és remélem, a következő két-három évben sem lesz ez másképp.

- A gólörömeidet elnézve úgy tűnik, nagyon jól érzed magad Norvégiában. Vágysz haza egyáltalán?
- Hazaköltözni biztos, hogy nem fogok. Norvég barátnőm van, ő is focizik, és nagyon jó itt lakni, szép hely, magas az életszínvonal, minden szempontból bejön nekem az ország. Magyarországra csak karácsonykor szoktam hazamenni pár napra.

Az Odd Grenland meccsein a legtöbbször Kovács Péter a főszereplő


- Skien sétálóutcáján segít a magasságod abban, hogy kitűnj, vagy anélkül is megtalálnak a rajongók?

- Észrevesznek, nem tudok elbújni. Jó érzés, hogy elfogadtak, az Odd már a negyedik norvég csapatom, de egyiknél sem volt panaszom a szurkolók szeretetére, pedig külföldiként nem mindig könnyű népszerűvé válni.

- Számítottatok arra, hogy újoncként a dobogóért lesz harcban a csapat?
- Nem a kiesés ellen akartunk küzdeni, de hogy dobogósok leszünk, arra nem számítottunk. De mivel 18 forduló után is harmadikok vagyunk, elmondható, hogy a jó szereplésünk nem lehet a véletlen műve. Ha már felküzdöttük magunkat idáig, már csak az Európa-liga-kvalifikáció miatt is szeretnénk itt maradni, de legrosszabb esetben is az első öt valamelyike a cél. Még 12 nagyon kemény bajnoki vár ránk.

- Szerinted Svédország és Dánia ellen milyen esélyekkel veszi fel a versenyt a magyar válogatott?
- Van két dán csapattársam, ők azt mondják, ilyen jó formában már régen nem volt a csapat, szerintem megnyerik a csoportot, ám hogy ki lesz a második, azt nehéz megtippelni. A magyarokra még négy nehéz meccs vár, ebből kettőt meg kellene nyerni. A svédekkel Budapesten nem lesz könnyű, a dánok ellen idegenben viszont botrányosan nehéz lesz.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

- Még csak Lothar Matthäusnál voltál válogatott, álmodsz még a nemzeti csapatról?
- Abszolút nem, csak a saját dolgaimmal foglalkozom. Ha valakinek tetszik, ahogyan játszom, annak örülök, de ha nem, akkor sem fogok öngyilkosságot elkövetni. Nem is látok sok esélyt arra, hogy mostanság meghívjanak, mivel a válogatott jelenleg olyan szisztémában játszik, amibe én nem biztos, hogy beleillek.

- Pedig Szekeres Tamás technikai igazgató szerint, ha így folytatod, még lehetsz válogatott.
- Sokat beszéltem, jóban vagyok vele, és öröm hallani a szavait. Ám ha azt mondják, hogy így kell folytatnom, az azt jelentheti, hogy azért még messze vagyok a meghívótól. Ha hívnak, szívesen jövök, hiszen nagy megtiszteltetés a válogatottban játszani.