Vágólapra másolva!
Délután a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöksége rendkívüli ülésén jóváhagyta a Kisteleki István elnök által a Sport TV tulajdonosával, a Chello Central Europe Zrt.-vel hétfőn kötött szerződést az NB I-es mérkőzések közvetítési jogáért.

Kisteleki elmondta, hogy a testület ugyan nem egyhangúlag, de jelentős többséggel (az [origo] információja szerint hét igen, két nem szavazat mellett egy tartózkodással) szavazta meg az egyezséget. Hozzátette, hogy a szerződést még a Futball Duó Kft. taggyűlésének is jóvá kell hagynia, s mivel ez alig félórával később megtörtént, végérvényesen életbe lépett a szerződés.

"A megállapodás értelmében a következő három idényben 5,7 milliárd forint áramlik a magyar futballba. Az NB I-es klubok javaslatára az MLSZ elnöksége George F. Hemingwayt bízta meg a tárgyalások lefolytatására, akinek el kellett érnie bizonyos dolgokat a Chellónál, hogy végleges döntés születhessen. Ez megtörtént, így a szerződést aláírhattam, mert az mindenben legalábbis egyenértékű volt a Digi TV ajánlatával" - mondta Kisteleki István az ülést követően. Elárulta, a Chellóval kötött egyezség értelmében például az élvonalbeli csapatoknak járó 2000 UPC előfizetési csomagból 600-at azonnal visszavásárol a cég, így a kluboknak már csak 1400-at kell értékesíteniük.

Az elnök arra a kérdésre, hogy akkor biztosan a Sport TV sugározza-e a jövő hétvégén kezdődő Soproni Liga mérkőzéseit, így válaszolt: "A Sport TV a jogtulajdonos. De dönthet úgy, hogy átad bizonyos számú mérkőzést más csatornának, így akár a Digi TV-nek is. Ez kifejezetten üdvözítő lehetne, hiszen a Digi TV-nek történelmi szerepe van abban, hogy a közvetítési jogokat az értékére emelte".

A Chello Central Europe Zrt-nek kedden délután az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a megállapodás azt jelenti, hogy a következő három szezonban a magyar futball élvonalának összes mérkőzése - így az NB I, a Magyar Kupa és a Szuperkupa, továbbá a Ligakupa is - a Sport TV csatornáin lesz látható. A Sport 1 jelenleg 2,3 millió, míg a Sport 2 több mint 2,1 millió háztartásban érhető el.

Az MLSZ június 25-én elfogadta a Digi TV NB I-es mérkőzésekre vonatkozó közvetítési ajánlatát, a Sport TV azonban július 4-én jelezte: él opciós jogával, és vállalja ugyanazokat a feltételeket. Kisteleki ezt követően úgy nyilatkozott, hogy ezek után már csak a formális döntés van hátra a 9-i elnökségi ülésen, amelyen azonban mégsem került pont a történet végére. A problémát az okozta, hogy a Digi TV ajánlatában csapatonként 2000 Digi előfizetési csomag is szerepelt juttatásként, ezeket a sajátjában UPC-s csomagra cserélte a Sport TV, s felmerült, hogy a kettő egyenértékű-e. A tárgyalások lefolytatására Hemingwayt kérték fel, s ennek eredményeként a Sport TV lett a befutó.

Máté Pál, a Sport TV főszerkesztője érdeklődésünkre csak szűkszavúan reagált: "Nem tudok hirtelen mit mondani, elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy a következő három évben mi közvetítjük a magyar labdarúgás legfontosabb mérkőzéseit".