Vágólapra másolva!
Az idei átigazolási szezonban a Manchester United és az AC Milan mögött eddig az FC Porto tett szert a legnagyobb bevételre - pedig a portugálok nem a Real Madriddal üzleteltek. Mindez nem meglepetés, hiszen az elmúlt években a kék-fehérek rendre pozitívan jöttek ki a transzferperiódusból, mégis meg tudták őrizni egyeduralkodó szerepüket hazájukban, sőt, a nemzetközi porondon sem szerepeltek rosszul.

A portugál bajnokcsapat eddig három meghatározó játékosától vált meg, és mind a háromért jelentős összeget kapott. A csatár Lisandro Lópezt és a balhátvéd Aly Cissokhót az Olympique Lyon vette meg 24, illetve 15 millió euróért, míg Luis Gonzálezt egy másik francia klub, az Olympique Marseille szerezte meg 18 millióért.

A két vételár akár alacsonynak is tűnhet ahhoz képest, amilyen számok repkednek mostanában a nemzetközi játékospiacon, azonban a Cristiano Ronaldóért, vagy éppen Kakáért kifizetett őrült összegek a kivételt jelentik - a Real Madriddal senki sem tud, és nem is akar versenyezni. Az Olympique Lyon által kifizetett 24 millió euró például klubrekord, a lyoniak még sohasem adtak ekkora pénzt egy labdarúgóért - a Porto tehát kifejezetten jó üzletet kötött.

Ráadásul könnyen lehet, hogy napokon belül Bruno Alves is távozik, a középhátvédet ugyanis az FC Barcelona csábítja - érte is közel 20 millió euró kerülhet az egyesület bankszámlájára. A Porto játékospolitikáját ismerve persze ez egyáltalán nem meglepő, elvégre a nemzetközi piacot tekintve alighanem az észak-portugál város csapata az, amely a pénzügyi mérleg szerint a legnagyobb hatékonysággal dolgozik.

Az egyesület 2004 óta minden nyári transzferperiódust pozitívan zárt, jellemzően több tízmillió eurós haszonra tett szert csak abból, hogy eladta legjobbjait, miközben rendkívül olcsón igazolt. A kék-fehérektől korábban is érkezett labdarúgó a topligákba, azonban nem ez volt elsősorban jellemző, sőt, ritkaságnak számított, ha valaki egy nevesebb egyesületbe szerződött: Secretário 1996-ban a Real Madridba, Sérgio Conceicao 1999-ben a Lazióba igazolt, de a legnagyobb bevételt jelentő transzferek nem Angliába, Olasz- vagy Spanyolországba irányultak.

Egészen 2005-ig a Porto legdrágábban eladott focistája Mário Jardel (16 millió euró) volt, akit a török Galatasaray 2000 nyarán vett meg, előtte pedig a rekordot Zlatko Zahovic (13,5 millió) tartotta - érte a görög Olympiakosz adott ki ekkora összeget. A fordulópontot a 2005-ös BL-győzelem jelentette. José Mourinho vezérletével a Porto egy évvel korábban az UEFA-kupában is diadalmaskodott, és a két sikernek köszönhetően a klub futballistái alaposan felértékelődtek.

A vezetőség pedig bölcsen belátta, hogy anyagilag úgysem tud versenyezni a legnagyobb sztárklubokkal, ezért inkább azt az utat választotta, hogy minél drágábban eladja legjobbjait, de biztosítsa a gárda helyét a nemzetközi élmezőnyben. A BL-diadal után a gelsenkircheni fináléban szerepeltek közül rögtön öten távoztak, és a Porto azóta csak 2006 nyarán nem kasszírozott eurótízmilliókat.

Forrás: AFP

A Porto történetének második BEK/BL-győztes csapata Decóval, Ferreirával, Carvalhóval

Ez az átigazolási politika már csak azért is működőképes, mert az így befolyt összegből a portóiak a hazai ligában, illetve Dél-Amerikában még mindig olyan pénzt tudnak kínálni a legjobbakért, aminek köszönhetően be tudják gyűjteni azokat a labdarúgókat, akikre szükségük van. Azt nem lehet mondani, hogy az egyesület ne költene, azonban míg az elmúlt négy évben egy csapatra való labdarúgót adtak el tízmillió eurónál többért, addig csak két játékost vásároltak drágábban - igaz, Luís Fabianón buktak is hétmilliót.

A többiek viszont beváltak annyira, hogy a Porto a hazai porondon egyeduralkodó maradt (a legutóbbi négy bajnokságot megnyerte), és így állandó résztvevője a Bajnokok Ligájának, ahol a 2005-2006-os szezon kivételével mindig továbbjutott csoportjából. Nem véletlen, hogy éppen 2006 nyarán maradtak el a nagy bevételt hozó transzferek...

Az üzleti modell tehát szinte önjáróvá vált: ha a Porto megnyeri a bajnokságot, és a BL-ben sem ég le nagyon, akkor minden nyáron el tud adni két-három játékost, majd lefölözheti a hazai, illetve a dél-amerikai játékospiacot olyan szinten, hogy a portugál bajnokságban ne legyen versenytársa. A hazai riválisoknak szinte lehetetlen megszakítani ezt a sorozatot, ráadásul egyetlen idény alatt nem is borulhat a terv, mert ha a Porto "csak" ezüstérmes lesz, az még mindig elég a BL-induláshoz.

Az FC Porto legdrágábban eladott játékosai 2005 óta:

Lisandro LópezOlympique Lyon200924,0
Luis GonzálezOlympique Marseille200918,0
Aly CissokhoOlympique Lyon200915,0
Ricardo QuaresmaInternazionale200824,6
José BosingwaChelsea200820,5
AndersonManchester United200731,5
PepeReal Madrid200730
ManicheDinamo Moszkva200516,0
Gurkasz SzeitaridiszDinamo Moszkva200510,0
Ricardo CarvalhoChelsea200530,0
Paulo FerreiraChelsea200520,0
DecoFC Barcelona200521,0


A játékos neve után a vevő klub, az átigazolás éve és a vételár (millió euróban) olvasható.

www.global-soccer.eu