Vágólapra másolva!
A svéd Kalmar kiverése után a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában az észt Levadia Tallinn került a Debrecen útjába. Bár az észtek az előző körben a lengyel Wisla Kraków kiejtésével nagy bravúrt hajtottak végre, a közvélemény szemében mégis a magyar bajnok tűnt esélyesebbnek a párharc előtt. A Loki nem is okozott csalódást, ha nem is sziporkázva, de győzött 1-0-ra, így nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Bajnokok Ligája, selejtező, bajnoki ág, 3. forduló, első mérkőzés:
Levadia Tallinn (észt) - Debrecen 0-1 (0-0)
Tallinn, Kadriorg-stadion
v.: Bruno Paixao (portugál)
Levadia: Kaalma - Kalimullin, Morozov, Sisov, Nahk, Guszev (Zelinski, 86.), Ivanov, Malov (Leitan, 74.), Andrejev, S. Puri (E. Puri, 89.), Teniste.
Debrecen: Poleksic - Bernáth, Mészáros N., Komlósi, Leandro - Czvitkovics, Kiss Z., Katona (Dombi, 67.), Szakály P. (Szűcs, 84.) - Rudolf, Szilágyi P. (Coulibaly, 58.).
gól: Leandro (70.)
sárga kap: Leandro (33.), Nahk (44.), Malov (59.), Coulibaly (73.), Andrejev (81.)

Ha a Kalmar elleni párharc előtt sokan azért érveltek a svédek továbbjutása mellett, mert a skandinávok futballja klubszinten is előrébb tart a magyarnál, akkor most ugyanezen vonatkozás alapján remélhettük, hogy a Debrecen komoly esélyekkel várhatja a Levadia elleni meccseket.

Az észt élvonalbeli bajnokság tíz csapata között ugyanis félprofi és amatőr csapatok is találhatók, úgyhogy nem csoda, hogy a mezőnyben irigylésre méltó gazdasági helyzetben lévő tallinniak kisajátították maguknak az aranyérmet az elmúlt három évben.

Persze emlékezhettünk arra, amikor az amatőr játékosokkal felálló Izland, akiket idehaza csak bálnavadásznak csúfoltak, elverte a magyar válogatottat, ráadásul a labdarúgás statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS 2008-as ranglistája szerint az észt bajnokság 11. hellyel áll előrébb, mint a magyar, ami óvatosságra inthette a túlzott optimizmussal felvértezett drukkereket.

Bücs Zsolt, a Debrecen pályaedzője a keddi edzés után úgy nyilatkozott az ellenfélről, kellemetlen csapat, amely nem akar semmit játszani, inkább arra törekszik, hogy elrontsa a másik játékát.

A magyar csapatoknak ritkán fekszik, ha ellenfele erőlteti a párharcokat, a Debrecen két éve, az Elfsborg ellen a saját bőrén érezhette, milyen kellemetlen is tud lenni ez a harcmodor, úgyhogy hatalmas feladat hárult a csatárokra, akik eddig meglehetősen csöndben voltak, a Kalmar ellen ugyanis a három gólon két védekező középpályás, Varga József és Kiss Zoltán osztozott. Varga most eltiltás miatt nem lehetett ott a Debrecenben, csakúgy, mint a Kalmarban kiállított Máté Péter, őket Komlósinak és Katonának kellett pótolnia.

Hogy mekkora lehetőség előtt állt a Loki, arról elég annyi, hogy a Levadia elleni továbbjutás már biztosan csoportkört érhet az Európa Ligában (amennyiben a BL-selejtező negyedik körében kiesne a magyar bajnok), a BL-ben eddig keresett 360 ezer euró (97,2 millió forint) mellé pedig újabb 2,1 millió euró (közel 600 millió forint) landolhatna a Debrecen bankszámláján.

Az első meccs után jól áll a Loki, amely ugyan lassan lendült játékba, de az észtek sem parádéztak az első félidőben, igaz, a hazaiak egy kapufát azért fel tudtak mutatni. A Debrecen úgy tűnt, az első félidőben arra várt, hogy kiderüljön, mit tud a Levadia, csak ritkán jutott el az észt kapuig, és játékában rengeteg volt a hiba.

A második félidő elején aztán Czvitkovics helyzete már előrevítetette, hogy a magyar bajnok támadóbb felfogásban folytatja, és bár az észtek továbbra is erőltették a brusztolós focit, egyre többször ért el a Loki a hazai kapu elé. Így nem volt meglepő, hogy a 70. percben sikerült feltörni a tallinniak védelmét Leandro révén, és innen már kényelmes volt a Debrecen helyzete, mivel a Levadia támadásaiban nem volt semmi kreativitás, a távoli lövések pedig nem okoztak veszélyt Poleksic kapujára.

A végén még egy alapvonalról elvégzett közvetett szabadrúgás miatt emelkedehetett a magyarok vérnyomása, de az észtek ezzel sem tudtak élni, ami azt jelenti, hogy nagyon kedvező helyzetből várhatja a jövő heti visszavágót Herczeg András csapata.

Első félidő

Az első öt percben semmi érdemleges nem történt, a csapatok kóstolgatták egymást, pár szabadrúgáson kívül mást nem lehetett feljegyezni. A nyolcadik percben Andrejev révén a hazaiak próbálkoztak először, de Poleksic kapujára nem volt veszélyes a lövés. Az első negyedóra csendben lepörgött, helyzetek nélkül, azzán a 16. percben ismét a talliniak vették célba a magyarok kapuját, ezúttal Nahk lőtt, Poleksicet pedig a kapufa segítette ki.

A 23. percben Andrejev 17 méterről, laposan vette célba a jobb alsót, de Poleksic kényelmesen leért a lövésre. A túloldalon végre a Loki támadósora is életjelet adott magáról, Rudolf kísérlete azért nem hozta a szívrohamot az észtek kapusára.

Forrás: dvsc.hu

Rudolf továbbra is adós a gólokkal

Az első félóra után elmondható, hogy igaznak bizonyultak a hírek, amelyek arról szóltak, hogy a Levadia masszív csapat, a hazaiak a saját térfelüket megszállva igyekezték minél hamarabb megállítani a debreceni akciókat, a Loki pedig kevés labdát szerzett ahhoz a középpályán, hogy gyors kontrákat tudjon vezetni. A 32. percben két, oldalról belőtt labda után alakult ki veszély a Levadia kapuja előtt, előbb Komlósi elől mentettek a védők, majd Czvitkovics beadása szállt el keresztben.

Nagyon sok hibával játszk a Debrecen, az egyik eladott labda után indulni tudtak az észtek, Andrejev passza után Guszev éles szögből vállalkozott lövésre, de a labda elgurult a jobb alsó sarok mellett. A 41. percben Bernáth nevéhez fűzödött a magyar bajnok második kapuralövése, aztán Kiss buktatása után Czvitkovics célozta meg jobb külsővel a bal felsőt 30 méteres szabadrúgásból, de fél métert tévedett. A portugál bíró egy perc hosszabbítás után lefújta az első játékrészt, amely meglehetősen gyenge játékot hozott, mindkét csapat óvatoskodott, ráadásul rengeteg volt a rossz passz.

Második félidő

Óriási debreceni helyzettel indult a második felvonás, baloldali beadás után Czvitkovics fejelt az ötösről arasznyival a jobb alsó mellé. Az 53. percben Guszev találta el könyökkel a vele együtt felugró Kisst, a Loki kapitánya kisebb ápolás után folytatni tudta a játékot. A megítélt szabadrúgásból Leandro ívelt a kapu elé, de Kaalma a kapujából kilépve összeszedte a labdát.

Egyre többször került a Levadia kapuja elé a magyar csapat, Szilágyi passza után Szakály verekedte el magát lövőhelyzetig, de az utolsó percben közbelépett egy észt védő, akinek lábán lelassult a labda. A 61. percben Mészáros hibázott nagyot, így Malov indult el egyedül a Debrecen kapuja felé, a védő végül beérte a Levadia játékosát, aki lövés helyett büntetőt akart eljátszani, de ezt a portugál bíró nem ette meg. Két perccel később Rudolf csavart kapura 25 méteres szabadrúgásból, de a középre tartó labda Kaalma zsákmánya lett.

Forrás: dvsc.hu

Kiss Zoltán rengeteg párharcot nyert a középpályán, fontos tagja volt a Lokinak

Vendégszöglet után több debreceni játékos előtt is lövőhelyzet adódott, de a tallinni blokkról mindegyik levágódott. A 67. percben végrehajtott csere jelezte, a Loki nyerni akar, Herczeg András Katona helyett Dombit vetette be. A 70.percben meg is született a Loki vezetőgólja: Coulibaly vezette a kapusra a labdát, de lövését Kaalma védte, a kipattanót azonban Leandro bepasszolta (0-1).

A hátralévő időben a Loki magabiztosan uralta a meccset, az észtek nem tudtak helyzetet kidolgozni, a végén még akadt némi izgalom, mert a portugál bíró közvetett szabadrúgást ítélt az alapvonalról, amikor Poleksic felszedett egy hazaadást, de a legurított labdát Kalimullin kibikázta a lelátóra, így maradt az egygólos debreceni siker, amely nagyon sokat érhet.

További eredmények, bajnokok ága:
FK Ventspils (lett) - BATE Boriszov (fehérorosz) 1-0 (0-0)
gól:
Csirkin (64.)

APOEL Nicosia (ciprusi) - Partizan Beograd (szerb) 2-0 (0-0)
gól:
Mirosavljevic (50.), M. Zewlakow (85.)

Sheriff Tiraspol (moldovai) - Slavia Praha (cseh) 0-0

Slovan Bratislava (szlovák) - Olimpiakosz Pireusz (görög) 0-2 (0-2)
gól: Papadopulosz (2.), Leonardo (21.)

FC Zürich (svájci) - NK Maribor (szlovén) 2-3 (2-2)
gól:
Vonlanthen (4.), Hassli (29.), illetve Marcos (12., 22.), Pavlovic (50.)

FC Köbenhavn (dán) - Stabaek IF (norvég) 3-1
gól:
Grönkjaer (11.), Santin (41., 80., a másodikat 11-esből), illetve Pálmason (58.)

FC Salzburg (osztrák) - Dinamo Zagreb (horvát) 1-1 (1-0)
gól: Zickler (45.), illetve Mandzukic (63.)
piros lap: Mandzukic (94., Dinamo)

nem bajnokok ága:
Sahtar Donyeck (ukrán) - FC Timisoara (román) 2-2 (0-1)
gól:
Gladkij (61.), Fernandinho (86.), illetve Bucur (20., 80.)

Celtic (skót) - Dinamo Moszkva (orosz) 0-1 (0-1)
gól:
Kokorin (7.)

Sporting Lisboa (portugál) - Twente Enschede (holland) 0-0
piros lap: Boschker (24., Twente)

Az a csapat, amely a harmadik körből is továbbjut, már biztosan főtáblára kerül valamelyik európai kupasorozatban. A BL-selejtező negyedik, utolsó fordulójában győztes együttesek a sorozat 32-es főtábláján folytatják szereplésüket, míg a vesztesek az Európa Liga 48 csapatot számláló csoportkörébe kapcsolódnak be. A harmadik kör vesztesei sem búcsúznak a nemzetközi porondtól, mivel az EL-selejtező negyedik, utolsó fordulójában vigasztalódhatnak.