Vágólapra másolva!
Nemcsak a magyar labdarúgó-válogatott világbajnoki selejtezői, hanem a Debrecen esetleges Bajnokok Ligája-selejtezője is veszélybe kerülhet, ha a Madonna-koncertet a Puskás Ferenc-stadionban rendezik. Ez azonban a koncertet szervező cég bejelentése ellenére egyelőre nem vehető biztosra.

A DVSC-TEVA a BL-selejtező harmadik fordulójában az észt Levadia Tallinn-nal találkozik, s ha továbbjut, a következő - főtáblára jutásról döntő - körben nem biztos, hogy az Oláh Gábor utcai pályán fogadhatja ellenfelét. Képíró János, a Debrecen főrendezője elmondta, hogy az európai szövetség (UEFA) a pénteki pályabejárás után dönt erről. Ha nem játszhat otthon a magyar bajnok, akkor a Puskás-stadionban fogadná ellenfelét augusztus 26-án, azaz négy nappal a koncert után.

Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke érdeklődésünkre elmondta, már ahhoz is az MLSZ határozott közbenjárására volt szükség, hogy a Debrecen a jövő heti visszavágón a saját pályáján fogadhassa a Levadiát, így szerinte a következő körben az UEFA már nem fog belemenni ebbe.

Az MLSZ úgy tudja, Marseille-ben, ahol egy építőmunkás halála miatt végül elmaradt a koncert, a színpadépítés olyan kárt okozott a gyepszőnyegben, hogy az Olympique Marseille egy hónapig nem játszhat hazai pályán. Kisteleki kedden levelet írt Török Ottónak, a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) főigazgatójának, s azt kérte, a válogatott két szeptemberi, hazai világbajnoki selejtezőjére való tekintettel ne a Puskás-stadionban rendezzék a koncertet.

"Mi mindent megtettünk, hogy a magyar sport érdekei érvényesüljenek, ebben a kérdésben nem lehet pusztán üzleti alapon dönteni" - mondta az [origo]-nak az MLSZ-elnök. "Kedden este órákig tárgyaltam Török úrral, aki nagyon korrektül állt hozzá a helyzethez, szerintem a labdarúgás szompontjából kedvező döntés születhet az ügyben."

A koncertet szervező Live Nation Hungary Kft. ugyanakkor már hivatalosan is bejelentette, hogy Madonna a Kincsem Park helyett a Puskásban lép fel. A cégnél azt ígérik, hogy koncert után kicserélik a füvet a stadionban.

Csakhogy egy labdarúgópálya füvesítése általában 3-4 hetet vesz igénybe, és bár a gyepcsere ennél rövidebb idő alatt is megoldható, de akkor komoly költségvonzata van - állítja Buzogány Dezső, a Sportpázsit Kft. projektszervezője.

"Az egyik eshetőség, hogy csak részleges javításra van szükség, ez néhány hét kérdése, hogy a letakart s néhány napig fény nélkül maradt fű regenerálódjon" - mondta a szakember a távirati irodának. "Ha komoly fizikai károsodást szenvedett a fű, akkor újra kell gyepszőnyegezni. Amennyiben az idő is kevés, akkor 40-60 százalékkal több földre és fűre van szükség, ez esetben már egy más minőségről beszélünk, s a munkálatok komoly logisztikai feladatokat igényelnek."

A Live Nation Hungary a Richter Rasen céggel szerződött a pálya helyreállítására. Márkus Éva kommunikációs igazgató szerint a 2008-as moszkvai Bajnokok Ligája-döntő előtt három nappal gyepcsere volt a Luzsnyiki Stadionban, s ez nem okozott gondot. "Ez igaz, de meg kell nézni, mekkora költségvonzata volt az esetnek, s a döntő után miként nézett ki a pálya. A Puskás-stadionban, ha jól tudom, folyamatos pályahasználatról van szó, így ez további kérdéseket vet fel" - mondta Buzogány Dezső.

A végső szót az ügyben a NUSI mondja ki, az intézetben kérdésünkre az felelték, hogy jelenleg is zajlanak a tárgyalások. Így egyelőre nem vehető biztosra, hogy valóban a Puskásban lesz a Madonna-koncert.

Madonnának mennie kell a Kincsem Parkbólhttp://www.quart.hu/cikk.php?id=3964