Vágólapra másolva!

A Benfica lenne a legnépszerűbb klub?

Azt ugyan képtelenség megállapítani, hogy éppen melyik futballcsapatnak van a legtöbb szurkolója a világon, a hivatalosan regisztrált drukkerek alapján viszont már lehet ranglistát állítani. Más kérdés, hogy a különböző szervezeti struktúrák miatt ez sem feltétlenül mérvadó.

A labdarúgás üzleti részével foglalkozó internetes oldal, a Futebol Finance nemrégiben összeállítást közölt arról, hogy mely futballklubok rendelkeznek a legtöbb pártoló taggal. A végeredmény meglepő, hiszen a portugál honlap kutatásai szerint a lisszaboni Benficának van a legtöbb, hivatalosan is bejegyzett szurkolója, körülbelül 171 ezer. Az FC Barcelona csak a második helyet foglalja el, megelőzve a Manchester Unitedet, illetve a Bayern Münchent.

Az első tíz helyezett (a klubok után a regisztrált tagok száma szerepel):

Benfica (portugál) 171 000
FC Barcelona (spanyol) 163 000
Manchester United (angol) 151 000
Bayern München (német) 146 000
FC Porto (portugál) 115 000
Internacional (brazil) 100 000
Sporting CP (portugál) 96 000
Real Madrid (spanyol) 92 000
River Plate (argentin) 82 000
FC Schalke 04 (német) 72 000

Mint látható, a Futebol Finance adatai alapján az első tíz között nincsen olasz csapat, és az angolok közül is csak a Manchestert United szerepel az élmezőnyben. Mindez azonban korántsem jelzi azt, hogy mondjuk az AC Milan, a Juventus, az Internazionale, a Liverpool vagy az Arsenal ne lenne olyan népszerű, mint például a Schalke 04. Sokkal inkább arról van szó, hogy a különböző szervezeti felépítés miatt nagyon nehéz, szinte lehetetlen összehasonlítani a különböző egyesületeket. A legtöbb országban ugyanis a klubok nem társadalmi szervezetként, hanem üzleti alapon működnek, és magánkézben vannak.

Az AC Milannak hivatalosan is Silvio Berlusconi tulajdonosa, az Internazionale a Moratti családé, a Chelsea Roman Abramovics tulajdona, és így tovább. Ezeknél a kluboknál is működnek hivatalos szurkolói klubok, ezek tagjainak azonban nincs túl sok beleszólása a klub életébe.

Angliában ugyan léteznek a különféle Supporters Trust-ok, amelyeknek az a célja, hogy összefogja az egyesületek kisrészvényeseit annak érdekében, hogy érvényesíthessék akaratukat a klubon belül, de a legnagyobb is csak közel 30 ezer taggal rendelkezik. Ez egyébként a Manchester Unitedé, ami alapján felmerül a kérdés, hogy a Futebol Finance milyen adatokból dolgozott - könnyen lehet, hogy a MU-nál a hivatalos szurkolói klub létszámát adták meg, ezt viszont a többi angol egyesületnél is meg lehetett volna tenni.

Spanyolországban vagy éppen Portugáliában viszont más az egyesületek felépítése. A Real Madrid, illetve az FC Barcelona esetében valódi futballklubokról beszélünk, olyan társadalmi szervezetekről, amelyeknek elméletileg nem az üzleti haszonszerzés a céljuk, és a klubtagok (spanyolul sociók) sokkal komolyabb jogokkal rendelkeznek, mint egy egyszerű szurkoló. Az éves tagsági díj fejében nem csak kedvezményt kapnak a meccsjegyekből, vagy a különböző ajándéktárgyakból, hanem például az elnökválasztásnál szavazati joguk is van. A Realnál négy, a Barcelonánál ötévente tartanak választást, és a klub vezetőjének személyéről a tagok döntenek - sőt, ha elégedetlenek a munkájával, akkor kezdeményezhetik a leváltását, hiszen a pártoló tagok évente közgyűlést tartanak. A Real Madrid legutóbbi elnökválasztásánál idén júliusban 70 739 pártoló tag neve szerepelt a választási névjegyzékben - a sociók közül csak az szavazhat, aki igazoltan nagykorú, nem tölti szabadságvesztését, és legalább egy éve bizonyíthatóan fizeti a tagdíjat.

Míg a Real Madridnál a pártoló tagok számát nem szeretnék növelni, addig a Barcánál az elmúlt években kifejezetten arra törekedtek, hogy a katalán egyesület a hivatalos számok alapján is a világ legnépszerűbb csapata legyen. A 2002-2003-as idényben a klubnak még 106 135 sociója volt, ám ezt követően kampányt indítottak Great Challenge néven annak érdekében, hogy növeljék a pártoló tagok számát. Ennek köszönhetően 2007-ben már 156 ezer sociója volt a Barcának - 17 százalékuk külföldön él.

www.global-soccer.eu