Vágólapra másolva!
Néhány évvel ezelőtt a Serie A-t az angol és a spanyol ligával együtt emlegették, amikor a legrangosabb európai bajnokságokról volt szó, de az angol és a spanyol mezőny anyagi tekintetben mintha kissé ellépett volna az olasztól. A nyáron újabb két világsztár távozott, azonban a középcsapatok megerősödése a korábbinál sokkal kiegyensúlyozottabb küzdelmet ígér a hét végén rajtoló Serie A-ban.

Divatos mostanában az olasz klubfutball kríziséről beszélni, köszönhetően annak, hogy az elmúlt két idényben a Serie A képviselői a Bajnokok Ligájában gyengébben teljesítettek, és úgy tűnt, csapataik anyagi szempontból sem tudják felvenni az angol vagy a spanyol klubokkal.

A nyári átigazolási időszak eseményei sokak számára tovább erősítették ezt a vélekedést, hiszen újabb két szuperklasszis távozott Olaszországból: Kakát a Real Madrid, Zlatan Ibrahimovicot pedig a Barcelona szerződtette, és ezzel két, klasszikus értelemben vett sztár hagyta el a bajnokságot - vagyis olyan labdarúgók, akik nem csak sportteljesítményük, hanem marketingértékük miatt is az elitbe tartoztak.

Az olasz futball vezetői persze maguk is érzik, hogy haladniuk kell a korral, erre utalt az a tény is, hogy a Szuperkupa idei döntőjét Pekingben játszották - azonban egyes vélekedések szerint kifejezetten jót tehet a Serie A-nak, hogy a csapatok igyekeznek sokkal ésszerűbben gazdálkodni. Az mindenképpen bíztató, hogy az elmúlt három évben folyamatosan nőtt a bajnokság átlag-nézőszáma.

Ami pedig a költekezést illeti, az csak látszólag jelentősen kevesebb, mint Angliában vagy Spanyolországban. A transfermarkt.de internetes portál adatai szerint a Primera División és a Premier League egyesületei ugyan több pénzt adtak ki új játékosokra a nyáron, de a különbség korántsem szignifikáns (a spanyolok összesen 424, az angolok 419, az olaszok pedig 409 millió eurót fizettek), ráadásul ebben benne van a Real Madrid "ámokfutása" is, ami a spanyol liga költésének majd felét teszi ki.

Úgy tűnik, hogy a Serie A egyre kiegyensúlyozottabb, a középmezőny csapatai (nem csak a Fiorentina vagy a Lazio, amely azért az elmúlt években időnként bejutott a BL-be, hanem a Napoli, a Palermo vagy a Genoa is) folyamatosan erősödnek, képesek több tízmillió eurót kiadni játékosokra, aminek köszönhetően a sztárkluboknak nem csak a rangadókra kell felszívniuk magukat - és ez nekik is jót tesz. Mindez persze nem azt jelenti, hogy a scudettóért nem a megszokott csapatok indulnak majd harcba, sőt, az előjelek azt mutatják, hogy a 2009-2010-es szezonban az aranyért folytatott versenyfutás csak kétszereplős lesz.

Mert bár hivatalosan az AC Milannál is a bajnoki cím a cél, egyelőre nehéz elképzelni, hogy a piros-feketék fel tudják majd venni a versenyt a Juventusszal és az Interrel. A Milannál egy új korszak kezdődött a nyáron: távozott Kaká, visszavonult Paolo Maldini, és a kispadon immár nem Carlo Ancelotti, hanem Leonardo ül - akinek semmilyen vezetőedzői tapasztalata nincsen.

A klub hívei aggódnak is az új szezon miatt, mert bár az egyesület megvette Klaas-Jan Huntelaart a Real Madridtól, az erősítések kevésnek tűnnek - ahhoz, hogy a csapat valóban versenyben legyen az aranyért, az előző idényben betliző sztároknak (Ronaldinho, Clarence Seedorf, Andrea Pirlo) egyaránt csúcsformában kellene futballozniuk.

Forrás: AFP

Samuel Eto'o előtt nagy feladat áll: pótolnia kell Zlatan Ibrahimovicot

A scudetto fő esélyese így továbbra is a másik milánói egyesület, az Internazionale, amellyel José Mourinho első szezonjában megnyerte a bajnokságot - de mivel a gárda az előző három évben is aranyérmes lett, így ez minimális elvárás volt a portugáltól. A gárda játéka az elmúlt szezonban ugyanakkor nem sokat fejlődött, viszont nagyon úgy tűnik, hogy Mourinho hatása idén már jobban érezhető lesz.

Az átalakulás jelentős, és nem csak Zlatan Ibrahimovic távozása miatt: ezúttal a taktika is más lesz, hogy maximálisan kihasználják a két új csatárt, Diego Milito és Samuel Eto'o erényeit. Ugyanakkor érdemes azzal számolni, hogy az Inter fő prioritása ezúttal a Bajnokok Ligája lehet, ami persze nem jelenti azt, hogy a bajnokságra nem koncentrálnak majd, viszont ez esélyt adhat a Juventusnak.

Torinóban ugyanis várhatóan a Serie A lesz az elsődleges: azok után, hogy a csapattól két bajnoki címet is elvettek a calciopoli-botrány miatt, sőt, a másodosztályba száműzték a gárdát, a Juve ismét aranyérmet szeretne nyerni. Az erősítések ígéretesnek tűnnek: a kulcsemberek maradtak (leszámítva Pavel Nedvedet), és bár a csapatot 2006-ban elhagyó Fabio Cannavaro visszatérése erősen megosztja a klub drukkereit, a középpálya nagyon erős lett Felipe Melóval és Diegóval.

A brazil karmester a felkészülési meccseken nagyon jól futballozott, és a szakértők egyöntetű véleménye szerint a Serie A új idényének egyik sztárja lehet - a Juventus pedig az Inter első számú riválisa az aranyért.

Az mindenképpen hatalmas meglepetés lenne, ha nem a fenti három csapat valamelyike nyerné meg a bajnokságot (sőt, már a Milan aranyérme is kissé váratlan eredménynek számítana), viszont a trió mögött rendkívül kiegyensúlyozott küzdelem várható a BL-t érő negyedik helyért, illetve a nemzetközi kupaindulást jelentő pozíciókért.

Az előző szezonban a Fiorentina végzett a dobogósok mögött, a violák azonban inkább gyengültek, mint erősödtek a nyáron: főleg Felipe Melo eladása érzékeny veszteség, bár a Juvétól a helyére megvett Cristiano Zanetti megfelelően pótolhatja a középpályán. A firenzeiek támadó részlege továbbra is rendkívül ütős Adrian Mutuval és Alberto Gilardinóval, de a védelemnek is hoznia kell magát.

Már csak azért is, mert ezt a pozíciót veszi célba az AS Roma és a Genoa is, sőt, a Napoli is. Utóbbi két egyesület az elköltött pénz tekintetében már ott van az élmezőnyben, és mindkét klubnál abban bíznak, hogy az eredmények is ennek megfelelően alakulnak majd.

A Genoa esetében a kérdés az, hogy mennyire képes kiheverni a játékoskeret szinte teljes kicserélődését - ugyan az eladott kulcsemberek helyére megfelelő utánpótlás érkezett, ám Gian Piero Gasperini edzőnek szinte teljesen új csapatot kell építeni. A Napoli ezzel szemben megtartotta legnagyobb sztárjait (Ezequiel Lavezzit és Marek Hamsíkot), és melléjük még olyan játékosokat vett, mint Fabio Quagliarella, Luca Cigarini vagy Morgan de Sanctis.

Az AS Románál pedig éppen az állandóság lehet a fő erény: a Farkasok kerete alig változott, és Francesco Totti végre teljesen egészségesen abszolválta a felkészülési időszakot - márpedig a rómaiak szereplése még mindig rajta áll vagy bukik. A másik fővárosi gárda, a Lazio könnyen a szezon meglepetéscsapata lehet: az együttes az előző idényben csak tizedik lett, ám megnyerte az olasz kupát, a nyáron pedig a Szuperkupa döntőjében legyőzte az Intert is.

A rendkívül stabil középmezőnyhöz (amelynek szereplői akár a nemzetközi kupaszereplést is kiharcolhatják, de akár a kiesés elleni harcban is érintettek lehetnek) tartozik a Sampdoria, az Udinese, az Atalanta, a Cagliari és a Palermo. Közülük talán a genovai együttesnek van a legnagyobb esélye a pozitív meglepetésre, az Antonio Cassano, Giampaolo Pazzini csatárduó rendkívül sokra hivatott. A palermóiaknál mindig kérdés, hogy az extravagáns elnök, Maurizio Zamparini melyik vereség után "akad ki" annyira, hogy menessze a trénert, aki ezúttal éppen a helyi rivális Cataniától elcsábított Walter Zenga.

A Cagliari viszont könnyen hátrébb csúszhat az előző szezonban megszerzett kilencedik pozícióból, amennyiben nem tudja kiheverni a legutóbbi két idényben házi gólkirályi címet szerzett Robert Acquafresca távozását - aki immár az Atalantában szállíthatja a gólokat.

A többi csapatnál már a bennmaradással is maximálisan elégedettek lennének: a Bologna és a Chievo Verona legutóbbi is alig úszta meg a Serie B-t, és a most a másodosztályból érkező együttesek nem tűnnek gyengének. Különösen igaz ez a Parmára, amely Valerij Bozsinovot és Christian Panuccit is megszerezte, a Barit és a Livornót pedig a fanatikus szurkolótábora mentheti meg.

Az első forduló párosítása:
szombat:
Bologna - Fiorentina 18.00
Siena - AC Milan 20.45

vasárnap:
Internazionale - Bari 18.00
Catania - Sampdoria 20.45
Genoa - AS Roma 20.45
Juventus - Chievo 20.45
Lazio - Atalanta 20.45
Livorno - Cagliari 20.45
Palermo - Napoli 20.45
Udinese - Parma 20.45


www.global-soccer.eu