Vágólapra másolva!
Bár a múlt csütörtöki prágai szurkolói rendbontás számlája még nem érkezett meg a belgrádi Crvena zvezda futballklubhoz, hétfői szerb sajtójelentésekből kiderül, hogy az egyesületnek anélkül is nagyon sokba kerülnek a drukkerei.

A delije, azaz daliák rendbontásai az elmúlt tíz évben 485 ezer euróval apasztották a piros-fehér mezes együttes kasszáját, s komoly szerepük volt abban, hogy a pénztár gyakorlatilag kiürült, a patinás klub hitelekből tudja csak fenntartani magát. Vezetői ennek ellenére sem változtatnak a féktelen tombolásra, pusztításra hajlamos drukkerekkel szemben elnéző magatartásukon: a Slavia Praha elleni, múlt heti vesztes Európa Liga-selejtezős mérkőzést megelőzően őrizetbe vett 150 daliát is védelmezték, s közleményben ítélték el a cseh rendőrség szerintük indokolatlan keménységét.

Az ilyen szemrehányásokból a szerb rendőrségnek is kijut, mert valamiért az sem igazán szereti a Crvena zvezda szurkolótáborának kemény magját. Aki nem olvas sporthíreket, az is mindig jó előre megtudja Belgrádban, ha a csapat játszik: a stadionjához vezető utcákat és a szurkolói ünneplés kedvenc helyszínét, a belvárost ugyanis már a kora délutáni órákban rohamfelszerelést viselő rendőrök lepik el.

Csupán az idén 16 rendbontás volt a szerb fővárosban futballmérkőzések előtt, alatt és után. Hatvanöten megsebesültek, közülük heten súlyosan. A sérültek közül 39 szurkoló volt, 26 pedig rendőr. A belgrádi rendőrség 81 ember (köztük 12 kiskorú) ellen indított bűnvádi eljárást.

A prágai események büntetése még hátra van, de Zoran Lakovic, a Szerb Labdarúgó Szövetség főtitkára szerint a Crvena zvezda sok jóra nem számíthat. Mint ugyanis újságíróknak nyilatkozta, Michel Platini, az UEFA vezetője drákói szigorúsággal kíván fellépni a futballmérkőzéseket kísérő rasszista, nacionalista és erőszakos megnyilvánulásokkal szemben.