Vágólapra másolva!
A svéd Kalmar és az észt Levadia Tallinn után a bolgár Levszki Szófiát is elbúcsúztatta a Debrecen, így 14 év után ismét lesz magyar résztvevője a labdarúgó Bajnokok Ligájának. A magyar bajnok a 2-1-es szófiai diadal után a Puskás Ferenc-stadionban Varga József és Rudolf Gergely góljával 2-0-ra nyert.

BL-selejtező, bajnokok ága, 4. forduló, visszavágó:
DVSC-TEVA - Levszki Szófia (bolgár) 2-0 (2-0)
Puskás Ferenc-stadion, 32 ezer néző
vezette: Claus Bo Larsen (dán)
Debrecen: Poleksic - Bodnár, Mészáros, Komlósi, Leandro - Szakály (Dombi, 58.), Varga J., Czvitkovics (Fodor, 81.), Ramos - Coulibaly, Rudolf (Oláh, 89.)
Levszki Szófia: Petkov - Minev, Topuzakov, Rabeh, Benzukan - Bardon, Jovov (Dimitrov, 72.), Joaozinho (Teszevszkij, 60.), Szarmov, Zé Soares - Hrisztov (Ortega, 77.)
gól: Varga J. (13.), Rudolf (35.)
az első mérkőzés eredménye: 2-1
sárga lap: Leandro (21.), Ramos (36.), Varga (61.), Dombi (76.), illetve Szarmov (9.), Zé Soares (52.)
továbbjutott: a Debrecen, kettős győzelemmel, 4-1-es összesítéssel

A Levszki játékosai a meccs előtt azt mondták, nem adják fel a továbbjutásról szőtt álmaikat, és ez a BL-visszavágó elején látszott is. Rögtön irányították a játékot, és egy óriási kapufával jelezték, hogy ha a Loki hagyja, akkor végre is hajták tervüket. A hazaiak hagyták, hogy a Szófiáé legyen a tér: az első félidőben a játékidő több mint 60 százalékában birtokolták a labdát vendégek, akik megannyi helyzetet ki is dolgoztak. Gólt azonban nem sikerült szerezniük, a Debrecen középpályása, Varga József viszont egy parádés távoli csavarással vezetéshez juttatta a hazaiakat. Rudolf Gergely több esetben is feldobta magát az ellenfél 16-osához közeledvén, majd amikor szidni kezdhették volna, a válogatott csatár egy szép távoli góllal üzent a Puskás-stadion 32 ezer nézőjének. Az első 45 percben a Levszki próbálkozott, a Loki a gólokat lőtte.

FotA3: RA!nki DA!niel [origo]
FotA3: RA!nki DA!niel [origo]

Bodnár László betartotta a szavát
: ezúttal a védekezésben jeleskedett

A folytatásban a Debrecen nem erőltette a támadásokat, a bolgárok pedig képtelenek voltak áttörni a hazai védelmet, így a Levszki távoli lövésekkel próbálkozott, mindhiába. A hajrában egyre több volt a szabálytalanság, s mivel Varga József és Dombi Tibor egyaránt sárga lapot kapott, egyikőjük sem játszhat a Loki első BL-meccsén. Minden mutatóban jobb volt a Szófia, kivéve egyben. A vendégcsapat több szögletet lőtt, több helyzete volt, többet birtokolta a labdát, ám kevesebb gólt szerzett, így a Loki végül már-már simán, kettős győzelemmel jutott be a Bajnokok Ligájába. A budapesti visszavágón összességében az egyéni képességek döntöttek a magyar aranyérmes javára.

A BL-főtáblára jutott Debrecent a mérkőzés végén felállva köszöntötte a Puskás-stadion diadalittas közönsége. A hajdúsági futballisták a lefújást követően tiszteletkörrel köszönték meg a buzdítást. "Csodálatos este volt, fantasztikus érzés, ahogy a közönség végig szurkolt nekünk, és éreztük az egész ország támogatását. A főtáblára jutás legfeljebb álmainkban és vágyainkban szerepelt, amikor megkezdtük utunkat a selejtezőben. A mérkőzés első félidejének egyes részeiben fölényben játszott a Levszki, néha szerencsénk is volt. Szófiában talán jobban futballoztunk, de ezúttal más erényeket csillogtattunk meg, mert a játékosok egymásért küzdöttek az első pillanattól az utolsóig" - mondta a meccs után Herczeg András, a Debrecen klubmenedzsere. A 32 csapatos BL sorsolását csütörtökön 18 órától tartják Monacóban.

14 év után ismét BL-lázban égett az ország

Magyarországon legutóbb 14 éve volt olyan futball-láz, mint kedden. 1995-ben a Ferencváros az Anderlecht búcsúztatásával jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ahol a Real Madrid, az Ajax és a Grasshoppers ellen hat meccset játszhatott, s ha már ott volt, nem csak részt vett, hanem pontokat is gyűjtögetett: négyet a svájci bajnok, egyet pedig a spanyol aranyérmes ellen.

Akkor még tényleg a bajnokok ligája volt a Bajnokok Ligája, később az UEFA az európai topligákból (angol, német, olasz, spanyol) akár négy-négy csapat számára is megadta a lehetőséget, hogy felkerüljön a főtáblára, de a többi, "erősebb" bajnokságok (például holland, belga) is több csapatot nevezhettek egynél. Az NB I csak egyet, így az elmúlt 14 évben vajmi csekély esély volt arra, hogy a magyar aranyérmes egy Manchester United vagy akár csak egy Bordeaux ellen továbbjutást ünnepelhessen.

Michel Platini UEFA-elnök a megválasztásakor megígérte, hogy a BL megreformálásával igyekszik a korábbinál komolyabb lehetőségeket biztosítani az elittől eltávolodott, főképp kelet-európai klubok számára. A magyar bajnok Debrecen így 2009-ben már a bajnokok ágára került, ahol nem sodorhatta az útjába a sors(olás) például az angol Arsenalt vagy a spanyol Atlético Madridot.

A korábbiakkal ellentétben viszont idén kettő helyett három ellenfélen kell(ett) túllépnie a Lokinak a BL-csoportkörért. A svéd bajnok Kalmart 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt több góllal ejtették ki Dombi Tiborék, majd jött az észt Levadia Tallinn, amelyet kettős győzelemmel, 2-0-val búcsúztatott a Loki.

Fotó: Ránki Dániel [origo]
Fotó: Ránki Dániel [origo]

A képgalériáért kattintson a fotóra!

A BL-csoportkör előtti utolsó ellenfél a Levszki Szófia volt. A DVSC - immáron a válogatott Bodnár Lászlóval megerősödve - óriási bravúrral idegenben 2-1-re nyert, így tudták a piros mezesek: ha kikapnak 1-0-ra a visszavágón, a főtábla már akkor is megvan.

A debreceni játékosok legnagyobb fájdalma a meccs előtt az volt, hogy az UEFA a hiányosságok miatt nem engedte, hogy a Loki az Oláh Gábor utcai otthonában fogadja a Levszki Szófiát. Így a visszavágóra nem Debrecenben, hanem a fővárosi Puskás Ferenc-stadionban került sor, ahol cserébe azzal vigasztalódhatott a magyar bajnok, hogy nem 11 ezer, hanem 32 ezer drukker előtt lép pályára - a jegyek ugyanis mind elfogytak.

A futball-láz augusztus 25-én azokat is elérte, akiket korábban sohasem vagy csak alig érdekelt a labdarúgás. "Én még sohasem néztem egyetlen focimeccset sem, de a mairól már annyit hallottam, hogy talán meg fogom nézni" - mondta az [origo] helyszíni tudósítójának a meccs előtt a komolyzenét és a színházakat kedvelő Ági, míg István arról kérdezgetett, hogy mi is az a BL-főtábla: "Ez azt jelenti, hogy van melléktábla is?" Ferenc számára a nap kérdése az, hogy mi az a Loki: "Eddig azt sem tudtam, hogy ez egy fociklub, de most már tudom: Lokomotív volt a vasutas csapat korábbi neve. Ma lesz a meccs? Akkor azt hiszem, nem is késtem le semmiről."


A meccs előtt történt

18.45: a stadion területén belül egy hazai drukker petárdát dobott a busszal érkezett Levszki-szurkolók közé, akiket elkülönítettek, és rohamrendőrök őrzik őket.

19.00: a pálya környékén is vannak bolgár szurkolók, de nem ultrák, hanem egyszerű, családos emberek.

19.15: a Loki-szurkolók elfoglalták a közeli Földtani Intézet lépcsőjét, már tűkön ülnek, és legszívesebben a lelátón foglalnák el a helyüket.

19.25: nyolcvan perccel a kezdőrúgás előtt még nem érezhető, hogy 32 ezer néző lesz a meccsen. Úgy tűnik, a drukkerek az utolsó pillanatban érkeznek majd.

Fotó: Ránki Dániel [origo]
Fotó: Ránki Dániel [origo]

A képgalériáért kattintson a fotóra!

19.35: a Kisstadion mellett egy autó ablaka felhúzva, a hangerő feltekerve, s négy fanatikus sörrel a kezében a Tankcsapda Loki-indulóját hallgatja.

19.55: már özönlenek az emberek, a lezárt útszakaszokon petárdák durrannak, sok a rendőr, vannak olyan rendfenntartók is, akik gázmaszkot viselnek.

20.05: az emberek - már a metró kijáratánál - egymást kérdezgetik, hogy kitől lehet esetleg jegyet venni, mindenki venne, de nincs eladó belépő. Illetve mégis, egy jegyűzér az [origo] tudósítójának egy 2500 forintos jegyet 10 ezerért adna el. Sok szurkoló megpróbál bejutni a bolgár szektorba, ahová még vannak belépők. A még nyitva tartó jegyárus hajthatatlan, csak bolgár útlevél felmutatására adna jegyet. A pult mögötti hölgyet az sem hatja meg, amikor a Szófiában begyűjtött bolgár sálankat mutatjuk...

20.15: a beléptetés nem áll a helyzet magaslatán, a Verseny utcai bejáratnál csigalassúsággal engedik be a drukkereket, akik attól félnek, hogy lemaradnak a kezdőrúgásról.

Fotó: Ránki Dániel [origo]
Fotó: Ránki Dániel [origo]

A képgalériáért kattintson a fotóra!

20.40: a kezdés előtt néhány perccel még csak 18-20 ezer néző foglalt helyet a lelátón, folyamatosan érkeznek be a drukkerek - úgy tűnik, a beléptetés tényleg nagyon lassan zajlott.

20.45: Tankcsapda-dalszöveg a lelátón: "Előttem kilométerek, mögöttem mérföldek, néhány óra múlva egy új világban érek földet."