Vágólapra másolva!
Péntek este Monte-Carlóban rendezik az európai Szuperkupa fináléját. Meglepetés lenne, ha a mérkőzést nem a Barcelona nyerné, de az UEFA-kupa győztesei a múltban már sok meglepetést okoztak, a Sahtar Donyeck pedig bizonyítani szeretné, hogy a BL-ben lenne a helye.

A trófeáért 1972 óta játszanak, első alkalommal még az UEFA áldása nélkül rendezték a mérkőzést. A Szuperkupa ötlete csak azért merült fel, mert az 1972-es KEK-győztes skót Rangers éppen akkor ünnepelte centenáriumát, és ennek örömére meghívta a friss BEK-győztes Ajax Amsterdamot. Magát a Szuperkupa kifejezést a holland De Telegraaf nevű lap munkatársai találták ki, és a kezdeményezés annyira megtetszett az európai szövetségnek, hogy felkarolta az ötletet, és a következő évtől a trófeát már az UEFA elöljárója adta át.

A kupa sorsáról 1998 óta dönt egyetlen mérkőzés, bár korábban is előfordult, hogy a finálé résztvevői csak egyszer találkoztak. Arra is volt példa, hogy a felek nem tudtak megegyezni az időpontban: így 1974-ben, 1981-ben és 1985-ben elmaradt a párharc. A helyszín szintén 1998 óta Monte-Carlo. A Kupagyőztesek Európa Kupájának idején ennek a sorozatnak a győztese játszott a BEK, illetve BL győztesével, 1999 után pedig az UEFA-kupa nyertese lett a mérkőzés másik résztvevője. Az idei az utolsó alkalom, hogy ez a helyzet, jövőre már az Európa Liga győztese lép pályára a II. Lajos-stadionban.

Péntek este az utolsó UEFA-kupa-nyertes, a Sahtar csalódottan lép pályára a Barcelona ellen. Az ukrán együttes nagy meglepetésre elbukott a Bajnokok Ligája selejtezőjében: a donyeckiek nem bírtak az FC Timisoarával. A román együttes Donyeckben 2-2-es döntetlent játszott, a visszavágót pedig lehozta gól nélkül. Mindez elég kínos volt a Sahtarnak, hiszen az ukránok a legutóbbi három idényben egyaránt ott voltak a Bajnokok Ligája főtábláján, és az UEFA-kupa megnyerésekor azt gondolták, hogy végre beléphetnek az európai nagycsapatok közé. Erre egyelőre még várniuk kell, de a Barca ellen megvan az esélyük arra, hogy begyűjtsék fennállásuk második nemzetközi kupáját. A donyeckiek a szezon hátralévő részében az Európa Ligában folytathatják, miután a BL-ből kiesve az EL utolsó selejtezőkörében 5-0-lal ütötték ki a török Sivassport.

A donyecki BL-bukta egyik oka, hogy a Sahtar a korábbi évekkel ellentétben nem vásárolt be a nyáron, sőt inkább gyengült. A klub eladta bolíviai csatárát, Marcelo Morenót a Werder Bremennek, míg Nery Castillo és Jan Lastuvka a Dnyipro Dnyepropetrovszkhoz távozott - az érkezők között pedig csupán a nigériai Julius Aghahowát érdemes említeni. Ráadásul könnyen lehet, hogy a napokban a donyeckiek egyik kulcsembere éppen a pénteki ellenfélhez igazol. A középhátvéd Dmitro Csihrinszkijt a Barcelona csábítja, és minden jel arra mutat, hogy a Sahtar hosszas huzavona után elfogadja a katalánok ajánlatát. Csihrinszkij kedden mindenesetre nem játszott a Sivasspor ellen, más kérdés, hogy korábban a BL selejtezőjében már pályára küldte őt Mircea Lucescu edző, vagyis ha a Barca meg is veszi a hátvédet, a nemzetközi porondon akkor sem szerepeltetheti majd a szezon során.

Persze a Barca Csihrinszkij nélkül is bombaerős, ráadásul a katalánok komolyan veszik a meccset, várhatóan a legerősebb összeállításukban lépnek pályára. Monacóban az Internazionalétól érkezett Zlatan Ibrahimovic a nemzetközi színtéren is bemutatkozhat a gránátvörös-kékeknél. A spanyol Szuperkupa döntőjében az Athletic Bilbao ellen már összeállt a Lionel Messi, Ibrahimovic, Thierry Henry trió, amely képes lehet akár a korábbinál is látványosabb támadójátékra.

A katalánoknak már csak azért is fontos a pénteki mérkőzés, mert három évvel ezelőtt nem sikerült elhódítaniuk a trófeát. Akkor a Barca szintén BL-győztesként játszott Monte-Carlóban, de az UEFA-kupa címvédője, a Sevilla megtréfálta, 3-0-ra legyőzte.

Amennyiben Messiék ezúttal nyerni tudnak, felzárkóznak a háromszoros győztes Ajax Amsterdam és Liverpool mellé (a rekordot az AC Milan tartja öt sikerrel). Ami az edzőket illeti, Guardiola számára ez az első Szuperkupa, de a Sahtar mestere, Mircea Lucescu egyszer már meccselt a trófeáért: 2000-ben, a Galatasaray trénereként nagy meglepetést okozott azzal, hogy csapata legyőzte a BL címvédőjét, a Real Madridot. A román szakember a hatodik tréner lehet, aki másodjára hódítja el a trófeát - korábban ez olyan nagyságoknak sikerült, mint Sir Alex Ferguson, Raymond Goethals, Arrigo Sacchi, Louis van Gaal és Carlo Ancelotti.

www.global-soccer.eu