Vágólapra másolva!
Csütörtök este 18 órakor sorsolják ki Monte-Carlóban a Bajnokok Ligája csoportjait, vagyis hamarosan kiderül, mely csapatokkal kell megküzdenie ősszel a Debrecennek. Egy igazi sztárcsapat szinte biztosan ellátogat majd a Puskás Ferenc-stadionba, igazán szerencsésnek pedig akkor mondhatnánk magunkat, ha a holland vagy a skót, illetve a török vagy az ukrán bajnok közül kerülne ki a másik két ellenfél.  

A Bajnokok Ligájába jutott 32 együttest nyolc darab négycsapatos csoportba sorsolják, a sorsolásnál pedig több megkötést alkalmaznak, elsősorban arra vonatkozólag, hogy melyik csapat milyen csoportba kerülhet. Az UEFA érthető módon nagyon ügyel arra, hogy a legnagyobb sztárklubok ebben a szakaszban még ne keresztezzék egymás útját, ezt szem előtt tartva hozta létre a kiemelési rendszerét. A 32 együttest négy kalapba osztották, és a csoportokba minden kalapból egy-egy csapat kerül. Ugyanakkor azt is figyelembe veszik, hogy azonos nemzetiségű együttesek nem találkozhatnak ebben a körben.

Ami a kiemelést illeti, ezt a szervezet az úgynevezett UEFA-klubranglista alapján állítja össze. Az értékek kiszámításánál az elmúlt öt idény nemzetközi kupasorozatokban elért eredményeit veszik figyelembe, az adott egyesület megszerzett pontjaihoz (amibe a selejtezők eddig nem számítottak bele, a következő szezontól azonban már igen) pedig hozzáadják az ország koefficiensének egyharmadát is. Ennélfogva egy erősebb bajnokságból érkezett csapat akkor sem a nulláról indul, ha az elmúlt öt évben nem vett részt a nemzetközi kupaküzdelmekben.

Mivel a Loki az elmúlt öt szezonban egyszer sem jutott túl a selejtezőkön, így aztán jelenlegi pontszáma a klubranglistán megegyezik a magyar koefficienssel. (Érdekesség, hogy Magyarországról csak a Ferencvárosnak van saját jogú pontja, köszönhetően annak, hogy a 2004-2005-ös szezonban ott volt az UEFA-kupa csoportkörében). A Debrecen ezzel az utolsó helyen áll a BL-be bejutott együttesek között, de ennek abból a szempontból nincsen jelentősége, hogy az utolsó nyolc helyezett ugyanabba a kalapba kerül. Mindezek alapján a Loki az alábbi csapatokat biztosan nem kaphatja ellenfélül: APOEL Nicosia, VfL Wolfsburg, Standard Liege, Maccabi Haifa, FC Zürich, Rubin Kazany és Unirea Urziceni.

Mivel az UEFA ranglistája az elmúlt öt évet veszi alapul, így aztán a BL-ben az utóbbi időben nem remeklő Real Madrid, Juventus és Internazionale csak a második kalapban került, a Sevilla viszont a két UEFA-kupa-győzelmének köszönhetően a kiemeltek között van. De még a harmadik kalapban is akadnak igazi nagyágyúk, ide sorolták az Olympique Marseille-t, a VfB Stuttgartot vagy az Atlético Madridot is.

Forrás: AFP

Mindezek alapján a Debrecen akár egy olyan négyesbe is kerülhet, ahol a Manchester United, az Internazionale és az Atlético Madrid lenne az ellenfele, de nem tűnik kellemesebbnek a Chelsea, Real Madrid, Fiorentina, vagy a Barcelona, Juventus, Girondins Bordeaux hármas sem. Ebben az esetben a Lokitól a pontszerzés is hatalmas bravúrnak számítana, más kérdés, hogy mind a három hazai meccsen garantált lenne a telt ház a Puskás Ferenc-stadionban.

És hogy milyen lenne a lehető legkönnyebb csoport? Az elsőként kiemeltek közül szinte lehetetlen ideális ellenfelet kiválasztani, de ha mégis meg kellene nevezni egy csapatot, akkor talán a Sevillát mondanánk. A második kalapból a holland bajnok AZ Alkmaar vagy a Rangers, a harmadikból pedig a török Besiktas és a Dinamo Kijev tűnik a leggyengébb ellenfélnek - persze ezeket a csapatokat is sokkal magasabban jegyzik, mint a Debrecent.

A kiemelések:
első kalap: FC Barcelona, Liverpool FC, Chelsea FC, Manchester United, AC Milan, Arsenal FC, FC Sevilla, Bayern München

második kalap: Olympique Lyon, FC Internazionale, Real Madrid, CSZKA Moszkva, FC Porto, Rangers FC, AZ Alkmaar, Juventus FC

harmadik kalap: Fiorentina, Olympiakosz, Olympique Marseille, Dinamo Kijev, VfB Stuttgart, Atlético Madrid, Girondins Bordeaux, Besiktas

negyedik kalap: APOEL Nicosia, VfL Wolfsburg, Standard Liege, Maccabi Haifa, FC Zürich, Rubin Kazany, Unirea Urziceni, DVSC-TEVA.

www.global-soccer.eu