Vágólapra másolva!
2-1-es vereséget szenvedett Svédországtól a magyar labdarúgó-válogatott a világbajnoki selejtezők európai 1. csoportjában. A mérkőzés nagy részében a vendégek játszottak fölényben, a korai vezetésük után Huszti a 79. percben büntetőből még egyenlített, ám a 94. percben egy ritkán látható potyagóllal Ibrahimovic eldöntötte a meccset. Szerdán Portugália következik.

Eredmény, világbajnoki selejtező, 1. csoport:
Magyarország - Svédország 1-2 (0-1)
Budapest, Puskás-stadion, 42 ezer néző
v.: Nicola Rizzoli (olasz)
Magyarország: Babos - Szélesi, Gyepes, Juhász (Tímár, 64.), Halmosi - Dárdai (Torghelle, a szünetben), Vadócz - Gera, Hajnal (Buzsáky, 84.), Dzsudzsák - Huszti
Svédország: Isaksson - Nilsson, Mellberg, Majstorovic, Safari - R. Elm, Källström, A. Svensson, Holmen (Hysen, 86.) - Elmander (Berg, 75.), Ibrahimovic
gól: Huszti (78., büntetőből), illetve Mellberg (8.), Ibrahimovic (94.)
sárga lap: Dárdai (31.), Gera (81.), illetve Svensson (22.), Mellberg (82.)

Nemcsak a svédeknek, de a magyar szurkolóknak és szakembereknek is komoly meglepetést okozott Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a kezdőcsapat kihirdetésekor. Azt mindenki tudta, hogy a védelem összeállítása nem lesz egyszerű, hiszen Bodnár, Vaskó és Vanczák hiánya miatt nem sok választása maradt, s Juhász mellett várhatóan Gyepes kerül a védelem tengelyébe.

Ám a két szélsőhátvéd szerepére Fehérnek és Bodornak kisebb szorzót adtak volna a fogadóirodák. Nos, a két hollandiai légiós végül kimaradt, jobboldalon Szélesi, balszélen Halmosi kapott lehetőséget.

Középpályán elsősorban Gera szereplése okozott meglepetést, aki a Koeman-korszak legtöbb mérkőzésén a kispadon foglalt helyet. Ezúttal viszont nemcsak bekerült, de ő lett a csapatkapitány is. Csatárposzton kényszerű váltást kellett eszközölni, Rudolf a pénteki edzésen megsérült, de helyén nem a vérbeli támadó, Torghelle, hanem Huszti futott ki a pályára.

Ha bizonytalan a védelem, akkor támadni kell, vallhatta a kapitány, ám a letámadásos taktika mindössze hét percig bizonyult eredményesnek, a 8. percben Mellberg fejesével már a svédeknél volt az előny. Ráadásul úgy vették át a játék irányítását a vendégek, hogy abba nem is volt beleszólása a magyar együttesnek.

Ibrahimovic gyengélkedett ugyan, de a Mellberg, Källström, Elmander trió összefogta a csapatot, az ellenfél pillanatok alatt kiismerte a gyenge pontokat, sok támadást vezetett a széleken, miközben a szervezéssel megbízott Hajnalt és az elöl árválkodó Husztit izomból elnyomták az atletikusabb, magasabb hátvédek.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Kattintson a további képekért!

Az sem tett jót az együttesnek, hogy Juhász már az első negyedórában megsérült, s bár összeszorított fogakkal, bicegve is vállalta a játékot, látszott, előbb-utóbb le kell cserélni.

A legnagyobb talányt Gera szerepeltetése jelentette. Érthetetlen, hogy az egyik legimprovizatívabb, cselezésre és váratlan megoldásokra képes játékosnak miért kell vonalszélsőt játszani, ezáltal beleszürkülnie a mezőnybe. Ráadásul egy olyan mérkőzésen, ahol Hajnal és Huszti szenved középen, s irányítóként gyakran Dárdainak kell fellépnie a védekező középpályás szerepköréből.

Az első játékrész után az nem is lehetett kérdés, hogy csatárt kell behozni, Torghelle szerepeltetésével ugyan nem váltunk veszélyesebbé, de legalább egy védőt lekötött az augsburgi támadó.

Ibrahimovic győztes gólja:


Amikor már minden veszni látszott, a csapat magasan legjobb teljesítményt nyújtó tagja, Dzsudzsák összehozott egy büntetőt, amelyet Huszti a bal alsóba küldött. Maradt tíz perc, de újabb gólszerzésre nem volt igazi lehetőségünk, s amikor már Erwin Koeman is a védekezés fontossága miatt rimánkodott, az év egyik legfurább góljával - Tímár aláfutásával és a Babosról Ibrahimovicra pattanó labdával - az egy pont is elúszott.

A mérkőzés összképét tekintve teljesen megérdemelten nyert a svéd csapat, de kis odafigyeléssel és szerencsével elérhető közelségben volt a döntetlen. Szerdán Portugália ellen legalább annyi kellene, hogy érdemes legyen még reménykedni az utolsó két, idegenbeli összecsapás előtt...

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Kattintson a további képekért!

Erwin Koeman, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: "Csalódott vagyok, a lehetőségeinkhez képest és a heti problémák után megérdemeltük volna a döntetlent. A végén csak meg kellett volna tartani az eredményt, egy kicsivel több rutinnal megszerezhettük volna az egy pontot. Néhány játékosunk kevesebbet játszott mostanában, tegnap Rudolf esett ki, a legfontosabb mérkőzésünk előtt a sors nem volt túl kegyes hozzánk, ugyanakkor gratulálok a csapatnak, mert küzdött és tudott egyenlíteni".

Lars Lagerbäck, a svéd válogatott szövetségi kapitánya: "Rendkívül elégedett vagyok, az eredménnyel és a játékkal egyaránt, sok helyzetet alakítottunk ki. Nagy dolog, hogy ismét az utolsó pillanatokban tudtunk győzni Magyarországon, ez benne van a játékban. Végre mellénk állt a szerencse, most újra nagy esélyünk van a továbbjutásra".

A csoport állása:

1. Dánia752014-317
2. Magyarország74129-413
3. Svédország73318-312
4. Portugália72419-510
5. Albánia81344-86
6. Málta80170-211