Vágólapra másolva!
Bár továbbra is elmondható, hogy a magyar válogatott sorsa a saját kezében van a vb-selejtezőkön, a hátralévő mérkőzéseket elnézve kijelenthető, a továbbjutásra pályázó négyesből nekünk van a legnehezebb dolgunk. A csapatnak a portugálok elleni két meccsen és a dániai záró körben minimum öt pontot kéne gyűjteni, és mellette reménykedni, hogy a dánok besegítenek nekünk a svédek legyőzésével.

Korábbi cikkünkben viccesen reménykedve lezongoráztuk, hogyan lesz biztos világbajnoki résztvevő a magyar válogatott, de a precízen megszerkesztett tervrajzot akár máris hajíthatnánk a kukába, miután a svédek a 94. percben szerzett góllal nyerni tudtak a Puskás-stadionban.

Persze minden rosszban van valami jó, akkor azt tippeltük, hogy a dánok otthon zakóznak a portugálok ellen, ami nem történt meg, mivel a felek egy-egy ponttal gazdagodtak Koppenhágában.

Jelen állás szerint a dánok továbbra is vezetik a csoportot, négy ponttal megelőzve a Koeman-csapatot, amelyet a svédek egy ponttal követnek a harmadik helyen, Ronaldóék pedig csak negyedikek, hét ponttal lemaradva a dánoktól, és egy győzelemnyire tőlünk.

Ha megnézzük a hátralévő mérkőzéseket, nyilvánvaló, hogy nincs könnyű helyzetben a csapatunk, amelynek nagyon jól jött volna a pontszerzés a svédek ellen. Ha csak az eszünkre hallgatunk, a svédeknek hat pontot simán besvéshetünk, hiszen nem valószínű, hogy Málta és Albánia ellen megbotlanak, ami annyit tesz, hogy a hátralévő három rangadónkból kettőt nyernünk kéne a második helyhez, és akkor még nem számoltunk azzal, hogy Ibrahimovicék a dánok ellen is jók lehetnek egy vagy több pontra.

Így állnak most a továbbjutásra pályázó csapatok:
Dánia
jelenlegi helyezés a csoportban: 1.
megszerzett pontok: 17
gólkülönbség: plusz tizenegy (14-3)
hátralévő mérkőzések: Albánia (idegenben), Svédország (otthon), Magyarország (otthon)

Magyarország
jelenlegi helyezés a csoportban: 2.
megszerzett pontok: 13
gólkülönbség: plusz öt (9-4)
hátralévő mérkőzések: Portugália (otthon), Portugália (idegenben), Dánia (idegenben)

Svédország
jelenlegi helyezés a csoportban: 3.
megszerzett pontok: 12
gólkülönbség: plusz öt (8-3)
hátralévő mérkőzések: Málta (idegenben), Dánia (idegenben), Albánia (otthon)

Portugália
jelenlegi helyezés a csoportban: 4.
megszerzett pontok: 10
gólkülönbség: plusz négy (9-5)
hátralévő mérkőzések: Magyarország (idegenben), Magyarország (otthon), Málta (otthon)




A portugálok sem gyújtottak örömtüzeket a hétvégi forduló után, a helyzetek alapján vígan nyerniük kellett volna Dániában, ehhez képest két pontot otthagytak. Ez annyiból jó, hogy legalább ők nem jöttek a nyakunkra, viszont így ellenünk szeretnének majd vigasztalódni, és ha végignézzük a dánok elleni csapatot (Eduardo - Duda, Ricardo Carvalho, Bruno Alves, Bosingwa - Pepe, Tiago (Liedson, 46.), Raúl Meireles (Nuno Gomes, 81.) - Deco - Cristiano Ronaldo, Simao Sabrosa (Nani, 71.)), nem is tűnik merész elképzelésnek portugálok részéről, ha kilenc ponttal kalkulálnak a maradék meccsekre, amelyből kettőt Magyarország, egyet Málta ellen játszanak.

FotA3: Tuba ZoltA!n [origo]

Akárhogy csűrjük-csavarjuk, a magyar válogatottnak van a legnehezebb dolga a hátralévő meccseken, hiszen a kötelező meccseket letudta, így nem tud olyan papírforma három pontokkal számolni, mint az Albániával és Máltával játszó svédek vagy az egypontos máltaikkal szintén megmérkőző portugálok. Vagyis muszáj bravúrokat produkálni, elsőként szerdán a sztárokkal érkező, vb-4., Eb-negyeddöntős portugálok ellen. Az esélyeket tekintve az egy pont is siker lenne, de ha a továbbjutásban gondolkodunk, akkor három kéne az itthoni meccsen, és a portugálok, valamint a dánok elleni idegenbeli meccsből is nyerni kéne az egyiket. Persze, ha a dánok már az utolsó forduló előtt bebiztosítják a továbbjutásukat, akkor ez megkönnyítheti a dolgunkat, de odáig el is kéne jutni.

Összegezve: a csoportelsőséget elfelejthetjük, sőt, az lenne a jó, ha a dánok a svédeket megverve megkaparintanák az automatikus részvételt érő helyet, és utána már úgy fogadnának minket, hogy nekik már nem kell hajtani. Bár a magyar válogatottnak bitang nehéz dolga van, de még mindig a saját kezében van a sorsa, igaz, ehhez az kell, hogy a maradék három meccsből egyet se veszítsen el, viszont legalább egyet megnyerjen. 18 ponttal már meglehet a második hely, de ennek feltétele, hogy a svédek a két kötelező győzelem mellett nullázzanak a dánok ellen, és hogy jobb legyen a magyarok gólkülönbsége. A portugálok számára egyszerű a képlet, mind a kilenc pontot zsebre kell vágniuk, így akár már egy budapesti pontvesztés is megpecsételheti Decóék sorsát.