Vágólapra másolva!
Az elmúlt héten az egész futballvilág a vb-selejtezőkre figyelt, így szokásos összeállításunkban is az ezeken a találkozókon szerzett gólok vannak többségben, Argentínából indulva Európán át egészen Elefántcsontpartig juthatunk el a képzeletbeli utazás során, olyan neves idegenvezetőkkel, mint Didier Drogba, David Silva vagy Nicklas Bendtner. Persze nem mindig a rivaldafényben járó sztárok nyerik a versenyt, most is bejelentkezett pár kevésbé márkás név, külön felhívnánk a figyelmet Norbert Jedrzejczykre, aki egy lengyel másodosztályú bajnokin a viharos szelet hívta segítségül 70 méteres góljához.

Rögtön egy kakukktojás kezdésnek: a Championshipben a Newcastle 1-0-ra verte a Leicestert. A győztes gólt Danny Guthrie jegyezte, aki a második félidő elején 15 méterről tüzelt a léc alá.

210501outform.html400350


Lengyelországban is szüneteltek az élvonal küzdelmei, de a másodosztályban azért volt látnivaló, a Znicz Pruszków-MKS Kluczbork meccsen ugyanis egészen hihetetlen góllal biztosította be a győzelmet a hazai csapat. A 89. percben a Znicz védője, Norbert Jedrzejczyk bikázta előre a labdát a saját térfelének közepéről, és a viharos szél épp annyira nyomta meg a labdát, hogy az átszállt a 16-oson kívül tanyázó kapus fölött.

210502outform.html400350


A walesi U21-es válogatott erejéről nemrég a magyar fiatalok is meggyőzödhettek, amikor 4-1-es vereséget szenvedtek idegenben. A walesiek az olaszokat is megcsapták, a győztes gólt az Arsenalban pallérozódó Aaron Ramsey szerezte, akinek az oxival továbbtett passza sem volt csúnya, de a dekázás utáni kapáslövése okozta az igazán nagy esztétikai élményt.

210503outform.html400350


A vb-selejtezők egyik legjobban várt mérkőzését Rosarióban játszották, ahol Argentína az ősi rivális brazilokat fogadta. A vendégek simán, 3-1-re nyertek, amivel kiharcolták a vb-részvételt, de a meccs gólját Jesús Datolo szerezte, aki első válogatottságát egyből egy bődületes bombagóllal tette emlékezetessé.

210504outform.html400350


Mexikó is idegenben gálázott, az óriási tehetségnek tartott, de a Barcától történt távozása óta nem sokat mutató Giovani Dos Santos ezúttal óriásit játszott, gólja mellett kétszer hozta üreskapus helyzetbe a társakat. A gól egy mutatós balos bomba után született, ezzel szereztek vezetést a mexikóiak Costa Rica ellen.

210505outform.html400350


Az Európa-bajnok spanyol válogatott egyre közelebb kerül a vébéhez, a belgák elleni 5-0-s diadal elsősorban a valenciai David Silva, David Villa tandem érdeme, mindketten kétszer voltak eredményesek. A negyedik találat előtt az egész támadás tanítanivaló, ahogy az egyik 16-ostól a másikig végigpasszolták a pályát a spanyolok, az akció zárásaként pedig Silva okosan csavart a bal sarokba.

210506outform.html400350


Skócia Macedónia kipipálásával életben tartotta továbbjutási reményeit, James McFadden ráadásul olyan gólt szerzett, amelyre a zseniális az igazán kifejező jelző. A Birmingham City csatára a kezdőkörből indult, lerázott egy védőt, majd rávezette a labdát másik két hátvédre, egy kötényt kiosztva folytatta a vágtát a kapu felé, kicselezte a kapust, és az üres kapuba gurított.

210507outform.html400350


A dánok éppen a magyar válogatott csoportjában állnak továbbjutásra, Morten Olsen fiai három körrel a vége előtt négypontos előnyt tudnak felmutatni. A hétvégén a visszavágásra készülő portugálokat fogadták a dánok, és sokáig nyerésre is álltak Nicklas Bendtner góljával, a vége 1-1 lett. Az Arsenal támadója két védő között vette mellre a labdát, majd dropból a léc alá küldte.

210508outform.html400350


Elefántcsontpart 2006-ban már belekóstolt a világbajnokság légkörébe, és Drogbáék jó úton járnak a duplázás felé, legutóbb Burkina Fasót gázolták le 5-0-ra. Az Elefántok csapatkapitánya két gólt szerzett az ötből, az első tetszett nekünk jobban, amikor egy trükkös szabadrúgással alaposan becsapta a beadásra számító kapust.

210509outform.html400350


Hollandia már kijutott a vébére, úgyhogy Bert van Marwijk nyugodtan próbálgathatja a játékosokat, keresheti az ideális csapatot. A Japán elleni barátságos meccs is ilyen célt szolgált, az Oranje 3-0-ra nyert, Wesley Sneijder pedig sokadszor bizonyította, hogy igazi klasszis, pazar gólt csavart a bal felsőbe 16 méterről. Az Inter középpályását sérülés miatt le kellett cserélni, de azóta kiderült, nem nagy a baj, szerdán játszhat a skótok ellen.

210510outform.html400350


Az előző héten Kelly Smith a szavazatok egyharmadát begyűjtve végzett az élen olvasóinknál.