Vágólapra másolva!
Szerda este 20.45-kor Magyarország a portugál labdarúgó-válogatottat látja vendégül világbajnoki selejtezőn. A portugál lapok nem sokat foglalkoznak a magyar csapattal, a játékosok pedig biztosak benne, hogy a hátralévő három meccset megnyerik, s kiharcolják a pótselejtezőn való részvételt. A média szkeptikusabb, a szövetség százmillió eurót veszíthet, ha a csapat nem jut ki a vb-re.

A portugál szövetség honlapján Agostinho Oliveira, Carlos Queiroz kapitány első számú segítője nyilatkozott. "Még nem adjuk fel a reményt, hiszen matematikailag van esélyünk. Nem állítom, hogy jót tett a játékosok lelkiállapotának a koppenhágai iksz, hiszen a mutatott játék nem párosult sikerrel. De a játékosok tisztában vannak azzal, hogy van még lehetőségünk, nagyon együtt van a csapat"

A portugál sajtó egyértelműen a kezdőcsapatba követeli a Dánia elleni meccsen csereként beállva egyenlítő gólt szerző, frissen honosított Liedsont.

A szakvezetés egyelőre nem döntött, Oliveira azt mondja, elemzik még a Dánia elleni összecsapást, s utána meglátják, melyik a legjobb összetételű csapat, amely felveheti a versenyt a magyarokkal.

"Mindent megtettünk a győzelemért, mégsem sikerült" - nyilatkozta csalódottan a Deportivo La Coruna fiatal játékosa, José Castro. "Szeretnénk nyerni Magyarországon, aztán behúzni a hátralévő másik két mérkőzést is, s akkor azt hiszem, Portugália odaér a playoffot jelentő csoportmásodik helyre. Persze a kilenc pont megszerzése mellett várni kell, hátha a svédek megbotlanak. De sajnos, mostanában a szerencse nem a mi pártunkon áll."

A LUSA portugál hírügynökség pesszimistán látja a válogatott helyzetét. "A csoportelsőség már csupán álom, a második, rájátszást jelentő hely is inkább a csoda kategóriát jelentené. Nem beszélve arról, hogy a kilenc csoportmásodikból csak a nyolc legjobb jut pótselejtezős lehetőséghez, s ez nem éppen biztató Portugáliára nézve" - véli a lap.

A legnagyobb hibát abban látja a cikket jegyző Rui Barbosa Batista, hogy Carlos Queiroz kapitány szakított az évek óta jól bevált 4-3-3-as szisztémával, s 4-4-2-ről csak akkor állt vissza erre, amikor már hátrányban volt a csapata s miután pályára küldte Liedsont.

Százmillió eurót veszthet a portugál szövetség

A Sapo.pt információja szerint komoly problémát jelenthet a Portugál Labdarúgó Szövetségnek, ha a csapat nem kvalifikálja magát a 2010-es világbajnokságra. A lap úgy tudja, a veszteség akár 100 millió eurós is lehet. A BES bank 18, illetve a TMN telefontársaság évi 16,5 millió eurós támogatása mellett veszélybe kerülhet a Sagres (15,2 millió), a Coca-Cola (12,7 millió), a Galp (12,5 millió) és a PT (8,4 millió) szerződése is, rajtuk kívül a Samsung, a Hertz, illetve a Nike támogatja még a szövetséget. A hírre Gilberto Madaíl, a portugál szövetség elnöke csak annyit reagált: "Mi még hiszünk a világbajnoki szereplésben!"




Portugália szombaton az Eduardo - Duda, Ricardo Carvalho, Bruno Alves, Bosingwa - Pepe, Tiago (Liedson, a szünetben), Raúl Meireles (Nuno Gomes, 81.) - Deco - Cristiano Ronaldo, Simao Sabrosa (Nani, 71.) összeállításban játszott Dánia ellen.

Az O Jogo napilap kiemelte, hogy a szombati összecsapás két legjobb portugálja a brazil születésű Deco és Liédson volt. A Record megszólaltatta a nyolcvanas-kilencvenes évek csillagát, a 43 éves Paolo Futrét, aki a dániai 1-1-et követően csak annyit mondott: amíg van esély, addig harcolni kell.

"Meglepő látni, hogy a válogatottban három olyan játékos is szerepel, aki brazil születésű, de el kell fogadni, ez már trendnek számít. A spanyoloknál ugyanez a helyzet, gondoljunk csak Sennára vagy Donatóra."

Érdekesség, hogy a Deco (2003-ban debütált a nemzeti csapatban), Pepe (2007) és Liedson (2009) előtt mindössze két honosított labdarúgó húzta magára a válogatott mezét: Após Lúcio (1960), illetve Celso (1976).

A szombati mérkőzés után vasárnap már edzést vezényelt a csapatnak Carlos Queiroz kapitány, a keret nagy része egyórás átmozgatáson vett részt, a többiek tornateremben és uszodában dolgoztak.

Portugál lapok szerint a dán rajongók nagyon örültek annak, hogy Cristiano Ronaldóék még maradtak, a portugál busz közel ezer szurkoló sorfala között jutott el a főváros melletti Farum edzőpályájára - abba a városkába, ahol 2002-ben a magyar nőikézilabda-válogatott is szerepelt Európa-bajnoki mérkőzésen.

Hétfőn sajtónyilvános edzés szerepel a programban, a csapat kedden 12.50-kor landol Ferihegy 2A-n. Ami a nyilvános eseményeket illeti, a vendégek 17.30-kor tartanak sajtótájékoztatót a Puskás-stadion Iharos-termében (várhatóan Carlos Queiroz szövetségi kapitány és két játékos részvételével), majd 18.30-kor edzenek.

A portugál keret

kapusok: Beto (FC Porto), Eduardo (SC Braga), Rui Patrício (Sporting)
védők: Bruno Alves (FC Porto), Ze Castro (Deportivo La Coruna), Bosingwa (Chelsea), Pepe (Real Madrid), Miguel (Valencia), Ricardo Carvalho (Chelsea), Rolando (FC Porto)

középpályások: Deco (Chelsea), Joao Moutinho (Sporting Lisboa), Raul Meireles (FC Porto), Duda (Sevilla), Tiago (Juventus)

csatárok: Edinho (Málaga), Cristiano Ronaldo (Real Madrid), Hugo Almeida (Werder Bremen), Boa Morte (West Ham United), Nani (Manchester United), Simao Sabrosa (Atlético Madrid), Nuno Gomes (Benfica), Liedson (Sporting)