Vágólapra másolva!
A selejtezősorozat kezdete előtt nehéz lett volna elképzelni, hogy az a válogatott, amely a legutóbbi vébén negyedik lett, és a világ jelenlegi legjobb futballistáját tudja soraiban, ne jusson ki Dél-Afrikába, ám a portugál csapat most közel áll a bukáshoz. Cristiano Ronaldóék a hátralévő három mérkőzésen nem hibázhatnak, ha ott akarnak lenni a 2010-es tornán. Sokak szerint ebben a legnagyobb akadály éppen a szövetségi kapitányuk.

A portugál válogatott a legutóbbi három nagy nemzetközi tornán egyaránt bejutott a legjobb nyolc közé, sőt, 2004-ben és 2006-ban is elődöntőt játszott. Ebben a periódusban Luiz Felipe Scolari volt a szövetségi kapitány, de a játékoskeret nagy része megegyezett a mostanival. Scolari ugyan 2006-ig még számíthatott olyan klasszisokra is, mint Luis Figo és Pauleta, akik a németországi világbajnokságot követően mondták le a válogatottságot, de a tavalyi Eb-n nélkülük is ott volt a csapat a negyeddöntőben, ahol csak nagy küzdelemben kapott ki Németországtól.

Figo pótlása nem is jelentett problémát, hiszen klasszis szélsőkből nagyon jól áll Portugália, Pauleta hiánya viszont azóta is érződik. Mindez már csak azért is érdekes, mert annak idején Pauleta is rengeteg kritikát kapott, pedig a csatár gólátlaga egészen fantasztikus volt: 88 mérkőzésen 47 alkalommal talált be, ő minden idők legeredményesebb focistája a válogatottban, még a legendás Eusébiót is megelőzi. A portugáloknak nem sikerült hozzá hasonló befejező csatárt találniuk, a jelenlegi együttesnek is ez a legnagyobb problémája.

Scolari Pauleta visszavonulása után is ragaszkodott a jól megszokott 4-2-3-1-es taktikához, és egy ideig Carlos Queiroz is tartotta magát ehhez, ám hiába próbált ki az előretolt ék posztján szinte minden szóba jöhető futballistát Dannytól kezdve Hugo Almeidán keresztül Orlandó Sáig, egyikőjük sem vált be.

A szakember Cristiano Ronaldót is bevetette ezen a poszton, és még mindig ez tűnt a legéletképesebb megoldásnak, elvégre az aranylabdás a Manchester Unitednél is játszott hasonló szerepkörben. A dánok ellen aztán váratlanul 4-4-2-ben küldte pályára a csapatot, mégpedig úgy, hogy a csatársorban Ronaldo és Simao Sabrosa, vagyis két szélső szerepelt.

Queiroz nem csak elöl játszat olyan futballistát, aki a pálya másik részén érzi jól magát. A középhátvéd Pepére például általában védekező középpályásként számít, míg a korábban ezen a poszton biztos csapattagnak számító Maniche kegyvesztett lett, amióta csak a Kölnben focizik (bár a keretbe azért mindig bekerül).

A balhátvéd pozíciója is problémás: Scolarinál gyakran előfordult, hogy a jobbhátvéd Paulo Ferreira játszott a bal oldalon, Queiroznál pedig a klubjaiban (Sevilla, majd Málaga) általában balszélső Duda találta magát a védelemben.

Röviden összefoglalva: egy hátvéd a középpályán, egy középpályás pedig a védelemben szerepel rendszeresen, és ez valószínűleg a Puskás Ferenc stadionban is így lesz. A taktika viszont változhat a dánok elleni meccshez képest, hiszen Koppenhágában az egyenlítő találatot a középcsatár Liedson szerezte, akinek becserélésével a portugálok visszaálltak a 4-2-3-1-es szisztémára - ez várható Budapesten is.

A brazilból portugállá lett játékos (aki csak idén kapta meg az állampolgárságot) minden bizonnyal kezdő lesz, így Cristiano Ronaldo kedvenc szerepkörében játszhat, mélységből indulhat, azaz nem kell elöl a hátvédekkel birkóznia. A portugálok abban bíznak, hogy ezzel feljavul a csapat helyzetkihasználása - mert a gond eddig sem a lehetőségek kidolgozásával volt.

A hét összecsapáson szerzett kilenc gól azonban nagyon kevés, főleg úgy, hogy ebből négyet Málta ellen ért el az együttes.

Két magyar csapat is kitelne Ronaldo árából

A Transfermarkt adatai szerint hatszor többet ér a portugálok szombati kezdőcsapata a magyar válogatott svédek ellen pályára lépett tizenegyénél. Cristiano Ronaldo 70 millió eurós értékéből két magyar kezdőcsapatot is össze lehetne hozni.

Portugália

Magyarország

kapus

Eduardo (Braga)4,8Babos Gábor (NEC Nijmegen)2

védő

Duda (Sevilla)6Szélesi Zoltán (Debrecen)1
Ricardo Carvalho (Chelsea)17,5Gyepes Gábor (Cardiff City)0,5
Bruno Alves (FC Porto)15Juhász Roland (Anderlecht)5
Bosingwa (Chelsea)21,5Halmosi Péter (Hull City)1,6

középpályás

Pepe (Real Madrid)18 Dárdai Pál (Hertha)2
Tiago (Juventus)7,5Vadócz Krisztián (Osasuna)1,4
Raúl Meireles (FC Porto)10,5Gera Zoltán (Fulham)4
Deco (Chelsea)11Hajnal Tamás (Dortmund)6,5
Dzsudzsák Balázs (PSV)4,5

csatár

Cristiano Ronaldo (Real Madrid)70Huszti Szabolcs (Zenit)5,8
Simao Sabrosa (Atlético Madrid)25
ÖSSZESEN206,8ÖSSZESEN34,3


(Az összegek a transfermarkt.de alapján millió euróban értendők.)