Vágólapra másolva!
Gulácsi Péter tavaly májusban tagja volt a magyar válogatott keretének, idén nyáron bemutatkozott a Liverpool nagycsapatában, augusztus végén pedig kispadra ülhetett a Bolton elleni Premier League-mérkőzésen. A 19 éves kapus nagyon örült, amikor a Debrecent összesorsolták a BL-ben a Liverpoollal, úgy érzi, hogy a magyar bajnok egyáltalán nem lóg ki a csoportból. Klubjával meg akarják nyerni a Bajnokok Ligáját, és biztos benne, hogy a Loki ellen a legjobb 11-et küldi pályára Rafael Benítez.

- Mire gondoltál, amikor összesorsolták a Liverpoolt a Debrecennel?
- A selejtezők során iszonyatosan szorítottam a Debrecennek, és nagyon örültem, amikor kiharcolta a BL-részvételt, óriási siker ez a magyar futball számára, tényleg mindenki büszke lehet erre az eredményre. Amikor kiderült, hogy egy csoportban leszünk, tovább fokozódott az örömöm, mert így testközelből láthatom a magyar bajnokot. Hogy mi lesz a meccs vége, azt nehéz megmondani. A Liverpool ugyan esélyesebb, de nem szabad leírni a Debrecent sem, hiszen - mint azt itt is mindenki tudja - figyelemre méltó eredményei vannak, éppen ezért nagyon érdekes párharcra van kilátás.

- Hogyan készül a Liverpool?
- A múlt héten csütörtökig a csapat 80 százaléka a válogatottakkal volt, majd a hét végi bajnokira készültünk, s csak azt követően került fókuszba a Debrecen elleni BL-meccs. A sorsolás óta több csapattársam is kérdezgetett a Loki játékosairól és a csapat játékerejéről. Nem legyintettek, és tudják, hogy százszázalékos felkészültséggel lehet csak győzni a Debrecen ellen. Az is teljesen biztos, hogy a Liverpool a legerősebb csapatával fut majd ki a pályára. Fontos a klub számára, hogy mihamarabb bebiztosítsa a továbbjutást, hogy a későbbi meccseken esetleg pihenhessenek a legjobbak.

- Mit mondtál még a társaknak a Lokiról?
- Nem úgy kérdezgettek, mint egy megfigyelőt, hanem csak úgy általánosságban. A csapat játékerejéről azt mondtam, hogy az utóbbi hetekben magyar válogatottakat igazolt, és velük tovább erősödött. Elmondtam még, hogy nem lehet egy játékost kiemelni a Debrecenből, mert csapatként erős, és nehéz lesz ellene jó eredményt elérni, mert nagyon masszív együttes.

- Ismerték a Debrecen 2005-ös BL-eredményét, amikor a Manchester United kétszer 3-0-ra legyőzte?
- Volt, aki tudta, aki meg nem, annak elmeséltem, hogy mi történt a két mérkőzésen, de megemlítettem a ZTE MU elleni 1-0-s hazai sikerét is. A válogatottat viszont nem kellett bemutatnom, tudják, hogy a magyar foci felfelé ível. Persze még van hová fejlődni, de mindenki látja a fejlődést, éppen ezért nem becsülik le a Debrecent.

Forrás: MTI
Szeptember végén az egyiptomi U20-as vb-re utazik a magyar válogatottal

- Rafael Benítez mondott valamit a magyarokról?
- Vele konkrétan erről nem beszéltem, de a kapusedzővel igen, akitől megtudtam, hogy a csapatvezetők már a múlt héten megnézték a Debrecen hat idei BL-selejtezőjét.

- Szerinted mi lehet az üdvözítő taktika a Loki számára?
- Áruljam el? Nálam okosabbak jobban tudhatják ezt, én annyit mondanék, hogy zárt védekezésből megindulva lehet keresnivalójuk a debrecenieknek. Az Anfielden még a Premier League csapatainak is nehéz játszani, a Debrecen számára nagyon szokatlan lesz a légkör. A szurkolók miatt ez a világ egyik legjobb atmoszférájú stadionja, ami mindig sokat segít a Liverpoolon, de a remek hangulat akár a Lokit is feldobhatja. A Liverpool várhatóan uralni fogja a meccset, mert otthon játszunk, nyernünk kell, s tavaly a kiscsapatok ellen nem mindig ment úgy, ahogyan az elvárható lett volna.

- A BL-ben megismételhető a 2005-ös diadal?
- Idén is a végső győzelemre törekszik a csapat, igaz, konkrét célokat a Liverpoolnál nem szokás megfogalmazni, hiszen amelyik sorozatban elindul a csapat, azt meg is akarja nyerni. Ez változhat év közben, ha a bajnokságban jobban állunk, akkor a klub dönthet úgy, hogy a Premier League-arany fontosabb, mint a BL. De amúgy mindig csak a következő mérkőzés megnyerése a fontos.

- A Lyon és a Fiorentina ellen mire mehet a Liverpool, illetve a Loki?
- Mindkettő igazi európai nagycsapat, régóta az elithez tartoznak. A Lyon ráadásul igazi BL-specialista, az olasz ellenfelek ellen pedig mindig nehéz játszani, mert csípnek, rúgnak, harapnak - roppant agresszívek és kiszámíthatatlanok. Nemcsak a Lokinak, hanem a Liverpoolnak is nehéz dolga lesz a Lyon és Fiorentina ellen, de igaz ez fordítva is, mert nem hinném, hogy a Debrecen kilóg a csoportból. Azt szeretném, ha a Loki és a Liverpool jutna tovább.

Gulácsi-bravúr az U21-es válogatott Luxemburg elleni meccsén:


- Amikor a nyári felkészülési mérkőzéseken lehetőséget kaptál, egyenrangú társként tekintettek rád a Liverpool sztárjátékosai?
- Felnőttként kezeltek, a pályán nincs olyan, hogy fiatal játékos. Ez egyfelől jó érzés, másfelől viszont fokozza a nyomást, hiszen az életkorod nem lehet kibúvó arra, ha valamit elrontasz.

- Milyen volt a Bolton elleni bajnokit végigülni a kispadon, titkon bíztál abban, hogy lehetőséget kapsz, mondjuk egy sérülés miatt, vagy féltél attól, nehogy hirtelen berakjanak?
- Félni nem féltem, igaz, más lett volna, ha szólnak, hogy egy perc múlva be kell állnom. Akkor biztosan nagyon izgultam volna, még úgy is, hogy az előszezonban már védtem a nagycsapat kapuját, és szereztem valamennyi meccsrutint. A boltoni bajnoki (amelyet 2-1-ről fordítva 3-2-re nyert meg a Liverpool - a szerk.) minden percét élveztem, és közelről is megtapasztalhattam, milyen a hangulata egy igazi Premiership-mérkőzésnek. Az ilyen élmények segítenek abban, hogy minden nap lelkesen járjak edzésekre.

- Ha Reina és Cavalieri ütközne egy tréningen, akkor a következő meccsen te lennél a kezdőkapus?
- Elvileg igen. Érdekes helyzet lenne, mert én számítok a harmadik számú kapusnak, de mivel még soha nem állt elő ilyen helyzet, nehéz megmondani, hogy valóban ez történne-e. Nyilván a liverpooli eredménykényszer miatt az Anfielden döcögősebben megy a fiatalítás, Benítez ritkábban vet be kevésbé tapasztalt játékosokat, ám ha megkapnám az esélyt, akkor olyat nyújthatnék, amivel benn lehetne ragadni. De a Liverpool számára nem okoz problémát egy új játékos villámgyors leigazolása vagy kölcsönkérése sem, mint ahogy annak idején Király Gábort több élvonalbeli csapat is kölcsönkérte néhány meccsre a Burnleytől.

Forrás: MTI
Vörösre cserélte a kék-fehér MTK-mezt

- A Bajnokok Ligájában is odakerülhetsz az első csapat közelébe?
- A BL-re nem neveztek, mivel az UEFA egyik szabálya megszabja, hogy hány saját nemzetiségű játékosnak kell lennie a keretben. A Liverpool kezdőjében mindössze három angol van (Gerrard, Carragher és Glen Johnson), éppen ezért a csapatba olyan hazai fiatalok is bekerültek, akik sohasem szerepeltek azelőtt a felnőttek között. Utólag is lehet majd nevezni játékosokat, tehát bizakodhatom, ám Debrecenben biztosan nem leszek ott.

- Elcserélnéd a Liverpool kispadját a Loki kapujára?
- Nem.

- Mit gondolsz, ott tartasz, ahol egy 19 éves kapusnak tartania kell?
- Szívesen védenék a Liverpool felnőttcsapatában, de erre jelenleg még nincsen sok esély, talán azért, mert az utóbbi években nagyon sokat változott a kapusok helyzete. A világ mostani legjobbjai fiatalon kerültek be a csapatukba, ahol már nem csak védeniük kellett. Egy újfajta stílust alakítottak ki, ennek része a lábbal való játék, a gyakori kijövetelek, de a futball többi elemében is tökélyre fejlesztették tudásukat. Ezek a kapusok - Buffon, Cech, Reina, Casillas - most lépnek be a legjobb, 28-32 év körüli kapuskorba, és a fiataloknak nagyon nehéz lesz odakerülniük, mert erős a mostani kapusgeneráció. Tizenkilenc évesen én egész jónak tartom a helyzetemet, hiszen Reinával készülhetek, és a világ talán legjobb edzőivel dolgozom nap mint nap. Ha megszokom ezt a tempót, akkor két-három év múlva talán olyan szintre kerülök, hogy tétmeccsen is nyugodtan bevethet a Liverpool. Úgy gondolom, jobb helyzetben vagyok így, hogy 18 éves korom óta szokom a liverpooli hangulatot, mintha csak később csöppentem volna ide. Jelenleg ennél jobb helyen aligha lehetnék.