Vágólapra másolva!

Nem lesz Slovan-meccs Dunaszerdahelyen

Biztonsági okokra hivatkozva elhalasztották a DAC Dunaszerdahely-Slovan Bratislava mérkőzést, a szlovákiai labdarúgó bajnokság 9. fordulójának találkozóját, amelyet vasárnap kellett volna lejátszani - közölték csütörtökön Pozsonyban.

A szlovák labdarúgó bajnokság vezetése az országos rendőr-főkapitányság ajánlására hozta meg döntését. A mérkőzés új időpontját később állapítják meg. A bajnoki mérkőzés elhalasztása nyilvánvalóan összefüggésben van azzal a feszültséggel, amely az utóbbi hetekben és hónapokban a magyar-szlovák kapcsolatokban megnyilvánul.

A dunaszerdahelyi együttest Szlovákiában "magyar csapatnak" tartják, és szurkolói aránylag gyakran szigorú rendőri fellépéseket kénytelenek elviselni. Nemrég Nyitrán "Halál a magyarokra!" jelszó skandálásával fogadták a dunaszerdahelyieket, és az indulatokat csak a mérkőzést vezető bíró és a rendezők határozott fellépése csitította le.

Magyarország és Szlovákia között komoly feszültségeket okozott, amikor 2008 november elsején Dunaszerdahelyen a helyi labdarúgó csapat és a pozsonyi Slovan bajnoki mérkőzésén - amelyre mintegy ezer magyarországi szurkoló is elutazott - kommandósok hatoltak be a magyar szurkolók szektorába, és a kemény fellépés következtében több sérültet kórházba kellett vinni. Aznap magyar szurkolók szlovák zászlót égettek a budapesti szlovák nagykövetség előtt. Tíz napja a DAC-stadion adott helyt a szlovákiai magyarok nyelvtörvény elleni országos tüntetésének, amelyen több mint tízezer ember vett részt.