Vágólapra másolva!
A kiskorú labdarúgók sztárklubokhoz igazolásának problémájára a FIFA már korábban is igyekezett felhívni a figyelmet, de kevesen gondolták, hogy a szervezet hajlandó komoly lépéseket is tenni az ügyben. A Chelsea-t azonban két évre eltiltotta az átigazolásoktól a nemzetközi szövetség, az ítélet precedens értékű lehet.

A londoni sztárklub hónap elején rendkívül súlyos büntetést kapott a FIFA-tól: 2011-ig nem igazolhat játékost. A Chelsea-t azért büntették, mert a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség illetékes bizottsága szerint a szabályokat megkerülve igazolta le a francia Lens ifjú tehetségét, Gael Kakutát. A jelenleg 18 esztendős játékos 2007 nyarán került a Chelsea-hez. A Lens szerint érvényes szerződése ellenére távozott klubjuktól, ezért jelentették fel az angolokat a FIFA-nál.

Az ügy érdekessége, hogy a francia (no meg a spanyol és olasz) szabályok értelmében 18 éves kor alatt nem lehet profi szerződést kötni, amit az angol egyesületek igyekeznek is kihasználni. A Lens azonban úgy érvel, hogy Kakuta egyfajta előszerződést, külön megállapodást kötött. A FIFA a franciáknak adott igazat, azonban a Chelsea természetesen fellebbezésre készül, igaz, nem a FIFA-nál, hanem a Nemzetközi Sportbíróságnál (CAS). A londoniak azt bizonygatják, hogy egyrészt Kakuta leigazolásakor külön kikérték az UEFA véleményét, és az európai szövetség nem talált kivetnivalót az ügyben, másrészt pedig a Lens által citált előszerződést nem a játékos, hanem az édesanyja írta alá. Utóbbi érv nem valami erős, hiszen a kérdéses időszakban Kakuta még kiskorú volt.

A Chelsea-nél azért figyelnek a fellebbezés időzítésére. Amíg ugyanis a CAS vizsgálja az ügyet, addig a büntetést felfüggesztik. Márpedig a szervezet általában lassan dönt, még ha most hangsúlyozták is, hogy a szokásos négyhónapos időszak helyett igyekeznek majd gyorsított eljárást lefolytatni. Ha tehát a londoniak jól számolnak, akkor a januári átigazolási időszakban lesz lehetőségük az erősítésre, még akkor is, ha a CAS végül jóváhagyja az eredeti döntést.

Korábban a svájci Sion már alkalmazta a fenti taktikát: Vanczák Vilmos egyesületét áprilisban egy évre tiltották el az igazolásoktól, mert a klub úgy szerződtette az egyiptomi kapust, Esszam el-Hadarit az Al-Ahlitól, hogy annak érvényes szerződése volt - a svájciak ennek az ellenkezőjét állították. A FIFA az Al-Ahlinak adott igazat, ám a Sion július elején fellebbezett a CAS-nál, és mivel az csak novemberben hoz döntést, a büntetést addig felfüggesztették.

Még egy hasonló eset történt a közelmúltban. Az AS Roma 2004 nyarán vette meg Philippe Mexest az Auxerre-től, mivel a védő azt állította, hogy a szerződésében szereplő záradék szerint felbonthatja élő kontraktusát. A francia egyesület ezt vitatta, és jelentette az esetet a FIFA-nak, amely előbb Mexest tiltotta el hat hétre, majd 2005 júniusában egy évre kizárta a Romát az átigazolásokból. Az olaszok természetesen fellebbeztek a CAS-nál, így aztán probléma nélkül megszerezhették Shabani Nondát, Rodrigo Taddeit és Samuel Kuffourt 2005 nyarán. A CAS végül a büntetést úgy csökkentette, hogy a rómaiak a 2005/06-os idény közben nem erősíthettek, így kimaradtak a 2006 januári igazolási periódusból - de ez túl nagy problémát nem jelentett számukra.

A Chelsea-nek azonban gondot okozna, ha a büntetés érvénybe lépne, és 2011 januárjáig változatlan maradna a kerete. Mindez azt jelentené, hogy a londoniak csak a jelenlegi játékosállományra, a kölcsönadott futballistákra, illetve az utánpótlásra számíthatnak - így még bosszantóbb szurkolóik számára, hogy a klub a várakozásokkal ellentétben egyáltalán nem volt aktív a nyáron. A Chelsea hivatalos honlapja szerint a keret, mely csupán 24 futballistából áll, átlagéletkora 27,4 év, ami az ötödik legmagasabb a bajnokságban. A Manchester United játékosai 26,2, a Liverpooléi 25,7, az Arsenaléi pedig 23,9 évesek átlagban - utóbbi a legalacsonyabb az angol élvonalban. A Chelsea kulcsemberei közül Ricardo Carvalho, Didier Drogba és Frank Lampard 31, Deco és Michael Ballack 32 esztendős. Tetézi a gondokat, hogy januárban négy játékosra (John Obi Mikel, Michael Essien, Salomon Kalou és Didier Drogba) nem számíthat majd Carlo Ancelotti edző az Afrika-kupa miatt.

A klub utánpótlása nem tartozik a legjobbak közé Angliában - a Chelsea-nél saját nevelésű futballista John Terry óta nem tudta tartósan beverekedni magát a kezdők közé. Nem csoda, hogy Roman Abramovics tavaly novemberben a 25 tehetségkutató közül 15-öt menesztett, és sokan azon is csodálkozták, hogy az utánpótlásért felelős Frank Arnesen posztján maradhatott. Az egykori kiváló dán játékost 2007 januárjában a Leeds United vádolta meg azzal, hogy két fiatal tehetségét, Michael Woodsot és Tom Taiwót (akik jelenleg is a Chelsea-nél vannak, de azóta sem mutatkoztak be a felnőttek között) kereste meg a másik egyesület megkerülésével. A Chelsea akkor pénzbüntetéssel megúszta, a FIFA azonban most nem volt ilyen engedékeny, így ha az átigazolásokból való kizárás életbe lép, könnyen Arnesen állásába kerülhet.

Gael Kakuta ügye precedens értékű lehet. Néhány napon belül a Le Havre a Manchester Unitedet (a Vörös Ördögök a nyáron a 15 esztendős Paul Pogbát igazolták le ingyen), a Rennes pedig a Manchester City ellen (a 17 éves Jérémy Helan elcsábítása miatt) kért vizsgálatot. Mindkét esetben hasonló a helyzet, mint Kakutánál: a focistának nem volt profi szerződése (nem is lehetett), ám a francia klubok szerint előzetes megállapodás létezett a játékos és az egyesület között.

www.global-soccer.eu