Vágólapra másolva!
A hét végi, manchesteri derbin a hosszabbításban győztes gólt szerző Michael Owen volt a főhős, de a mezőny legjobbjának sokan a három gólpasszt adó Ryan Giggset látták. A walesi klasszistól a gólszerzés sem áll távol, az elmúlt 20 szezon mindegyikében betalált az angol élvonalban, ami napjainkban szinte példátlan teljesítmény.

A novemberben 36. életévét betöltő klasszis 1991 márciusában mutatkozott be a Manchester Unitedben, és rögtön a második mérkőzésén gólt ért el: a MU az ő találatával győzte le 1-0-ra a Manchester Cityt. Giggs azóta minden idényben eredményes volt a bajnokságban, ami azt jelenti, hogy sorozatban 20 szezonon keresztül iratkozott fel a gólszerzők közé.

Időközben a szerepköre természetesen átalakult a csapaton belül: míg karrierje elején klasszikus szélsőt játszott, aki gyorsaságát kihasználva igyekezett lendületből érkezni a kapu elé, addig mostanában Sir Alex Ferguson inkább középső középpályásként alkalmazza - amire Giggset a játékintelligenciája alkalmassá is tesz. Nem véletlen, hogy a City ellen a hét végén három gólpasszt is adott.

Maga Giggs is elismeri, ahhoz, hogy ilyen sokáig futballozhasson, kellett a taktikai váltás - no meg az, hogy az életmódján is változtasson. "A húszas éveimben a kedvenc ételem a steak és a sült krumpli volt. A halat egyáltalán nem kedveltem, de manapság egyre többet eszem. Ahogy elmúltam 30 éves, sokat változtattam a szokásaimon. Odafigyelek az étkezésemre. Nem volt egy konkrét pillanat, amikor így döntöttem, egyszerűen csak olyan sokáig akartam magas szinten játszani, amíg csak lehetséges, és ehhez áldozatokra volt szükség" - nyilatkozta a walesi játékos.


Annyi bizonyos, hogy Angliában Giggsen kívül senki sem lőtt 20 éven keresztül gólt minden bajnoki szezonban, de ez világszerte is ritka teljesítmény. Norvégiában éppen az idén állított fel hasonló rekordot a Rosenborg veteránja, Roar Strand. A 39 esztendős középpályás szintén 20 éven keresztül volt eredményes a legjobbak között, igaz, nem egyetlen klub színeiben, hiszen az Rosenborgon kívül megfordult a Moldéban is. Ráadásul ő már a 21. idényét tölti a Tippeligaenben, ám első szezonjában, 1989-ben gól nélkül maradt.

Az olasz csúcstartó azonban még ezt is felülmúlja. A Serie A történetében Silvio Piola szerezte a legtöbb gólt, szám szerint 274-et, és első, illetve utolsó találata között közel 23 év telt. Piola az 1931-32-es idényben volt először eredményes az olasz bajnokságban, a Pro Vercelli színeiben, és innentől kezdve minden szezonban betalált - egészen az 1953-54-es kiírásig. Ez 23 idényt jelent, ha számításba vesszük az 1944-ben a második világháború miatt félbeszakadtat is - de ha nem, akkor is 22. A rekordhoz legközelebb az olaszoknál Roberto Baggio került, de neki "csak" 18 egymást követő idényen keresztül sikerült betalálnia.

Magyarországon hasonlóan hosszú és egyben eredményes karrier volt a Szusza Ferencé. Az újpestiek legendás csatára az 1941-42-es bajnokságban már 21 gólig jutott, és még az 1959-60-as szezonban is eredményes volt 15 alkalommal. Ez pontosan 20 bajnokságot jelent, még akkor is, ha figyelmen kívül hagyjuk az 1944 őszén rendezett hadibajnokságot, amely nem volt teljes. Puskás Ferenc pedig 23 idényen keresztül volt minden szezonban gólszerző: ebből 15-öt Magyarországon (az 1944-es és az 1956-as bajnokság sem volt teljes), nyolcat pedig Spanyolországban töltött. És közben két éven keresztül el is volt tiltva.

www.global-soccer.eu