Vágólapra másolva!
A magyar válogatott 3-0-ra kikapott Hondurastól az U20-as labdarúgó-világbajnokság F csoportjának a nyitófordulójában. Az előzetesen a csoport leggyengébb csapatának nevezett közép-amerikaiak remekbe szabott három távoli góllal győzték le a roppant gyengén védekező, egyúttal elképzelés nélkül támadó magyar együttest.

U20-as világbajnokság, F csoport, első forduló:
Magyarország - Honduras 0-3 (0-1)
Egyiptom, Alexandria, 6 ezer néző
v.: Maillet (seychelle-szigeteki)
Magyarország: Gulácsi Péter - Simon Ádám (Takács P., 74.), Szekeres Adrián, Debreceni András, Présinger Ádám - Dudás Ádám (Varga Roland, 46.), Korcsmár Zsolt, Koman Vladimir, Gosztonyi András - Simon András (Futács Márkó, 46.), Németh Krisztián
Honduras: Reyes - Crisanto, Leveron, Fonseca, Castro - Padilla, M. Martinez, Mayorquin (Ocampo, 88.), Mejia (Peralta, 67.) - Rojas (C. Martinez), Andino
gól: Martinez (35., 70.), Peralta (84.)
sárga lap: Padilla (57.), Peralta (78.), illetve Simon Á. (35.), Debreceni (55.), Korcsmár (69.), Takács (82.), Gosztonyi (90.)

Szabálytalanságokkal kezdődött a mérkőzés: Dudás kapott, Gosztonyi adott, ha szigorú a seychelle-szigeteki bíró, rögtön sárgákkal rajtol a találkozó. A 3. percben Koman a jobbszélről adott középre, Reyes alászaladt, Simon azonban nem érte el a labdát. Gosztonyi a 7. percben elesett a 16-oson belül - a magyarok 11-est, a hondurasiak a magyar támadónak sárgát kértek volna, de mindkettő elmaradt.

A 11. percben Rojas lefordult Korcsmárról, majd 14 méterről óriási felső kapufát lőtt. Nem sokkal később Németh a jobbösszekötő helyén fordult kapura, de csúnyán mellé lőtt. A 15. percben ismét Németh négy hondurasi védő között cselezgetett sikeresen a 16-oson belül, ketten lezárták az utat előtte - nem tűnt szabályosnak az eset, a játékvezető azonban nem ítélt semmit.

A magyarokat szemmel láthatóan meglepte a szervezetten futballozó hondurasi együttes, már 20 perc elteltével érezhető volt, hogy változtatni kell a taktikán.

Bal oldali Honduras-szöglet után Rojas fejelt öt méterről mellé, ezt követően a 22. percben a jobb oldalról, 28 méterről a magyar kapu elé ívelt hondurasi szabadrúgást Gulácsinak kellett volna fognia, ám ő árnyékra vetődött, szerencséjére nem érkezett senki az ellenféltől.

A 16-os jobb sarkáról Présinger csavart szabadrúgásból a bal felső felé, ám Reyes kapus nagy bravúrral kiütötte a labdát - ez volt a vb első magyar kapura tartó lövése.

A 34. percben Simon Ádám csúnya becsúszással, sárga lapot érően állította meg az ellenfél hetesét, Mario Martinezt. Martineznek láthatóan nem fájt a szabálytalanság, hiszen utána néhány pillanattal 24 méterről, ballal a bal alsóba lőtt - Gulácsi hiába vetődött (0-1). Egyetlen magyar sem támadta a hondurasi támadót, aki így nyugodtan megnézhette, hogy hová akarja lőni a labdát.

A 38. percben Némethet felvágták, fenékre esett, percekig a füvön feküdt, majd sántikálva lesétált, és csak a 43.-ban tért vissza.

A félidő hajrájában Andino iramodott meg a magyar kapu felé, a 16-os bal oldaláról veszélyesen adott közére, Rojas épphogy lemaradt a labdáról.

A hondurasiak a vezetés birtokában is szépen passzolgatnak, remek keresztlabdákat adtak és pontos átadásokkal hozták helyzetbe egymást.

Második félidő

A második 45 percnek kettős cserével futott neki a magyar csapat, Dudás Ádámot Varga Roland, Simon Andrást pedig a hórihorgas Futács Márkó váltotta.

A 49. percben ígéretes helyről, 17 méterről, jobb oldalról végezhettek el szabadrúgást a magyarok, ám Koman jobb lábbal a kapu fölé csavart.

Két percen belül történt: Gosztonyi előreívelésénél Futács felett elszállt a labda, a másik oldalon Rojas egy pazar kiugratás után 9 méterről az oldalhálóba lőtt, nem sokkal később - az 59. percben - egy jobb oldali Martinez-szabadrúgásnál Gulácsi öklözött jól.

Az újabb magyar szabadrúgást - 20 méterre a hondurasi kaputól - ezúttal Németh rúgta rá, a legurított labda a kapu melletti reklámtáblán csattant. Szekeres is rászúrta 25-ről, és a labda ezúttal sem sokkal kerülte el Reyes kapuját.

Forrás: MTI
A magyar csapatkapitány Koman Vladimir is árnyéka volt önmagának

A magyar csapat a folytatásban is roppant gyengén és szervezetlenül játszott, míg a közép-amerikaiak továbbra is jól adogattak, és minden passz után tapadt a lábukhoz a labda. Így történt ez a 70. percben is, amikor az első gól szerzője, Martinez egy hosszú indítást pazarul vett át a jobbösszekötő helyén, majd egy csel után 14 méterről remekbe szabott gólt csavart a hosszúba (0-2).

A 84. percben senki nem támadta a csereként beállt Peraltát, aki 26 méterről rászúrta - a labda a kissé kinn álló Gulácsi felett védhetetlenül csapódott a magyar kapuba (0-3). A középkezdés után Martinez is egyből lőtt 20-ról, de a labda ezúttal elkerülte a kaput.

A meccs utolsó helyzetét is Honduras puskázta el, Andino közeli lövését Gulácsi hárította, majd a támadó kisodródott helyzetből még ismételhetett, ám az oldalhálóba csavart. Az ötödik U20-as vb-jén szereplő Honduras története első világbajnoki győzelmét aratta.

Hogyan tovább?

A magyar válogatott tagjai és vezetői a vb előtt könnyed továbbjutásról, negyeddöntőről, elődöntőről beszéltek, ám be kell látniuk, hogy erre csak teljes átszervezéssel lehet esélyük. Jóllehet a harmadik hely is továbbjutást érhet a csoportból (hiszen a hat csoport négy legjobb harmadikja is folytathatja a küzdelmeket), az Egyesült Arab Emírségek és a Dél-afrikai Köztársaság elleni meccsre le kell venni a nagy mellényt.

A jó nevekből álló, részben erős külföldi csapatokban légióskodó magyar játékosok nagyképűen játszottak, azt hitték, elég kifutniuk a gyepre, és már meg is van a győzelem. A Gulácsi, Koman, Németh trió okozta a legnagyobb csalódást, hiszen tőlük várta volna a legtöbbet a magyar közönség: a kapus bizonytalankodott, Koman nem tudta úgy szervezni a játékot, mint korábban, Németh pedig elszórakozta az összes lehetőségét.

Egervári Sándor szövetségi edzőnek szerdáig kellene rendet tennie a fejekben és elhitetni a játékosokkal, hogy amit a meccs előtt éreztek, az nem önbizalom volt, hanem aránytévesztés, és hiába mondták, hogy nem becsülik le az ellenfelet, mégis így tettek.

"Rosszul futballoztunk, csak az első tizenöt perc játéka alapján volt esélyünk a győzelemre - nyilatkozta a magyar szövetség honlapján az egyiptomi Alexandriában rendezett mérkőzés után Egervári. - Még előttünk áll két meccs, és azon leszünk, hogy álmainkat sikerüljön megvalósítani."

Döntetlen a csoport másik mérkőzésén

Megosztozott a pontokon az F csoport első mérkőzésén az Egyesült Arab Emírségek és a Dél-afrikai Köztársaság válogatottja. Az emírségek együttese a 90. és a 93. percben szerzett gólt, így egyenlített.

F csoport:
Egyesült Arab Emírségek - Dél-afrikai Köztársaság 2-2 (0-0)

A csoport további programja:
2. forduló, szerda:
Magyarország - Dél-afrikai Köztársaság, Alexandria 18.45
Egyesült Arab Emírségek - Honduras, Alexandria 21.30

3. forduló, szombat:
Dél-afrikai Köztársaság - Honduras, Port Szaid 18.45
Magyarország - Egyesült Arab Emírségek, Alexandria 18.45

Az E csoportban vasárnap a nagy favorit Brazília 5-0-ra legyőzte Costa Ricát, míg Csehország Ausztráliát verte egy góllal.

E csoport (Port Szaid):
Brazília - Costa Rica 5-0 (3-0)
Csehország - Ausztrália 2-1 (0-0)

A csoportokból az első kettő jut tovább, illetve a hat csoport négy legjobb harmadikja is biztosítja helyét a nyolcaddöntőben.