Vágólapra másolva!
Október első hétvégéig kellett várni arra, hogy a 2009-2010-es szezonban megszülessen az első magyar gól az öt legrangosabb európai bajnokság valamelyikében. A topligákban az idény során eddig 64 különböző nemzet képviselői voltak eredményesek, Magyarország Gera Zoltán góljával felzárkózott Angola, Burundi, Grenada, Kongó és Grúzia mellé.

A topligák nemzetek szerinti góllövőlistája természetesen csak egy szempont az országok labdarúgásáról, így érdemes fenntartásokkal kezelni, de nem teljesen érdektelen megvizsgálni, hogy miként is áll ez a lista. Természetesen a góllövőlista összeállításánál csak a légiósként szereplő futballistákat vettük figyelembe, vagyis az angol, francia, német, olasz és spanyol játékosok találatai csak külföldön számítottak. A nemzetek szerinti góllövőlista az öt legrangosabb európai bajnokságban október elején a következő:

70 gól: Brazília
50 gól: Argentína
35 gól: Franciaország
20 gól: Hollandia
16 gól: Bosznia-Hercegovina
15 gól: Horvátország, Írország, Kamerun, Spanyolország
13 gól: Elefántcsontpart, Peru, Szenegál
12 gól: Szerbia, Uruguay
11 gól: Portugália
10 gól: Kolumbia
9 gól: Izrael, Mali, Marokkó, Nigéria, Svájc
8 gól: Ausztria, Csehország, Svédország, Szlovákia, Tunézia
7 gól: Wales
6 gól: Burkina Faso, Skócia
5 gól: Belgium, Bulgária, Németország, Trinidad és Tobago
4 gól: Algéria, Ghána, Japán, Oroszország, Togo
3 gól: Görögország, Guinea, Koreai Köztársaság, Montenegró, Norvégia, Románia, Törökország
2 gól: Dánia, Egyesült Államok, Honduras, Irán, Olaszország, Paraguay, Venezuela
1 gól: Angola, Ausztrália, Burundi, Dél-Afrika, Egyiptom, Fehéroroszország, Grenada, Grúzia, Jamaica, Kongó, Lengyelország, Magyarország

A lista első két helyezettje egyáltalán nem meglepetés, hiszen a brazil és az argentin futballisták mindegyik bajnokságban képviselik hazájukat, ráadásul mindkét országból a támadók vannak többségben. Az argentin és brazil játékosok valamennyi topligában eredményesek voltak, az azonban mindenképpen érdekes, hogy az öt bajnokság közül a Premier League-ben született a legkevesebb dél-amerikai gól, az angoloknál még mindig kevésbé kedvelik a latinos futballt. Ez alól csak a spanyolok kivételek, hiszen a 14 spanyol találat nagy része Angliában született, köszönhetően Torres (8) és Fabregas (4) találatainak. Spanyolország azonban így is csak második a topligás nemzetek versenyében, hiszen ezt Franciaország vezeti: a franciák hazájukon kívül 34 gólt értek el. A ranglista élén álló Argentínán és Brazílián kívül még egy ország van, amelynek képviselői mind az öt topligában betaláltak, és ez Kamerun.

A hollandok előkelő helyezése sem meglepő (csak Franciaországban nem ünnepelhettek eddig), annál inkább Bosznia-Hercegovináé. A bosnyákok már 16 találatnál tartanak, amelyek szinte kizárólag a Bundesligában születtek: Edin Dzseko, Zvjezdan Misimovics és Vedad Ibisevics ontja a gólokat a német élvonalban, és ezzel egészen az ötödik helyre repítette az országot a listán. Szintén a német bajnokságnak köszönhetően áll előkelő helyen Peru, hiszen mind a 13 találatuk ott esett. José Paolo Guerrero, Claudio Pizarro és Jefferson Farfán (a gólszerzők) azonban egyaránt hiányzik a perui válogatott keretből: előbbi sérülés miatt, utóbbi kettő pedig azért, mert konfliktusba keveredett a szövetséggel.

Forrás: MTI

A góllövőlista valamivel közelebb hoz annak a megértéséhez is, hogy a szlovák válogatott miért áll olyan közel a világbajnoksághoz. Északi szomszédunk légiósai már nyolc találatot értek el a topligákban, ráadásul három bajnokságban: Olaszországban Marek Hamsík, Franciaországban Robert Vittek, Németországban pedig Stanislav Sesták az első számú szlovák gólfelelős. Nyolc találattal a szlovákok ugyanott állnak, mint Csehország vagy Svédország - utóbbi leginkább Zlatan Ibrahimovicnak köszönheti előkelő helyezését, rajta kívül egynél többször senki más nem volt eredményes.

Ami az egyetlen magyar találatot illeti, egyáltalán nem meglepő, hogy Gera Zoltán szerezte, ha figyelembe vesszük, hogy honfitársaink milyen posztokon játszanak (vagy éppen nem játszanak) a topligákban. A Bundesligában Lőw Zsolt balhátvéd, Dárdai Pál védekező középpályás, és Vadócz Krisztián is hasonló poszton szerepel Spanyolországban - nekik nem az első számú feladatuk a góllövés, nem is beszélve a Sunderland kapusáról, Fülöp Mártonról. Hajnal Tamás (Borussia Dortmund) és Gera már támadóbb feladatot kap klubjában, gólokra elsősorban tőlük számíthatunk.

A Fulham középpályásának találata azt jelenti, hogy nem maradunk magyar gól nélkül a topligákban ebben a szezonban - utoljára az 1996-97-es idényben fordult elő, hogy az öt legrangosabb európai bajnokság egyikében sem volt magyar gólszerző. Igaz, akkor egyedül a Lille-ben légióskodó Mészöly Géza képviselte hazánkat... A rekord a 2000-2001-es idényben született 19 topligás magyar góllal (valamennyi a Bundesligában) - köszönhetően az akkor már magyar válogatott Miriuta Vasile 11 találatának is. Két évvel ezelőtt 16 gólt lőttek honfitársaink, pontosabban ketten közülük: Huszti Szabolcs és Hajnal Tamás is nyolc-nyolc gólig jutott a német bajnokságban. Az előző szezonban ugyan ennél hárommal kevesebb gólnak örülhettünk, de azt öten jegyezték, ráadásul három különböző ligában: Angliában, Német- és Spanyolországban is született magyar gól, amire korábban soha nem volt példa.

www.global-soccer.eu