Vágólapra másolva!
Három európai válogatott már biztosította részvételét a 2010-es labdarúgó-világbajnokságon, szombaton további hat ország csatlakozhat hozzájuk a kontinensről. Dél-Amerikában még bonyolultabbá válhat a már jelenleg is eléggé zavaros helyzet.

Európából eddig Hollandia, Anglia és Spanyolország jutott ki a dél-afrikai vb-re, míg hat csoportban még nem dőlt el az elsőség sorsa - hétvégén akár mindegyikben csoportgyőztest avathatnak. Magyar szempontból az első számú csoport a legérdekesebb, ahol - a portugál-magyar találkozó mellett - Dánia Svédországgal játszik rangadót.

A dánok számára egy győzelem a csoportelsőséget jelentené. A két skandináv együttes jól ismeri egymást, a mostani lesz a 102. összecsapásuk, jó néhány párharca pedig a közelmúltban - például az Euro2008 selejtezőjében - került sor. Akkor a dániai találkozó botrányosan ért véget. A hajrában, 3-2-es svéd vezetésnél egy dán szurkoló beszaladt a pályára, és megütötte a vendégeknek büntetőt ítélő Herbert Fandel játékvezetőt. A találkozót az UEFA 3-0-s gólkülönbséggel a svédeknek írta jóvá, a két együttes rivalizálása pedig azóta minden korábbinál erősebb.

A mostani sorozatban fordított a leosztás, a dánok júniusban Svédországban is nyerni tudtak. Azóta viszont egyszer sem győztek Christian Poulsenék, míg a svédek minden meccsüket sikerrel vették. A hazaiaknál alighanem visszatér a Liverpool középhátvédje, Daniel Agger, aki annak ellenére meghívót kapott, hogy ebben a szezonban sérülés miatt még nem játszott, míg a másik oldalon Zlatan Ibrahimovic partnere a csatársorban ismét Hernik Larsson lehet.

A másik legnagyobb rangadót Moszkvában rendezik, ahol a németek egy győzelemmel bebiztosíthatják első helyüket. A vendégek talán egy ikszet sem bánnának, így pontelőnyüket megőrizve a finnek ellen hazai pályán behúzhatnák a továbbjutást. Guus Hiddink együttese ugyanakkor mindent vagy semmit alapon játszhat, nem csoda, hogy Moszkvában valóságos fociláz tört ki: a Luzsnyiki-stadionban telt ház várható, a 75 ezer jegyet percek alatt eladták. Oroszországban a mérkőzést a majdnem pontosan két évvel ezelőtt, 2007. október 17-én lejátszott Anglia elleni Eb-selejtezőhöz hasonlítják. Akkor az oroszok 2-1-re győztek, s ezzel nagy lépést tettek a kontinensviadal felé. Akkor Roman Pavljucsenko volt a mérkőzés hőse két góljával, a Tottenham Hotspur csatára most nem teljesen egészséges, így kérdéses a játéka. Hiddink valószínűleg Pavel Pogrebnyakot szerepelteti majd, már csak azért is, mert ő éppen Németországban, a Stuttgartban légióskodik. A németek valószínűleg óvatosabb taktikát választanak majd, a legtöbb jel arra mutat, hogy Joachim Löw a 4-5-1-re szavaz: egyrészt a csatárok (Miroslav Klose, Mario Gomez, Lukas Podolski) nincsenek jó formában, másrészt ez a felállás ideális a Werder Bremen fiatal középpályása, Mesut Özil számára, aki eddig remekel az idényben.

Igazi ki-ki meccset játszanak majd Dublinban is, ahol az olaszoknak egy döntetlen is elég lenne Írország ellen a vb-részvételhez. Külön pikantériát ad a találkozónak, hogy az írek mestere az olasz Giovanni Trapattoni, aki ennek megfelelően jól ismeri honfitársait - 2000 és 2004 között szövetségi kapitány is volt Olaszországban. Az írek nem számíthatnak a sérült Damien Duffra, helyette elsősorban remek formában lévő csatárukban, Robbie Keane-ben bíznak. Az írek oddsait javíthatja, hogy Fabio Cannavaro eltiltás miatt biztosan nem játszhat. A Juventus aranylabdás középhátvédje pozitív doppingmintát adott a héten, ezért lehet, hogy később sem számolhat vele hazája válogatottja. Az olaszok kapitánya, Marcello Lippi ugyan váltig hangoztatja, hogy győzni szeretnének Dublinban, de nagyon úgy tűnik, hogy az egy pont tökéletesen megfelelő lenne számukra - erre utal, hogy az edzéseken a csapat legtöbbször a 4-2-3-1-es felállást gyakorolta, két védekező középpályással.

Forrás: AFP

Szlovákia első önálló vb-szereplésére készül

Szlovákia ünneplésre készül: a válogatottjuknak a vb-részvételhez egyetlen pont is elég, amit hazai pályán, Szlovénia ellen harcolhatnak ki. Amennyiben Szerbia Belgrádban legyőzi Romániát, kijut a világbajnokságra. Svájc helyzete valamivel bonyolultabb. A házi gólkirály, Alexander Frei és társai még nem lesznek vb-résztvevők, ha elverik Luxemburgot, a kijutáshoz egy döntetlenre végződő Görögország-Lettország is kell. A svájciak ráadásul egyszer már pórul jártak a miniállam ellen.

Dél-Amerikából eddig Brazília és Paraguay vb-részvétele biztos. A szombati selejtezők után tovább bonyolódhat a helyzet, hiszen a további két, dél-afrikai utat érő helyre, illetve a pótselejtezős pozícióra pályázó öt válogatott közül négy is egymás ellen játszik. Ecuador Uruguayt fogadja, míg Chile Kolumbiába utazik, utóbbi meccsen egy chilei győzelem a vendégek kijutását eredményezné. Venezuelában abban bíznak, hogy a már kijutott Paraguay nem veszi majd komolyan ellenük a mérkőzést, így az egyetlen, felnőtt vébén még nem szerepelt dél-amerikai országban is reménykednek.

A legnagyobb érdeklődés persze az argentinok szereplését kíséri. Diego Maradona együttesétől sima győzelmet vár a közvélemény az utolsó helyezett Peru ellen. Ez azonban csak az első lépés lehet az argentinok számára, akikre szerdán még vár egy nagyon nehéz mérkőzés idegenben, Uruguay ellen. Könnyen lehet, hogy Maradonáéknak Montevideóban is három pontra lesz szükségük, hogy pótselejtező nélkül jussanak ki Dél-Afrikába.

www.global-soccer.eu