Vágólapra másolva!
A magyar-labdarúgó válogatott idegenben 3-0-ra kikapott Portugáliától az utolsó előtti selejtezőn, így gyakorlatilag eldőlt, hogy nem jut ki a jövő évi világbajnokságra. Erwin Koeman csapata nem volt egy súlycsoportban a portugálokkal, akik az első hazai győzelmüket aratták a sorozatban, és feljöttek a pótselejtezőt érő második helyre.

Világbajnoki selejtező, 1. csoport:
Portugália - Magyarország 3-0 (1-0)
Lisszabon, Luz-stadion
v.: Hammer (luxemburgi)
Portugália: Eduardo - Bosingwa, R. Carvalho, Bruno Alves, Duda - Mendes, Raul Meireles, Deco - Liedson, Simao (Veloso, 80.), C. Ronaldo (Nani, 27.)
Magyarország: Babos - Bodnár, Gyepes, Juhász, Vanczák - Vadócz (Priskin, 56.), Tóth B. - Huszti (67.), Gera, Dzsudzsák (Varga, 84.) - Torghelle
gól: Simao (18., 79.), Liedson (74.)

A szövetségi kapitány talán elébe akart menni a szokásos számonkérésnek, és már Budapesten kijelentette, hogy Portugáliában sem fogunk ész nélkül támadni. Ebből már sejteni lehetett, hogy Lisszabonban is egy csatárral kezdünk, noha ez a hadrend meglehetősen halvány magyar támadójátékot eredményezett az utóbbi időszak mérkőzésein.

Más kérdés, hogy ezúttal a stabil védekezést sem sorolhattuk az erényeink közé, a valóban technikás és rövidpasszos focit játszó, lendületből érkező portugálokkal sokszor nem sikerült tartani a lépést, és a pontrúgásoknál is előfordult, hogy őrző nélkül hagytuk őket.

A 18. percben Gyepes Gábor - és a kipattanóra nem mozduló védők - hibájáért góllal bűnhődtünk, és a továbbiákban már annak sem volt jelentősége, hogy a bokáját fájlaló Cristiano Ronaldo kisvártatva lecseréltette magát.

Ennek ellenére a játékosoknak igazuk volt abban, hogy ezúttal több területünk lesz az ellentámadásokra, mint volt a Puskás-stadionban. Sok kontrát ugyan nem tudtunk vezetni, mégis volt három helyzetünk az első félidőben, Gera fejese még a kapufát is eltalálta.

Magyar támadójátékról mindazonáltal nem lehetett beszélni, Huszti teljesen észrevehetetlen volt, míg Torghelléhez el sem jutott a labda.

Forrás: AFP

A második félidőben már csak Babos Gábornak voltak momentumai, aki a három kapott gól mellett több bravúrt is bemutatott. Geráék legfeljebb a saját térfelükön tudták megtartani a labdát, pedig ekkor már Koeman is támadni akart, Vadócz helyett beküldte Priskint az 56. percben, de az előremerészkedéstől is csak a portugálok váltak még veszélyesebbé.

Gyepes a harmadik gólnál is hibázott, ez azonban már csak a végeredmény szempontjából számított. Portugália először nyert hazai pályán ebben a selejtezősorozatban, és mivel a dán-svéd meccs számára kedvezően alakult, feljött a csoport második helyére.

Nekünk pedig be kell érnünk azzal, hogy az utolsó előtti körig versenyben voltunk a világbajnoki részvételért.

(A pótselejtező már csak úgy jöhetne össze, ha szerdán legyőznénk Dániát, Svédország hazai pályán nem nyerne Albánia ellen, Málta pedig idegenben megverné Portugáliát, ráadásul a hármas holtversenyből csak a legjobb gólkülönbségű csapat játszhatna a vb-szereplésért.)

A csoport másik mérkőzésén:
Dánia - Svédország 1-0 (0-0)
Koppenhága, Parkenstadion
v.: Mejuto Gonzales (spanyol)
Dánia: Sörensen - Jacobsen, Kjaer, Agger, Jakobsen - J. Poulsen, C. Poulsen, Jörgensen (Silberbauer, 46.) - Rommedahl, Tomasson, Bendtner
Svédország: Isaksson - Nilsson (Rosenberg, 88.), Mellberg, Majstrovic, Safari - Elm (Berg, 81.), Källström, Svensson, Holmén (Larsson, 63.) - Ibrahimovic, Larsson
gól: Poulsen (79.)

Győzelmével Dánia a magyarok elleni meccsétől függetlenül már biztosan csoportelső, azaz ott lesz a dél-afrikai világbajnokságon. A svédek a találkozó nagy részében fölényben futballoztak, számos helyzetet alakítottak ki, gólt azonban a dánok szereztek Jakob Poulsen távoli lövéséből.

A csoport állása:

1. Dánia9 63-16-421
2. Portugália9 44113-516
3. Svédország9 4329-415
4. Magyarország9 4149-813
5. Albánia9 1445-97
6. Málta9 -180-221