Társoldalunk:

Finn mentalitás, izlandi autókereskedés, üzbég kaland

2009.10.24. 16:07

Húsz éve kevesen hitték volna, hogy Izland is népszerű lesz a magyar labdarúgók körében. Aztán az 1994-es világbajnoki selejtezőkön elszenvedett két vereség, majd a '96-os Eb-kvalifikáció során érkező harmadik pofon rávilágított arra, nem is lehet olyan rossz a szigetországi futball.

A most befejeződő, tavaszi-őszi rendszerű idényben például négy magyar is játszott Izlandon, igaz, csupán a másodosztályban. A KA Akureyri igazi gyűjtőhelynek számít: Fórizs Sándor mellett Farkas Norbert, Disztl Dávid, illetve Matus Sándor is a csapatot erősíti.

 "Kétévnyi finnországi légióskodás után 2004-ben jött az izlandi lehetőség. Fórizs Sanyi barátom, az első izlandi magyar légiós akkor már egy éve itt játszott, ismertük egymást az utánpótlás-válogatottból, s amikor a KA Akureyrinél kapust kerestek, engem ajánlott. Küldtem kazettát magamról, majd próbajátékra hívtak, s három-négy nap után szerződtettek" - mesélt a kezdetekről Matus Sándor, akit munkába menet értünk utol.

"Nagyon jól érzem magam Izlandon, nem bántam meg, hogy ideszerződtem. Lehet, a testem sem bírja már a meleget, 40 fokban sohasem szerettem futballozni. Az itteni időjárás azonban tökéletesen megfelel számomra, áprilistól októberig tart a bajnokság, akkor nagyon kellemes a hőmérséklet. Télen pedig lehet mínusz 8-10 fok, a tréningek fedett, műfüves teremben vannak."

Mert a pálya milyensége igenis fontos, vallja a kapus, aki térdműtétje óta nagyon figyel erre is. "2001-ben súlyos műtétem volt, azóta fontos számomra, hogy milyen talajú pályákon játszom. A keményet nem bírja a térdem, itt viszont minden ideális, jók a pályák, s akad egy-két műfüves stadion is. A csapat a most befejeződött bajnokságban az 5. helyen zárt, amit csalódásként éltünk meg. Rajtam kívül még három magyar szerepelt, Fórizs mellett Farkas Norbert, illetve kölcsönben Disztl Dávid játszott nálunk. Utóbbi 15 gólig jutott, a vezetés nagyon szeretné, ha maradna jövőre is."

Forrás: [origo]

De vajon egy magyar profi játékos megtalálja a számítását a másodosztályban is? "Az első évben úgy érkeztem ki, hogy megmutatom, kipróbálom magam, aztán szezon végére az év kapusának választottak. A klub hároméves szerződést kínált, akkorra viszont már több pénzt kértem, mondtam, az eredeti ajánlatnál azért jobb kapus vagyok. Azt válaszolták, sokat kérek, de ha a futball mellett dolgozom, akkor a két pénzt összerakva teljesülhetnek az igényeim. Így is lett, a klub egyik szponzoránál, egy autókereskedésben és autókölcsönzőben dolgozom jelenleg.

Azóta még egyszer meghosszabbítottam három évre a szerződésemet, amely jövőre jár le. Hogy maradok vagy sem, az február-március környékére eldől, de most már nem akarok nagyon ugrálni. Ha sikerül megegyeznünk, 2-3 évet még szívesen védenék itt."

Matus Sándor
Születési idő:
1976. október 31.
Magasság: 187 cm
Poszt: kapus

csapat meccs gól
1999-98 Gázszer FC
1999 FC Jazz Pori 4 -
Kotkan TP 4 -
2000-01 Pécsi MFC
2002 RoPS 19 -
2003 RoPS
2004 KA Akureyri
2005 KA Akureyri 18 -
2006 KA Akureyri
2007 KA Akureyri
2008 KA Akureyri
2009 KA Akureyri 22 -

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK