Vágólapra másolva!
Ahogy kalandozó őseink lóháton eljutottak az Atlanti óceántól Bizáncig, úgy az elmúlt száz év magyar labdarúgói is meghódították a világot. A legnépszerűbb célpont a mai napig Európa, de szerepelt már honfitársunk hondurasi, malajziai és venezuelai együttesben is. Bár a nagy ázsiai szerződések korszaka lezárult, azért találtunk még ott játszót. Körkép az egzotikusabb helyeken futballozó magyarokról Izlandtól Üzbegisztánig.

Bálint László 1979-es brugesi szerződésétől eltelt 30 évben akadtak kifejezetten népszerű helyek, amelyek vonzották a magyar labdarúgókat. Ilyennek számít Finnország is, ahol a nyolcvanas években kilenc volt válogatott játékos is szerepelt (Bene Ferenc, Borostyán Mirály, Herédi Attila, Katona György, Kiss Sándor, Kolár Endre, Toma Árpád, Tóth József, Varga József), de ismerős lehet Árky Gábor, Babócsy András, Kajdy György, Simon Antal, Szebegyinszky András, Lőrincz Sándor, Emmelr László és Gruborovics Tibor neve is.

Utóbbié azért is, mert fia, Tamás jelenleg is a finn első osztályban szerepel - rajta kívül még Balogh Balázs (KuPS), Szentpéteri Viktor (FC Lahti), Szeróvay Mihály (Jyväskylän Jalkapalloklubi) és Mester Árpád (JIPPO, másodosztály) töltötte a most befejeződött szezont Finnországban.

"Édesapám 1989-ben szerződött az MP csapatához, a család pedig vele együtt költözött ki Finnországba. Öt és fél éves voltam akkor, mivel az élet sokkal jobb volt ott, mint itthon, kint ragadtunk. Ott kezdtem el iskolába járni, majd hétévesen futballozni. Finn vagyok, de magyar, másképp nem tudnám elmagyarázni ezt a kettősséget" - nyilatkozta az [origo] megkeresésére Gruborovics Tamás, az IFK Mariehamn játékosa.

"Juniorként a Mikkelin Palloilijat játékosa voltam, 17 évesen, 2003-ban kerültem be a felnőtt csapatba. Akkor még a harmadosztályban játszottunk, az én gólommal harcoltuk ki a másodosztályt, abban a szezonban hét találatig jutottam. 2005-ben a KuPS szerződtetett, második évemben engem választottak a csapat legjobb játékosának. 2008-ban a KooTeePee játékosa voltam, idén pedig a Meiehamnban játszottam, a bajnokság negyedik helyen zártunk."

"Magamat inkább nem minősíteném" - mondta kérdésünkre reagálva, milyen futballista. De aztán kötélnek állt: "Azt mondják rólam, hogy elég jó a rúgótechnikám, jobbal-ballal is tudok lőni. Inkább szervező játékos vagyok, aki magassága ellenére elég gyors és jól fejel, technikás és nagyon akaratos. Korábban támadó középpályásként játszottam, de a KuPS-ban szélre tettek, s ott maradtam. Szerencsére a csapat játéka olyan, hogy szélről indulva gyakran érek a kapu elé, ezért szerzek gólokat. Úgy érzem, bennem van, ami kell: finn mentalitás magyar technikával fűszerezve."

Forrás: [origo]

Tamás ugyan Finnországban él, de ahogy mondja, kicsit svédnek is érezhetné magát.

"Mariehamn városa a Finnországhoz tartozó, autonóm Aaland-szigetek székhelye. A sziget Finnország és Svédország között fekszik, s inkább svédnek mondanám, így is beszélnek az itteniek. Úgy érzem magam, mintha külföldön lennék. A szigeten 30 ezren laknak, a városka 11 ezres.

Profi labdarúgó vagyok, de azért igyekeztem tanulni is. Az egyetemen angol szakon kezdtem, majd váltottam pszichológiára, de most a sport miatt kicsit félbeszakítottam tanulmányaimat.

Igyekszem néha magyar meccseket nézni, láttam az U20-as világbajnokságot, vagy a Debrecen BL-meccseit, de nem ismerem a játékosokat."

A nyolc találattal a finn góllövőlista hetedik helyén végző Gruborovics számára titkos vágy a válogatottság. "Persze, álmodok róla, nagyon nagy dolog lenne. De mivel sohasem szerepeltem utánpótlás-válogatottban sem, elég nehéz a helyzetem."

Gruborovics Tamás
Születési idő: 1984. július 3.
Magasság, testsúly: 187 cm, 75 kg
Poszt: középpályás.
Sikerei: finn Ligakupa-győztes (2006), a finn másodosztály bajnoka (2007)

csapatmeccsgól
2004MP288
2005KuPS18-
2006KuPS234
2007KuPS288
2008FC KooTeePee122
2009IFK Mariehamn258