Vágólapra másolva!
Az első debreceni gól már megszületett a Bajnokok Ligájában, azonban a pontszerzés még várat magára, és Firenzében is bravúrra lenne szüksége a Lokinak ahhoz, hogy elkerülje a vereséget. A Debrecennek akkor lehet esélye a Fiorentina ellen, ha nem megy bele olyan nyílt játékba, mint két hete a Puskás-stadionban, és védelme sokkal koncentráltabban futballozik.

A Fiorentinától elszenvedett 4-3-as vereséget követően a Loki két mérkőzést játszott a magyar bajnokságban, és mindkettőt elveszítette: a Videoton 3-0-ra, az Újpest pedig 2-1-re győzte le a debrecenieket. Utoljára több mint öt éve fordult elő, hogy a DVSC két, egymást követő NB I-es meccsen vereséget szenvedett, nem túlzás tehát kijelenteni, hogy a gárda hullámvölgyben van.

Persze az is igaz, hogy rendkívül megterhelő a sorozat, ami a sérültek számán is látszik - a Fiorentina ellen Mészáros Norbert sem játszhat. Herczeg András asszisztense, Zoran Spisljak is elsősorban azt emelte ki az egyesület hivatalos honlapján, hogy a magyar csapatok számára szokatlan kettős terhelés jelenti a legnagyobb nehézséget a Debrecen számára. "A Liverpool, a Lyon és a Fiorentina rendszeresen részvevője valamelyik európai sorozatnak, ezért annyiból előnyben vannak hozzánk képest, hogy nagyobb tapasztalattal rendelkeznek, hogyan jöjjenek ki a kettős terhelés okozta hullámvölgyből" - mondta a szakember.

A Fiorentina eredményeinek fényében ez a kijelentés maximálisan megállja a helyét, hiszen a Debrecen legyőzése óta a lila-fehérek három bajnoki mérkőzést játszottak - és az első kettőt elveszítették! A firenzeiek előbb az Udinesétől, majd a Genoától kaptak ki, de a hét végén sikerült javítaniuk, és a Catania ellen begyűjtötték a három pontot, pedig Dario Dainelli kiállítása miatt a 45. perctől emberhátrányban futballoztak (igaz, a létszámkülönbség csak az 58. percig élt, mert akkor a Catania is megfogyatkozott).

A találkozón sem Mutu, sem pedig Jovetic nem játszott, ami először fordult elő az idény során. Cesare Prandelli eddig ragaszkodott ahhoz, hogy a Mutu, Jovetic, Gilardino hármas nem lehet egyszerre a pályán, ám a Genoa ellen kivételt tett - de a meccset csapata elveszítette, a tréner korábbi elképzelése tehát beigazolódott.

A Debrecen ellen mindhárom sztár szereplése már csak azért is valószínűtlen, mert Mutu és Jovetics is sérüléssel bajlódik. A montenegrói klasszis a lábujjával bajlódik, de ő valószínűleg vállalni tudja a játékot, ellentétben Mutuval, akinek a térdével akadnak problémái - ő minden bizonnyal kihagyja a találkozót.

Sérülés miatt várhatóan nem lesz ott az olasz csapatban a középhátvéd Natali sem, aki a Puskás-stadionban csereként lépett pályára. Nem játszott az előző meccsen a jobb oldali középpályás, Marchionni sem, aki most minden bizonnyal kezdő lesz, hiszen bombaformában van: a legutóbbi két bajnokin három gólt ért el.

Forrás: MTI

A mérkőzés valószínűleg nagyban különbözik majd a két héttel ezelőttitől - már csak azért is, mert a Puskás Ferenc stadionban bebizonyosodott: a túlságosan bátor futball csak a "szép halálhoz" elegendő. A firenzei pontszerzéshez inkább olyan játékra lehet szükség, mint amit az Anfielden mutatott a Loki: vagyis rendkívül fegyelmezett és kompakt védekezésre.

Nem szabad sok területet hagyni a firenzeieknek, mert azt könyörtelenül kihasználják, viszont a felállt védelem ellen már nehezebben megy nekik a játék. Ráadásul Firenzében is tudják, hogy amelyik csapat pontokat veszít a Debrecen ellen, az nehéz helyzetbe kerül a továbbjutást illetően, és a violák nem szeretnék, ha a Liverpool elleni hazai diadaluk éppen a magyar bajnok elleni eredmény miatt veszítene értékéből.

Az olaszoknak már csak azért is nagyon fontos a győzelem, mert a csoport másik meccsén a Liverpool egy újabb vereséggel szinte kiszállna az első két helyért zajló versenyből. A Vörösök rendkívül nehéz helyzetben vannak: két hete otthon kaptak ki az Olympique Lyontól, és a bajnokságban sem remekelnek: legutóbbi hét tétmeccsükből hatot elveszítettek. Az egyetlen győzelmet a Manchester United elleni rangadón ünnepelték...

A liverpooli gárdát egyébként elképesztő sérüléshullám sújtja: Gerrard biztosan nem léphet pályára, ahogyan Riera és Skrtel is hiányzik, de erősen kérdéses Glen Johnson, Agger és Fábio Aurélio szereplése is. A spanyol csatár, Fernando Torres sem teljesen egészséges, de ő alighanem (ha beinjekciózva is) vállalja a játékot, hiszen a liverpooliak nem engedhetik meg magukat, hogy ne nyerjenek Lyonban.

Ami a franciákat illeti, a gárda hiába áll jól a BL-ben és a bajnokságban is (a Ligue 1-ben második), a Gerland-stadionban nem a legjobb a hangulat. A múlt csütörtökön a csapatkapitány Sidney Govout egy szórakozóhely mellett fotózták le illuminált állapotban, mire az edző, Claude Puel elvette tőle a karszalagot.

De a mester összekülönbözött Jérémy Toulalannal is: a védekező középpályás kényszerű okokból már hetek óta kénytelen középhátvédet játszani, és amikor Puel a Saint-Etienne elleni meccs szünetében szólt neki, hogy ne cselezgessen hátul, egyszerűbben játsszon, a focista ezt válaszolta: "Mert te játékosként sohasem tudtad, hogyan kell cselezni, nem azt jelenti, hogy nekem sem szabad". A konfliktust éppen Govou csendesítette le, visszafogva Toulalant, ám ez is jól mutatja, hogy Lyonban forrnak az indulatok - a Liverpool elleni összecsapás rendkívül érdekesnek ígérkezik.

A legutóbbi forduló eredményei az F csoportot is érdekesebbé tették: két hete a Dinamo Kijev döntetlent játszott Milánóban az Interrel, a Rubin Kazany pedig idegenben győzte le az FC Barcelonát, és a továbbjutás kérdése így nyílttá vált. A két sztárcsapat nem engedheti meg magának, hogy ne jusson tovább a BL-ben, ehhez viszont most idegenben kellene nyerniük.

Az Inter helyzetét nehezíti, hogy a csapatnak sok a sérültje: Wesley Sneijdert José Mourinho végül elvitte Kijevbe, de erősen kérdéses, hogy a holland játszhat-e. Az Ukrajnában terjedő influenzajárvány miatt még annak a lehetősége is felmerült, hogy elhalasszák a meccset, de az UEFA ebbe nem ment bele - így a találkozót biztosan lejátsszák, ám elképzelhető, hogy zárt kapuk mögött. Ami a Barcát illeti, a katalánok a hét végi bajnokin az Osasuna ellen az utolsó percben kapott öngóllal vesztettek két pontot, ám ahhoz a mérkőzéshez képest immár Daniel Alves és Thierry Henry is a csapat rendelkezésére áll. Kazanyban egyébként mínusz öt fok és hóesés fogadta a katalánokat.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 4. forduló, E csoport:
Fiorentina (olasz) - Debrecen 20.45
Olympique Lyon (francia) - FC Liverpool (angol) 20.45

F csoport:
Rubin Kazany (orosz) - FC Barcelona (spanyol) 18.30
Dinamo Kijev (ukrán) - Internazionale (olasz) 20.45

G csoport:
Unirea Urziceni (román) - Glasgow Rangers (skót) 20.45
FC Sevilla (spanyol) - VfB Stuttgart (német) 20.45

H csoport:
Arsenal (angol) - AZ Alkmaar (holland) 20.45
Standard Liege (belga) - Olympiakosz Pireusz (görög) 20.45

www.global-soccer.eu