Vágólapra másolva!
Az U20-as vb-n ezüstcipős lett, az olasz élvonalbeli Bariban mégsem számítanak rá a kezdőcsapatban, közben felfigyelt rá a Liverpool, ám az angliai kispad nem vonzza Koman Vladimirt, a pénteki, olaszok elleni Eb-selejtezőre készülő U21-es válogatott csapatkapitányát. A céltudatos középpályás egyetért azzal, hogy Ukrajnából hozhatta magával nyerő típusú mentalitását, és úgy tervezi, hogy a magyarokkal előbb kijut a korosztályos foci-Eb-re, majd a londoni olimpiára is, amelyen aranyérmet szeretne nyerni.

- U20-as vb után, Serie A-idény közben, U21-es Eb-selejtező előtt melyikre gondolsz a legtöbbet?
- Az egyiptomi harmadik hely egy gyönyörű élmény volt, büszkék vagyunk a sikerre, később talán még jobban azok leszünk, hiszen egyelőre nehéz értékelni, hogy mit jelent ez a számunkra. A vb-t már feldolgoztam, és előre nézek: az U21-es csapattal ki szeretnék jutni az olimpiára, amelyet aztán meg is szeretnék nyerni. A Serie A-ban megkaptam a lehetőséget, de nem annyit, amennyit szerettem volna: 10, 15 vagy éppen két perc nem elég a bizonyításra. Most még türelmes vagyok, de nem szeretnék év végéig a kispadon, vagy ami még rosszabb, a lelátón ücsörögni. Ha ez így folytatódik, és lesz rá lehetőségem, akkor váltani fogok.

- Nyáron miért fogadtad el a Bari ajánlatát?
- A Sampdoria nem számított rám ebben az évben. Az edző, Del Neri a 4-4-2-es felállást alkalmazza, én pedig nem vagyok az a tipikus szélső. Az átigazolási időszak hajrájában a Serie B-s Empoli is érdeklődést mutatott, a volt edzőm - akinél az Avellinónál futballoztam - szeretett volna megszerezni, ám a legutolsó pillanatban bejelentkezett az első osztályú Bari, hogy kölcsön akar venni. Nagy reményekkel mentem, gondolva, hogy játszani fogok.

- Azt ígérték?
- Nem ígértek semmit, de én úgy gondoltam, hogy ebben az újonccsapatban helyem lesz a kezdőben. A végén már 30-an lettünk a keretben, s így utólag visszanézve: meglehet, hogy rossz döntést hoztam, de akkor ez tűnt a legjobb megoldásnak.

- Az sem segítene, ha felvillantanád az öt vb-gólodért kapott Ezüstcipőt?
- Nem. Gratuláltak, volt egy rövidebb sajtótájékoztatóm az egyik edzés után, majd ment tovább az élet.

- Az olasz sajtó nem követelt a csapatba?
- Dehogynem, megtörtént, a Lazio ellen kaptam is 15 percet, ám utána megint semmi, illetve a Sampdoria ellen játszhattam még két percet. Nem tudom, mi a probléma.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=NXsE6RZRPROzmrjW


- A Bari vagy a Liverpool kispadján ülni - van különbség közötte?
- Nincs. Ha azt mondanád, hogy Bari-kezdő vagy Liverpool-kezdő, a között már van különbség. Az őszi idényből még hat mérkőzés van hátra, utána visszamehetek a Sampdoriához, és előfordulhat, hogy már a télen új helyre igazolok.

- A válogatottban viszont kulcsszereped van, már az Eb-ötödik U17-es válogatottban is csapatkapitány voltál 2006-ban.
- Both Józsi bácsi választott meg csapatkapitánynak, és azóta a helyzet nem is változott. A srácokkal már az U17-es Eb óta ismerjük egymást, tényleg nagyon jó a társaság, s igaz, hogy a pályán vezéregyéniség vagyok valamilyen szinten, de a játékostársaknak semmit nem kell mondani, mindenki tudja a dolgát.

- Both József szerint Ukrajnából hozhattad magaddal a mentalitásodat, amellyel a csapat vezére lehetsz.
- Tényleg örök optimista vagyok, s hogy ez benne van a véremben, már sokan mondták. Az is egy magyarázat lehet, hogy ukrán családból származom, de a neveltetésen és a mentalitáson is múlik, hogy kiből milyen labdarúgó lesz. Úgy gondolom, ha valaki tényleg akar, akkor el is érheti a céljait. Jól tudom, ha kicsit lazább vagyok, akkor már nem úgy megy a játék, a siker alapja tehát tényleg csak koncentrálás és hozzáállás kérdése.

- Egy olasz csapatot a vb-n már legyőztetek, mennyiben más a pénteki U21-es rivális?
- Minden tagját ismerem a csapatnak, nagyon erős, sokan játszottak már a Serie A-ban, s talán visszavágóként tekintenek a mérkőzésre - nem tudom. Nekünk nem szabad azzal foglalkoznunk, hogy milyen nevek szerepelnek az ellenfélnél, s hogy ki melyik klubban játszik - ugyanolyan srácok, mint mi, verhetőek, ugyanúgy, mint bármely másik csapat.

Forrás: AFP

- Mennyire vernék az olasz U21-esek az olasz U20-asokat?
- Szerintem 3-4 góllal.

- És a magyar U21-es csapat mennyivel erősebb az U20-asnál?
- Mindkettő erős, nem tudok nagy különbséget tenni a kettő között. Egy dologban vagyok biztos: odafigyeléssel, nagy akarással a 21 éven aluliakkal is legyőzhetjük Olaszországot.

- Szerinted miért nem kapnak még csak elvétve lehetőséget a klubjaikban a 20 éven aluliak, itthon és külföldön sem?
- Mindenkinek a saját karrierjét kell ápolnia, ám hogy ki miért nem játszik, azt nem tudhatom, nem is szólok bele. Csak annyit fűzök hozzá, hogy a játékosnak mindent meg kell tennie a csapatba kerülésért, mert nem élhetünk évekig abból, hogy harmadikok lettünk a világbajnokságon.

- Bántad volna, ha Győr helyett a nagyválogatottal Belgiumba kell utaznod a héten?
- Nem bántam volna, de csak akkor, ha nem most játszik Eb-selejtezőt az U21-es válogatott. A pénteki meccs mindennél fontosabb, hiszen ki akarunk jutni az olimpiára.

- Mire költöd a vb-bronzért kapott milliókat?
- Egyelőre semmire, gyűjtögetek, egyszer talán veszek egy autót, de még nem most. A jövőre is gondolni kell.

"Kulcsjátékos, a csapat motorja"

"Játékszervező, összekötő kapocs a védelem és a támadósor között. Kulcsjátékos, aki a gólszerzésből is képes kivenni a részét. A csapat motorja. Az U20-as válogatott kapitányaként nem csak mentálisan volt vezére a csapatnak, hanem szakmailag is játékmester volt. Nagyon magas szintre eljuthat labdarúgóként. Nem csak stabil válogatott lehet belőle, hanem a közeljövőben akár egy nagyon komoly klubcsapatban is megállhatja a helyét" - mondta Komanról Egervári Sándor, az U20-as és az U21-es válogatott edzője.