Vágólapra másolva!
Évek óta súlyos depresszióban szenvedett Robert Enke, a német labdarúgó-válogatott és a Hannover 96 kapusa, aki kedden öngyilkosságot követett el.

Minderről az őt évek óta kezelő kölni orvos és a néhai kiváló sportoló felesége, Teresa számolt be a hannoveri klub vezetői által tartott délelőtti sajtóértekezleten. Mindketten elmondták, hogy Enke 2003 óta volt beteg, a depressziónak könnyebb és súlyosabb szakaszai voltak, az elmúlt hónapokban azonban egyre inkább elhatalmasodott rajta a betegség.

Enke mindent elkövetett annak érdekében, hogy mindez ne tudódjon ki, ezzel kívánta védeni családját, magánéletét, és attól tartott, hogy a depresszió következtében vége szakadhat sportolói pályafutásának. Tartott attól is, hogy elvehetik tőlük azt a néhány hónapos kislányt, Leilát, akit feleségével az év elején - kétéves lányuk, Lara 2006-ban bekövetkezett halála után - idén fogadtak örökbe.

A 32 éves kapus kedd este hannoveri otthonának közelében, mintegy 10 méterre a vasúti vágánytól leállította kocsiját, tárcáját az ülésen hagyta, majd a vágányon sétálva kivárta, hogy a regionális vonat elüsse. A vonatvezető azt még észrevette, hogy valaki áll a sínek között, a 160 kilométeres sebességgel haladó szerelvényt azonban már képtelen volt lefékezni.

A rövid sajtóértekezleten az Enkét kezelő kölni orvos, Valentin Marsker elmondta, hogy a kapus a kórházi ápolást elutasította, és évek óta csakis ambuláns kezelésre volt hajlandó. Ezt erősítette meg felesége is, utalva arra, hogy férjének állandó félelmei voltak, tartott a kudarcoktól, és - mint utalt rá - olykor rendkívül nehéz időszakokon mentek keresztül. Kezelőorvosa mindehhez azt tette hozzá, hogy Enkét nagyon megviselték a külföldi kudarcok, a Benficánál és a Barcelonánál szinte alig jutott szóhoz, a török Fenerbahcénál pedig a szurkolók nem fogadták be őt.

Az orvos erősítette meg azt az információt, hogy Robert Enke búcsúlevelet hagyott hátra. Ennek tartalmáról annyit közölt, hogy Enke bocsánatot kért családjától és kezelőorvosától "az általa okozott csalódásokért". Ennek kapcsán emlékeztetett arra, hogy Enkét még közvetlenül a halála előtti napokban is igyekeztek rábírni a kórházi kezelésre, ő azonban elutasította ezt. Közvetve utalt arra, hogy az öngyilkosság gondolata Enkénél már korábban is felmerült, utána azonban mindig "jobb időszakok" következtek. Az elmúlt hónapok - súlyos fertőzéses gyomorbetegsége - különösen megviselték őt, mint ahogy az is, hogy betegsége miatt átmenetileg kikerült a válogatottból.

A történtek rendkívüli módon megrázták Németországot. Részvétüket nyilvánították Enke családjának a sportvezetők, de a politikai vezetők is, Angela Merkel kancellárral az élen. Szakértők szerint a súlyos betegség ellenére Enke rendkívüli fegyelemmel, illetve önuralommal rendelkezett. Bár tudták róla, hogy érzékeny - sőt labilis - ember, depresszióra azonban a klubvezetők és játékostársai közöl senki nem következtetett. Enke az ország egyik legnépszerűbb sportolójának számított, aki - különösen kislánya szívbetegség következtében bekövetkezett halála után - több gyermeksegélyezési akcióban vett részt.

A Német Labdarúgó Szövetség bejelentette, hogy az első és második liga következő fordulójában Robert Enke emlékére a játékosok gyászszalagot viselnek majd, és minden mérkőzésen egy percig a kapusra emlékeznek.