Vágólapra másolva!
A sztárok leigazolása nem elég a sikerekhez, mondja Daniel Alves, az FC Barcelona brazil jobbhátvédje, aki szerint a Barca futballistái sokkal jobban megértik egymást a pályán a Real Madrid játékosainál. Alves boldog lenne, ha hasonló karriert tudna befutni, mint példaképe, Cafú.

- Nem sokkal azelőtt, hogy először meghívták a brazil nemzeti csapatba, olyan pletykákat lehetett hallani, hogy felveheti a spanyol állampolgárságot, és a spanyol válogatottban szerepelhet. Ez komolyan felmerült önben?
- Abban az időben nem nagyon foglalkoztam ilyesmivel. Fiatal voltam, és úgy éreztem, hogy nem az a megfelelő időpont egy ilyen döntés meghozatalára. Más célokért kellett megküzdenem, és meg akartam várni, mik a lehetőségeim válogatott szinten. Szerencsére meghívtak, és ezzel az egyik nagy álmom teljesült. Azt hiszem, ha ez nem így történik, nehéz helyzetbe kerültem volna, hiszen korábban mindig azt mondtam az ismerőseimnek, rokonaimnak, hogy ha nem jutok el a selecaóig, akkor befejezem a futballt. Nagyon boldog vagyok, hogy ez sikerült, és hogy szinte biztosan ott lehetek a világbajnokságon.

- A 2006-os vébé, illetve Cafú visszavonulása után a jobbhátvéd posztja szabaddá vált a brazil csapatban. Kik a fő vetélytársai ezért a pozícióért?
- Brazíliának remek jobbhátvédjei vannak, mint ahogyan minden poszton kiváló focistákkal rendelkezünk. Tudom, hogy mindig a maximumot kell nyújtanom ahhoz, hogy bekerüljek a csapatba, és tisztában vagyok vele, hogy mások is remekül megállják a helyüket ezen a poszton. Maicon, Leonardo Moura vagy Cicinho is ilyen képességű futballista. Amikor meghívót kapok a válogatottba, mindig kivételezettnek érzem magam, mert tudom, hogy milyen sokan lennének a helyemben.

- Mindig is hangsúlyozta, hogy Cafút tekinti példaképének, ő pedig önt nevezte meg utódjának.
- Fiatal korom óta figyeltem Cafú játékát, már azóta, hogy a Sao Paulo FC-ben futballozott. Már csak azért is ő volt a példaképem, mert ugyanazon a poszton focizott, mint én. Büszkén és örömmel mondhatom, hogy nem csak a pályán, hanem az azon kívül mutatott magatartása miatt is felnézek rá. Olyan labdarúgó, akire mindig emlékezni fognak. Fantasztikus érzés volt hallani, hogy engem tart az utódjának, mert nagyon fontos játékos volt a válogatott számára. Ha csak fele annyit elérek a futballpályán, mint Cafú, akkor rendkívül elégedett leszek.

- A 2007-es Copa América döntőjében a középpályán játszott, és éppen akkor szerezte az első gólját a válogatottban.
- A Sevillában is szerepeltem pár alkalommal középpályásként, fiatalabb koromban pedig még gyakrabban játszottam ezen a poszton, szóval nem volt új számomra, nem jelentett problémát. Nagyon boldog voltam, hogy gólt szereztem a Copa América döntőjében, főleg, hogy az ellenfél Argentína volt, és a szakértők inkább őket tekintették favoritnak.

- A Barcelona megismételheti az előző szezon sikereit?
- Spanyolországban és a Bajnokok Ligájában minden klub arra törekszik, hogy megszerezze azokat a trófeákat, amelyeket begyűjtöttünk. Az biztos, hogy kemény idény lesz.

- Mi a helyzet a Real Madriddal?
- Nagyon sokat költöttek annak érdekében, hogy megelőzzenek minket. Érthető, hogy sürgős volt a dolog a számukra, hiszen egy már egy ideje semmit sem nyertek. Az biztos, hogy a spanyol bajnokságnak jót tesz, hogy Kaká és Cristiano Ronaldo is itt játszik.

- Mi az, ami a Barcának megvan, a Real Madridnak pedig nem?
- A Realnak nincs igazi csapata. A sztárok leigazolása nem elég a sikerekhez, a focistáknak össze kell szokniuk, ami nem megy egyik pillanatról a másikra. Nekünk is fantasztikus futballistáink vannak, de sokkal jobban megértjük egymást a pályán.

Forrás: World Soccer
www.global-soccer.eu