Vágólapra másolva!
Szabics Imre szerint Németországban nem számíthat könyörületre az, aki az államot megkárosítja, ezért ha valakinek nem kenyérre kell a pénz, akkor nem kockáztat pár millióért több évnyi börtönt. Az Augsburg magyar légiósa áprilisban a kispadról nézte végig az egyik állítólagos bundameccset, de nem tapasztalt semmi szokatlant, és furcsállja az egész bundaügyet. Az UEFA nyoni központjába rendelte a megvesztegetési botrányban érintett országok, köztük Magyarország nemzeti szövetségeinek képviselőit.

A német újságok - a bochumi államügyészség és a rendőrség nyomozására hivatkozva - elsőként a jelenleg a harmadosztályban szereplő Osnabrück nevét említétték a múlt héten kirobbant bundaügy gyanúsítottjai között, elsősorban a tavasszal játszott Augsburg, illetve Nürnberg elleni Bundesliga 2-es mérkőzésekre hivatkozva.

A kiesés ellen harcoló Osnabrück a 28. fordulóban a Torghelle Sándorral felálló Augsburgtól 3-0-ra kapott ki, mindhárom gólt Michael Thurk szerezte, az elsőnél a magyar csatártól kapta a gólpasszt.

A harmadik gól meglehetősen érdekes körülmények között született, az Osnabrück nem kapott meg egy jogosnak tűnő büntetőt, az ellentámadásnál pedig Berbig kapus nagyon csúnyán elnézett egy 60 méteres indítást, a labda átpattant a feje fölött, Thurk pedig az üres kapuba fejelt.

Torghelle-gólpassz a gyanús meccsen (10:07-nél látható a videón):

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=UzaLk0rQ4i7KzerE


A Kicker értékelésében az Osnabrück kezdőjéből öt játékos kapta a legrosszabb osztályzatnak számító ötöst, köztük a német lapok által bemártott csatár, Thomas Reichenberger. A gyanú szerint a játékos 150 ezer eurót tett arra, hogy az Osnabrück legalább három góllal elveszti a meccset.

A szintén gyanúsítottként kezelt Thomas Cichon 4,5-es, Marcel Schuon 4-es osztályzatot kapott. A Nürnberg ellen 2-0-ra kapott ki az Osnabrück, a vesztes fél itt sem kapott meg egy jogosnak tűnő büntetőt, és mindkét gólnál elrontotta a lesreállítást az Osnabrück védelme. Az Osnabrück végül kiesett, jelenleg az osztályozót érő harmadik helyen áll a harmadosztályban.

Az Osnabrück-kapus botrányos kifutása és további vizsgált meccsek:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=he9tg8CdPOfoehc5


Megkerestük az Augsburg másik magyar játékosát, Szabics Imrét, aki a kispadról nézte végig az áprilisi mérkőzést, ő azonban semmi olyat nem látott, ami bundára utalt volna. "Nem tudok mit mondani erről. Nekünk az a meccs azért volt emlékezetes, mert az új edző, Jos Luhukay ekkor debütált a kispadon, ami nekünk plusz lökést adott" - mondta a bokasérülése miatt 8-10 hét kihagyásra kényszerülő csatár.

"Elég nagy hülye az, aki arra fogad, hogy az egyik csapat három góllal kikap, mert ha le is van tutizva, akkor is nagyon nehéz bundameccset játszani. Ha az egyik védő be van avatva, még mindig ott van három másik hátvéd, vagy a kapus, aki megakadályozhatja a gólt, és az is lehet, hogy a csatár olyan napot fog ki, amikor a legnagyobb helyzeteket is elrontja. Nem nagyon hiszek az ilyen bundavádakban, mert nem lehet százszázalékosan arra apellálni, hogy egy előre eltervezett eredmény a pályán összejön. Az biztos, hogy az Osnabrück azon a meccsen rosszul játszott, de hogy játszana egy csapat, amely 3-0-ra kikap?"

Szabics a sérülése miatt éppen akkor jött el Németországból, amikor az ügy kirobbant, ezért nem tudja, hogy a csapatánál mennyit foglalkoznak a dologgal, eddig csak a sajtóból értesült a hírekről. A játékos szerint ugyanakkor a németeknél olyan szigorú az ellenőrzés, hogy egy kis plusz pénzért senki sem kockáztatja a lebukást.

Forrás: AFP

"Nem hiszem, hogy a fizetéseken múlik. Az elképzelhető, hogy a negyedosztályban nagyobb a kísértés, de ott már inkább hobbiszinten játszanak. A magasabb osztályokban viszont túl nagy a kockázat, és bár igaz, hogy a szükség nagy úr, de ha valakinek nem a kenyérre kell a pénz, vagy nincs bajban, akkor nem kockáztat pár millióért több évnyi börtönt. Amit két ember tud, az már nem marad titokban, és előbb-utóbb mindent kiderítenek, amint azt pár éve a Hoyzer-ügynél is láthattuk. Azt szokták mondani, hogy a németeknél mindent csinálhatsz, embert is ölhetsz, de ha adót csalsz, vagy valami pénzügyi manőverezéssel megbuksz, amiből az államnak kára van, akkor nem számíthatsz könyörületre."

Szabics furcsállja, hogy Magyarországon a harmadosztályú meccsekre is lehet fogadni, hiszen itthon alig kapnak nyilvánosságot ezek a mérkőzések. "Kint Németországban viszont a harmadosztályban is vannak élő közvetítések, minden meccsről készül összefoglaló, sokkal könnyebben kiderül, ha valami gyanús eredmény születik, vagy valaki nagyon látványos hibát csinál, ezért is fura nekem ez az egész bundaügy."

Reichenberger tagad, az Újpest visszautasít

A Borussia Dortmund amatőrcsapata elleni hétvégi bajnoki előtt Reichenberger kiállt a szurkolók elé, és elmondta, sosem fogadott el pénzt azért, hogy befolyásolja egy találkozó végeredményét. A 35 éves csatár, aki korábban megfordult a Leverkusennél, a Frankfurtnál és a Cottbusnál is, elismerte, hogy gyakran játszik szerencsejátékokat, egy online pókerversenyen például kiharcolta a részvételt egy Las Vegas-i nagydöntőre, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy sosem tartozott senkinek, és teljesen rendben van az élete. "A fogadás a futball egészét behálózza, olyan, mint egy fertőző kór, amely főleg a fiatal játékosat ejti kísértésbe" - mondta Dirk Rasch, az Osnabrück elnöke.

A Bild című német bulvárújság a Hoyzer-botrányban is érintett horvát Sapina testvérpár mellett további tagokat is megnevez abból a bűnbandából, amely a fogadási csalásokat megszervezhette. Egyikük a 30 éves, török származású Deniz C., aki feleségével és két gyermekével Gelsenkirchenben lakik, a gyanú szerint hat meccsre fogadva összesen 275 ezer eurót (körülbelül 74 millió forintot) zsebelt be.

A botrányban Németország mellett Belgium, Svájc, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Törökország és 13 mérkőzéssel Magyarország érintett. A Bild szombaton az Újpestet is megnevezte a bundázással gyanúsított csapatok között, a klub szombat este közleményben határolódott el az ügytől. "Kijelentjük, hogy az Újpest FC, mint klub semmilyen szinten nem kapcsolható össze az úgynevezett nemzetközi fogadási botránnyal, továbbá a mérkőzések manipulálásával" - állítják a lila-fehérek.

A Süddeutsche Zeitung szerint külföldön elsősorban első- és második ligás klubokról van szó, a gyanúsítottak között van többek között a horvát NK Zadar és Hajduk Split, a török Anakaraspor és Fenerbahce, a svájci Locarno és Gossau, a belga Charleroi és Namur, a szlovén Lendava és az Újpest együttese. A legtöbb külföldi csapattal kapcsolatban a sajtó azt is megemlítette, hogy a megvesztegetők milyen irányban próbálták befolyásolni az eredményeket, sőt még azt is, hogy egy adott csapatból kit és milyen összeggel vesztegettek meg. Az Újpesttel esetében azonban csak a klub neve merült fel, az állítólagos megvesztegetéssel kapcsolatban egyetlen újság sem rendelkezett információval.

Az ügynek német források szerint több mint 200 gyanúsítottja van, közülük 15-öt Németországban már őrizetbe vettek.

Berendelte az UEFA a nemzeti szövetségeket

Nyoni központjába rendelte az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfő délután a megvesztegetési botrányban érintett országok, köztük Magyarország nemzeti szövetségeinek képviselőit. Az erről szóló hírt Theo Zwanziger, a német szövetség elnöke is megerősítette. Az UEFA által összehívott rendkívüli találkozóra értesülések szerint szerdán 11 órakor kerül sor. A találkozón az érintett országok szövetségeit - köztük az MLSZ-t - tájékoztatják a bochumi államügyészség által a megvesztegetési botrányban eddig folytatott vizsgálatokról és ezzel kapcsolatban a további teendőkről tárgyalnak.

Serényi Péter sajtófőnök arról tájékoztatta az MTI-t, hogy megkapták a konzultációra szóló meghívót, amelyet a főtitkárnak címeztek, de mivel Bordás György szabadságon van, ezért Bienerth Gusztáv nemzetközi igazgató és a Kisteleki István elnöki megbízásából az ügyben teljes jogkörrel bíró Horváth Péter elnöki titkár képviseli majd az MLSZ-t. A megbeszélés 11 órától 16 óráig tart majd.

Sebők szerint valószínűleg nem a légiósokat környékezik meg

A Bild eddig hat konkrét, Németországon kívüli mérkőzést nevezett meg a bundaügyben érintett találkozók között. Ezek egyike a szlovén élvonalban idén tavasszal játszott Drava Ptuj-Nafta Lendava összecsapás volt, amelyen mindkét oldalon született egy-egy öngól, és a hazaiak 4-1-re nyertek. A Bild szerint Deniz C. 100 ezer eurót nyert egy kombinált fogadásban ezzel a meccsel.

A Lendvának Sebők József és Koplárovics Béla személyében két magyar játékosa is van, de az ominózus meccs időpontjában egyikük sem volt a klubnál. "Szerencsére mi kimaradtunk ebből, én tavaly télen eljöttem a klubtól, és júliusban tértem vissza, akkor már Bélával együtt" - mondta Sebők, hozzátéve, hogy a nyáron edzőváltás volt a csapatnál, a keret harminc-negyven százaléka kicserélődött, és több olyan játékost is visszahívtak, akit korábban elküldtek.

"Tavasszal Lentiben játszottam, és nem tudtam kijárni a Lendva meccseire, így nem tudok részleteket a szóban forgó meccsről, a bundagyanúról is csak a hírekből értesültem. Amikor eljöttem, akkor a harmadik helyen állt a csapat, tavasszal aztán lejjebb csúszott, hetedikként végzett, de csak két ponttal előzte meg az utolsót. A kint töltött időszak alatt nem tapasztaltam olyat, hogy a csapatból bárkit megkerestek volna, de szerintem az ilyen esetekben nem a külföldi játékosokat környékezik meg."