Vágólapra másolva!
Biztosan utolsó lesz kvartettjében, így kiesett a Bajnokok Ligájából a Debrecen labdarúgócsapata, miután 1-0-ra kikapott a vendég Liverpooltól a csoportkör 5. fordulójában. Az angol együttes sem lehet maradéktalanul boldog, a Fiorentina ugyanis legyőzte a Lyont, így ez a két csapat jutott tovább, a 'Poolnak maradt az Európa Liga-szereplés.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 5. forduló, E csoport:
Debreceni VSC - Liverpool FC (angol) 0-1 (0-1)
Budapest, Puskás-stadion,
v.: Björn Kuipers (holland)
DVSC: Poleksic - Bodnár, Mészáros, Mijadinoski, Fodor (Dombi, 78.) - Szélesi, Kiss - Szakály (Coulibaly, 62.), Czvitkovics, Laczkó - Rudolf
Liverpool: Reina - Johnson, Carragher, Agger, Insúa - Kuyt, Lucas, Mascherano, Fabio Aurelio (Dossena, 90.) - Gerrard (Aquilani, 91.), N'Gog (Benajun, 77.)
gól: N'Gog (4.)
sárga lap: Szélesi (23.)

A Loki játékosai arra készültek, hogy végre megszerzik első pontjukat a BL-ben, ezzel szemben a mérkőzés úgy kezdődött, mint a Lyon elleni: a Liverpool már a negyedik percben gólt szerzett az elmélázó Loki-védelem megingását kihasználva. A gólt két lépésről az a David Ngog szerezte, akiről nemrég még úgy tartották, Németh Krisztiánnal hasonló eséllyel küzdhet a csapatba kerülésért - mára a 20 éves francia csatár Torres első számú cseréje lett.

A Loki már a kezdetektől alárendelt szerepet játszott, ezek szerint Herczeg Andrásnak igaza volt abban, hogy Torres hiányával nem lett esélyesebb a Debrecen. A 30:70 százalékos labdabirtoklási arány is sok mindent elárult arról, hogy a Liverpool mennyire uralta a játékot az első félórában. A hazai drukkerek három eseménynél (kár)örültek: először amikor Kuyt lyukat rúgott, majd amikor Reina egy hazaadást külsővel majdnem taccsra lőtt, végül pedig a Fiorentina góljánál, amely a Liverpoolt a kiesés szélére sodorta.

A játékrész utolsó 15 percére kissé feljavult a Loki, Rudolfnak például két lehetősége is volt, és a mezőnyben is kiegyenlítettebbé vált a játék. A Liverpool nem adott ki nagyon sokat magából, a Debrecenből pedig hiányzott az a tűz, ami a Fiorentina elleni mindkét gólgazdag mérkőzésen érezhető volt.

FotA3: HajdAo D. AndrA!s [origo]

Nézzen még képeket a mérkőzésről!

Egyértelműnek tűnt, hogy a magyar bajnok ezúttal nem akart belemenni egy nagy adok-kapokba, sokkal óvatosabban játszott, mint az eddigi négy BL-meccsén. Az egyetlen csatár, Rudolf Gergely az első 60 percben nem tudott megbirkózni a vállára tett teherrel, pontatlan passzai mellett a vállalkozó szellem is hiányzott belőle. Egyik nagy helyzeténél összeesett a 16-oson belül, egy másik alkalommal pedig a büntetővonal előtt zuhant le a földre, a bíró egyik esetnél sem ítélt semmit. Miután beállt Coulibaly, már könnyebb volt Rudolf dolga a Liverpool-védők gyűrűjében, két csatárral a Debrecen egyre többször került kecsegtető helyzetbe, a hajrában már benne volt a levegőben, hogy a hazaiak esetleg egyenlíthetnek.

A 92. percben Coulibaly tényleg megszerezhette volna az áhított BL-pontot a Lokinak, ám az Európa-bajnok Reina kivédte a lövését.

FotA3: HajdAo D. AndrA!s [origo]

Nézzen még képeket a mérkőzésről!

Az egygólos Liverpool-győzelem végül is senkinek sem volt jó igazán: a Fiorentina Lyon elleni győzelme miatt az angolok már nem juthatnak be a nyolcaddöntőbe, a Debrecen pedig ismét vereséget szenvedett. A Debrecen bekapta 15. BL-gólját, így a Ferencváros 19 gólos negatív rekordjától négygólnyira van, remélhetőleg nem fog hozzá közelebb kerülni Lyonban, hiszen akkor mégiscsak meglenne az a nagyon akart döntetlen.

Rafael Benítez, az FC Liverpool vezetőedzője: "Természetesen csalódottnak kell lennünk, hiszen már nem juthatunk tovább. Ugyanakkor ma nyertünk, megtettük, amit kellett. Korábbi mérkőzéseinken elkövetett hibáinkért fizettünk meg, ott az utolsó pillanatokban kaptunk gólokat, ennek ittuk meg a levét."

Herczeg András, a Debreceni VSC vezetőedzője: "Arra készültünk, hogy akkor van esélyünk ezen a mérkőzésen, ha labdabirtoklásban jók leszünk, de a passzok pontatlansága miatt ez nem sikerült. Sajnos olyan átadásokat is elrontottunk, amit máskor nem, ugyanakkor nagyon szervezetten játszottunk, a Liverpoolnak nem volt sok lehetősége. Az angolok így is nagy fölényben játszottak, megérdemelték a győzelmet, de nagyon sajnálom, hogy az utolsó pillanatban kihagytuk azt a ziccert, mert a szurkolóink megérdemelték volna, hogy pontszerzésnek örüljenek."

A csoport másik mérkőzésén:
Fiorentina (olasz) - Olympique Lyon (francia) 1-0 (1-0)
Firenze, Artemio Franchi-stadion
v.: Olegario Benquerenca (portugál)
Fiorentina: Frey - De Silvestri (Comotto, 86.), Kroldrup, Danielli, Gobbi - Montolivo, Zanetti (Jörgensen, 80.) - Marchioni, Santana (Donadel, 70.), Vargas - Gilardino
Lyon: Lloris - Gassama, Cris, Boumsong, Cissokho - Makoun, Källström, Pjanic - Govou (Delgado, 74.), Gomis (Ederson, 79.), Bastos (Lisandro Lopez, 67.)
gól: Vargas (28. büntetőből)

A csoport állása:
1. Fiorentina 12 pont - már továbbjutott
2. Lyon 10 - már továbbjutott
3. Liverpool 7 - Európa Ligában folytathatja
4. DVSC 0