Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bundázás gyanúja miatt vizsgálja a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga selejtezős párharc július 30-i első, isztambuli mérkőzését (5-1).

A hírt először a francia L'Équipe szellőztette meg (a lap úgy tudja, a visszavágó 1-1-es végeredménye is gyanús), ezt a török Fanatík című sportnapilap megerősítette, hozzátéve, az 5-0-lal végződő Anderlecht-Sivasspor EL-találkozót szintén vizsgálják.

A Honvéd mellett négy másik klub neve került nyilvánosságra, az albán KF Tiranaé és KS Vllazniáé, a lett FC Dinaburgé, valamint a szlovén NK Ljubljanáé.

Michel Platini, az UEFA elnöke elmondta, az Európai Labdarúgó Szövetség nemzetközi bűnügyként kezeli az ügyet. Platini megfogalmazásában a világ labdarúgására rendkívül veszélyes "rákos sejtburjánzásnak" fogja fel a történteket, hozzátéve: az elmúlt napokban a világsajtóban napvilágot látott híreket sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja. Az UEFA közleményében jelezte, a saját ellenőrzésében a hét mérkőzés mellett három játékvezető ténykedését vizsgálja.

Bienerth Gusztáv, az MLSZ nemzetközi igazgatója a Magyar Rádiónak azt mondta: az UEFA saját ellenőrzésében hét mérkőzést vizsgál, köztük a Honvéd törökországi meccsét. A szövetség összefogást sürget, s zéró toleranciát hirdet, ebben az MLSZ maximálisan együttműködő partner.

Az UEFA által vizsgált hét mérkőzés:

2009. július 21.: Stabaek IF (norvég) - KF Tirana (albán) 4-0 - BL-selejtező

2009. július 16.: Bnei Yehuda Tel Aviv (izraeli) - FC Dinaburg (lett) 4-0 - Európa Liga-selejtező

2009. július 23.: FC Dinaburg (lett) - Bnei Yehouda Tel Aviv (izraeli) 0-1 - Európa Liga-selejtező

2009. július 23.: Vllaznia (albán) - Rapid Wien (osztrák) 0-3 - Európa Liga-selejtező

2009. július 16.: Rapid Wien (osztrák) - Vllaznia (albán) 5-0 - Európa Liga-selejtező

2009. július 30.: Fenerbahce (török) - Budapest Honvéd 5-1 - Európa Liga-selejtező

2009. augusztus 6.: NK Ljubljana (szlovén) - Metallurg Doneck (ukrán) 0-3 - Európa Liga-selejtező


A Budapest Honvéd közleményben jelezte, "a Budapest Honvéddal kapcsolatos értesülést meg kell vizsgálni, és akár más klubban, akár a Budapest Honvédban játszó játékos felelőssége felmerül, a játékos ellen a legszigorúbban kell eljárni."

A közlemény leszögezi, a Budapest Honvédnak, mint klubnak, az egész bundaüggyel kapcsolatban semmilyen érintettsége nincs, és nem is lehet. "Ez nem a hit, hanem a tények kérdése. A Budapest Honvéd tulajdonosi és vezetőségi köre mindig a lehető legszigorúbb erkölcsi követelményeknek megfelelően járt és jár el, és az ilyenfajta érintettség kizárt. Ugyanakkor minden klubnál - beleértve a Budapest Honvédot is - megfordulhattak olyan játékosok, akik önző anyagi érdekből hajlandók klubjukat, csapattársaikat, szurkolóikat elárulni. Ha ilyen ember ellen bizonyítékot találunk, mi is, és a Magyar Labdarúgó Szövetség is a lehető leghatékonyabban fog ellene eljárni. Ezt ígérjük. Amíg viszont ilyen bizonyítékok nem állnak rendelkezésünkre, semmi értelme a spekulációnak, az önvádaskodásnak."


Az isztambuli mérkőzésen Roberto Carlos a 13. percben szerzett vezetést, Németh kapus alaposan lemaradt a labdáról. Aztán Güiza pillanatai következtek, a spanyol csatár a 30. és a 61. perc között háromszor is beköszönt. A 68. percben Alex találatával már 5-0 állt a Fener neve mellett, Zsolnai a 78. percben fejjel szépített.

Európa Liga-selejtező, július 30., első mérkőzés:
Fenerbahce (török) - Budapest Honvéd 5-1 (3-0)
Isztambul, Sükrü Saracoglu-stadion
v.: Knut Kircher (német)
Fenerbahce: Volkan Demirel - Gökhan Gönül, Önder Turaci, Bilica, Roberto Carlos (Deivid, 16.) - Kazim Kazim, C. Oliveira, Emre, Dos Santos - Alex, Güiza (Topuz, 70.)
Honvéd: Németh - Vukmir, Debreceni, Botis, Hajdú - Benjamin, Hidi (Horváth, 53.) - Hrepka (Zsolnai, 54.), Macko, Pastva - Abraham
gól: R. Carlos (13.), Güiza (30., 40., 61.), Alex (68.), illetve Zsolnai (78.)

Az európai bundabotrányt a múlt pénteken robbantotta ki a bochumi államügyészség, amely kilenc érintett országról, köztük Magyarországról tett bejelentést, s 13 NB I-es mérkőzésre terelődött rá a megvesztegetés gyanúja.