Vágólapra másolva!
Nem csak a legjobb labdarúgókat szokták jutalmazni az év végén: Olaszországban immár több éve hagyományosan díjat kap az esztendő legrosszabb játékosa is. A trófeát Bidone d'orónak, azaz Aranykukának nevezik, és a napokban nyilvánosságra hozták, hogy idén melyik tíz labdarúgó van ott a jelöltek között. A listán akad egy-két meglepő név is.

Olaszországban 2003-ban találta ki az egyik rádiócsatorna három munkatársa (név szerint Sergio Ferrentino, Giorgio Lauro és Marco Ardemagni), hogy a szokásokkal ellentétben ne az olasz liga legjobbjait, hanem a legrosszabbakat díjazzák. A trófeát az Aranylabda mintájára (ami olaszul Pallone d'oro) Bidone d'oro-nak, azaz Aranykukának nevezték el, és a France Football díjához hasonlóan rögtön össze is állítottak egy 50-es listát azokból a játékosokból, akik szerintük megérdemlik a címet. A jelöltekre telefonon és interneten keresztül lehetett szavazni, így alakult ki a végeredmény: a hallgatók voksai alapján 2003-ban a Serie A két legrosszabb futballistája a líbiai Szaed Kadhafi, illetve Rivaldo volt.

Azóta olyan játékosok kapták meg a díjat, mint Nicola Legrottaglie (2004), Christian Vieri (2005) vagy Adriano (a brazil volt az első duplázó, hiszen 2006-ban és 2007-ben is ő kapta a legtöbb szavazatot). Lehet, hogy ha 2008 elején nem adják kölcsön a Sao Paulo FC-nek, akkor triplázott volna, a tavalyi év első felét azonban Brazíliában töltötte, nyári visszatérését követően pedig úgy tűnt, hogy változás történt a hozzáállásában - így aztán 2008-ban nem ő nyert. A dobogóra azért így is felfért, ő végzett a harmadik helyen, a második pedig egy másik régi ismerős lett: Vieri, aki a tavalyi év első felében a Fiorentina, második felében pedig Atalanta színeiben játszott, meglehetősen keveset.

A 2008-as elsőséget azonban egyikük sem tudta elvenni a portugál Ricardo Quaresmától, aki a díj történetének legszorosabb versenyében végzett az élen: az Internazionale szélsője a voksok 17,11 százalékát kapta. Tavaly összesen 17 544 szavazat érkezett.

A portugálnak minden esélye megvan arra, hogy Adriano örökébe lépjen, és megvédje címét, hiszen idén is ott van a jelöltek között. Ezúttal tíz focista közül kerül majd ki a végső győztes: Juan Pablo Carrizo (Lazio), Dida (AC Milan), Felipe Melo (Fiorentina, Juventus), Klaas-Jan Huntelaar (AC Milan), Júlio Baptista (AS Roma), Mancini (Internazionale), Christian Poulsen (Juventus), Ricardo Quaresma (Internazionale), Ronaldinho (AC Milan), Tiago (Juventus).

Mint a névsorból is látható, a Bidone d'oróval nem feltétlenül a legrosszabb focistát díjazzák, hanem azt, aki a legnagyobb csalódást okozta, vagy akinek a teljesítménye önmagához képest a leginkább visszaesett. Ezzel együtt a listán szereplő nevek egy része mindenképpen meglepő: azt például nehéz megmagyarázni, hogy Felipe Melo mivel érdemelte ki a nem túl megtisztelő jelölést. A brazil középpályás az év első felében alapember volt a Fiorentinában, majd miután a Juventus 25 millió eurót fizetett érte, a torinóiaknál is rendszeresen játszik, és nem is nyújt rossz teljesítményt , már két gólt is szerzett az idényben. A jelek szerint azonban a rádió munkatársai nem nagyon kedvelhették a Juve középpályásait, hiszen Felipe Melo mellett Christian Poulsen és Tiago is jelölt.

A Juve mellett hárman képviselik a Milant is, akik közül a kapus Dida nevezése azért érthető, mert posztjából adódóan egy-egy bakija sokkal jobban megmarad az emberekben, ráadásul az év elején volt egy időszak, amikor csak harmadik számú kapus volt klubjában, csak Marco Storari és Christian Abbiati sérülése miatt került a kezdők közé. Ronaldinho pedig éppen az utóbbi hetekben bizonyította, hogy képes a megújulásra, és egyre többször idézi egykori önmagát - ha most kellene kihirdetni a jelölteket, lehet, hogy már nem lenne köztük.

Klaas-Jan Huntelaar viszont a végső győzelemre is esélyes: a nyáron a Real Madridtól megvett holland csatár eddig még egyetlen gólt sem szerzett Milánóban, és csak kiegészítő embernek számít. De ugyanez elmondható Júlio Baptistáról és Manciniről is, akik már korábban érkeztek jelenlegi csapatukhoz, de nem tudták beverekedni magukat a kezdők közé - sőt, Mancini esetében sokszor még a kispad is elérhetetlen.

www.global-soccer.eu