Vágólapra másolva!
A spanyol bajnokság 12. fordulójában eljött a szezon mérkőzése - így harangozza be a média világszerte a Barcelona és a Real Madrid vasárnapi találkozóját. Az El clásico mindig is a legfontosabb spanyol rangadó volt, amely most még a szokottnál is nagyobb jelentőséggel bír, mivel az első két helyezett csap össze. Ha lehet, még tovább fokozza a várakozásokat, hogy mindkét oldalon felgyógyultak a sérültek, a csapatok ideális összeállításban játszhatnak. Olvasóink pedig már most összemérhetik Lionel Messiéket Cristiano Ronaldóékkal.

Az előző idény a Barcelona ünneplésétől volt hangos, hiszen a csapat nem csak a bajnoki címet, hanem a spanyol kupát és a Bajnokok Ligáját is begyűjtötte. A nyáron aztán a Real Madrid ellentámadásba lendült: az elnöki székbe visszakerült Florentino Pérez a tőle megszokott módon óriási összeget költve egy komplett világválogatottat vásárolt össze. Ezek után hatalmas volt a várakozás Madridban, a szurkolók nem csak jó eredményeket vártak a csapattól, hanem rögtön látványos játékot is, márpedig ennek szinte lehetetlen megfelelni. Így aztán hiába áll 11 kör után az élen Manuel Pellegrini együttese a bajnokságban, s hiába szerzett annyi pontot egységnyi forduló alatt, mint 17 év óta sohasem, a szurkolók mégis elégedetlenek. A hétközi, Zürich elleni BL-mérkőzésen némi füttyszó is hallható volt a Santiago Bernabéu-stadionban, vasárnap viszont mindent ki lehet javítani, hiszen az együttes Barcelonába látogat, és az ősi rivális idegenbeli legyőzése mindent felülírna - egy vereség esetén viszont hangosabbá válhat a lelátón a fütty.

A Villarrealtól érkezett Pellegrini részben kényszerpályán mozgott az előző hetekben. Arról aligha tehetett, hogy a legdrágább igazolás, Cristiano Ronaldo sérülés miatt kidőlt a sorból. A Barca ellen már a portugál is ott lehet a pályán, bevallása szerint százszázalékos állapotban. Raúl várhatóan csak csere lesz, az ő kispadra ültetése rendkívül bátor lépés a chilei szakember részéről, elvégre a Real élő legendája az 1995-96-os idény óta mindössze egy El clásicót hagyott ki (2006 áprilisában sérülés miatt hiányzott). Cristiano Ronaldo visszatérésének áldozata minden bizonnyal a bombaformában lévő Gonzalo Higuaín lesz, aki pedig az elmúlt meccseken a csapat legjobbja volt, viszont Pellegrini alighanem úgy gondolkozik, hogy ő csereként beállva is képes új lendületet adni az együttesnek. Nagyobb probléma Raúl Albiol sérülése, a középhátvéd valószínűleg nem tudja vállalni a játékot, így a védelem tengelyében Ezeuqiel Garay kaphat lehetőséget.

A Barca hét közben az Internazionale magabiztos legyőzésével bizonyította, hogy korai volt hullámvölgyről írni a csapattal kapcsolatban. Ráadásul a milánóiak ellen Lionel Messi és Zlatan Ibrahimovic sem játszott, Josep Guardiola mindkettejüket pihentette. Az argentin klasszis szereplése még a Real ellen sem biztos, de nem lennénk meglepve, ha a rangadóra ő is felépülne. Mindez azt jelenti, hogy a katalánok az ideális kezdő tizenegyüket küldhetik pályára, ami alaphelyzetben nem sok jót ígér a Real számára. A madridiakban ugyanakkor hatalmas a bizonyítási vágy, főleg az előző szezonban hazai pályán elszenvedett 6-2-es vereség miatt.

BARCELONAREAL MADRID
kapuskapus

Forrás: AFP

Forrás: AFP

Víctor Valdés
A saját nevelésű játékos 2003 óta első számú kapus a klubnál, s bár kétszer is megnyerte a bajnokság legjobb kapusának járó Zamora-díjat, nem szokták a világklasszisok közé sorolni. Pedig az utóbbi években már megbízhatóbban véd, egyre kevesebbet hibázik.

215301outform.html400350

Casillas
Posztján a világ egyik legjobbjának számít, tizenéves kora óta védi a Real kapuját. Fantasztikus reflexei vannak, és a kifutásoknál is egyre magabiztosabb, szinte nincsen gyenge pontja. Elképesztő bravúrokra képes, sokszor egymaga mentett pontokat a madridiaknak.

215302outform.html400350
jobb oldali védőjobb oldali védő
Forrás: AFPForrás: AFP

Daniel Alves
A brazil védő a világ legjobbjai közé tartozik, ám hazája válogatottjában így sem biztos a helye. A Barcában viszont igen, tavalyi leigazolása a szakértők szerint nagyban hozzájárult a katalánok sikereihez. Rendkívül sokat megy előre, a pálya minden pontján feltűnik, és a rúgótechnikája is kiváló.

215401outform.html400350

Sergio Ramos
Minden idők egyik legdrágább hátvédje, a Sevillától vették meg még 2005 nyarán. Középső védőként is bevethető, de igazi posztja a védelem jobb oldalán van, ahol gyakran megy fel a támadásokhoz - ugyanakkor sokszor nyílik üres terület mögötte, és ezért sokat szabálytalankodik.

215402outform.html400350
középső védőközépső védő
Forrás: AFPForrás: AFP

Puyol
Az együttes csapatkapitánya és a szurkolók egyik nagy kedvence. Ő is saját nevelésű futballista, nemrégiben hosszabbította meg szerződését. Nem ismer elveszett labdát, bár a túlzott lelkesedés néha a kárára válik. Karrierje elején még jobbhátvédként szerepelt.

215501outform.html400350

Pepe
A Real meglepően sokat fizetett érte 2007 nyarán, de a brazilból portugállá lett hátvéd igazolta szerződtetését. Két éve ősszel őt választották meg a barcelonai El clásico legjobbjának. Könnyen elveszíti a fejét, nemrégiben töltötte le tíz mérkőzésre szóló eltiltását.

215502outform.html400350
középső védőközépső védő

Forrás: AFP

Forrás: AFP

Piqué
Ő is saját nevelésű futballista, egy manchesteri kitérővel tért vissza a klubhoz tavaly nyáron. Akkor kevesen gondolták volna, hogy ilyen hamar bejátssza magát a kezdők közé. A Barca védelmében ő a legjobban fejelő hátvéd, védő létére kifejezetten gólerős, ebben a szezonban már háromszor is betalált.

215601outform.html400350

Garay
Az argentint még tavaly nyáron vette meg a klub, de rögtön vissza is kölcsönözte a Racing Santandernek. Alapvetően csak kiegészítő játékos, ám a Barca ellen Raúl Albiol sérülése miatt alighanem ő kezd. Rendkívül kemény hátvéd, jól fejel, a rúgótechnikája is kiváló - Santanderben ő rúgta a tizenegyeseket.

215602outform.html400350
bal oldali védőbal oldali védő
Forrás: AFPForrás: AFP

Abidal
A francia futballista sokkal kevesebbet megy előre, mint a jobb oldali társa, Daniel Alves, azonban ez biztonságot is ad a Barca hátsó alakzatának. Védőmunkájára nem lehet panasz, szükség esetén középhátvédként is bevethető, a francia válogatottban többször is ezen a poszton szerepelt.

215701outform.html400350

Arbeloa
A legproblémásabb poszt Pellegrini csapatában, ami abból is látszik, hogy az alaphelyzetben jobbhátvéd Arbeloa játszik itt. Madridban nevelkedett, de nem tartottak rá igényt, így idén nyáron a Liverpooltól igazolták vissza. Megbízható, kiegyensúlyozott teljesítményre képes.

215702outform.html400350
középpályásközéppályás

Forrás: AFP

Forrás: AFP

Yaya Touré
Az elefántcsontparti légiós elsődleges feladata a középpályán a védekezés. Hatalmas munkabírású futballista, ugyanakkor a posztjához képest rendkívül technikás. Guardiolának az előző szezonban kifejezetten kérnie kellett arra, hogy kevesebbet fusson, és ossza be jobban az erejét.

215801outform.html400350

Lassana Diarra
Az előző szezon közben érkezett a csapathoz, és teljesítményével gyorsan elnyerte a szurkolók rokonszenvét. Alapvetően védekező középpályás, óriási munkabírással, elsődleges feladata a labdaszerzés, de jól lő távolról. Szükség esetén jobbhátvédként is bevethető. Spanyolországban csak Lassnak hívják.

215802outform.html400350
középpályásközéppályás
Forrás: AFPForrás: AFP

Xavi
A Barca második számú csapatkapitánya és egyben motorja, a legutóbbi BL-döntőn a meccs legjobbjának is megválasztották. Sokoldalú középpályás, aki a védekezésből is kiveszi a részét, de elsősorban mértani pontosságú passzairól híres. Alapvető meghatározója a Barca csapatjátékának.

215901outform.html400350

Xabi Alonso
A Real hosszas huzavona után igazolta le a nyáron a Liverpooltól. Kulcsszerepe van a madridiak játékában, hiszen olyan védekező középpályás, aki egyben irányítja is a csapatot hosszú, pontos átadásaival. Távolról is remekül lő, Madridban egyelőre nem megy neki olyan jól a játék.

215902outform.html400350
középpályásközéppályás
Forrás: AFPForrás: AFP

Iniesta
Rendkívül sokoldalú, balszélsőként és bal oldali középpályásként is bevethető. Ő is nagyon pontosan passzol, és lendületből kiválóan cselez, a pályán kívül azonban rendkívül visszafogott. Ebben a szezonban viszont még nem volt eredményes, pedig rendkívül látványos gólokra képes.

216001outform.html400350

Marcelo
A balhátvéd az utóbbi időben egy sorral feljebb került, Pellegrini ugyanis úgy érzi, hogy a védőmunkája nem megfelelő, ám gyorsasága jól kamatozik a középpályán. A támadójátékhoz sokat tud hozzátenni lendületével és jó cseleivel, ám gyakran túlságosan is szertelenül futballozik.

216002outform.html400350
támadótámadó
Forrás: AFPForrás: AFP

Messi
Az Aranylabda és a FIFA World Player idei első számú várományosa, a világ egyik legjobb futballistája. Az utóbbi hetekben sérülés miatt nem játszott, de Guardiola aligha hagyja ki. Apró termete ellenére is erőszakos, nem lehet elnyomni, mint ahogyan szerelni is alig, ugyanakkor kiváló csapatjátékos is.

216101outform.html400350

Cristiano Ronaldo
A világ legdrágább futballistája a hét közben csereként tért vissza sérüléséből, ám a Barca ellen alighanem már kezdő lesz. Alapvetően jobbszélső, de rendkívül sokat változtatja a helyét, a támadó részleg minden posztján feltűnik. Kiválóan cselez, gyors, és rendkívül jó rúgótechnikával rendelkezik.

216102outform.html400350
támadótámadó
Forrás: AFPForrás: AFP

Ibrahimovic
Az öntörvényűnek tartott támadót a jelek szerint Guardiolának sikerült betörnie. Nyári leigazolását követően villámgyorsan beilleszkedett a csapatba, és ontja a gólokat. Játékát váratlan megoldások jellemzik, ám a Barcában azt is bizonyítja, hogy képes másokat is kiszolgálni.

216201outform.html400350

Benzema
A nyáron az Olympique Lyontól megvett csatár továbbra is élvezi Pellegrini bizalmát, pedig teljesítménye egyelőre elmaradt a várakozástól. Szeret a bal oldalról indulni, de a Realban leginkább középcsatárként szerepel. A bajnokságban még csak három gólt ért el a madridiaknál.

216202outform.html400350
támadótámadó
Forrás: AFPForrás: AFP

Henry
Még 2007 nyarán érkezett az Arsenaltól, de kellett neki egy év, amíg tökéletesen megtalálta a helyét a Barcában. Nem az a klasszikus balszélső, előszeretettel cselez befelé, és tör kapura. Az utóbbi hetekben sok kritikát kapott az Írország elleni kezezése miatt, állítólag a visszavonulás is felmerült benne.

216301outform.html400350

Kaká
A 2007-es esztendő aranylabdása régóta célpont volt a Real számára, és idén sikerült is megszerezni. A madridiaknál valamivel előrébb játszik, mint az AC Milanban, teljesen fel van mentve a védekező feladatok alól, és egyre inkább ráérez erre a szerepkörre - jellemző, hogy ő lőtt a legtöbbet kapura eddig a csapatból.

216302outform.html400350

vezetőedző

vezetőedző
Forrás: AFPForrás: AFP

Josep Guardiola
Játékosként a Barca legjobbjai közé tartozott, és immár edzőként is beírta magát a klub aranykönyvébe. Komolyabb tapasztalat nélkül került a kispadra tavaly nyáron, ám a rutintalanság nem látszott munkáján. Képes volt a sztárokból igazi csapatot varázsolni, egyelőre szinte tökéletes munkát végez.

216401outform.html400350

Manuel Pellegrini
Nincsen könnyű helyzetben, hiszen azonnal sikereket kellene elérnie a klubnál, és a Spanyol Kupából való gyalázatos búcsú után máris a fejét követelték. Pedig a Villarrealnál már bizonyította, hogy érti a szakmáját, de ott évek voltak a csapatépítésre, amit Madridban nem engedhet meg magának.

216402outform.html400350