Vágólapra másolva!
A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) vezetősége kilenc pontban határozta meg a bundabotránnyal kapcsolatos elsődleges intézkedéseket, ezek egyike, hogy Vajda György, a Nemzeti Sport újságírója bocsássa az MLSZ rendelkezésére azt a listát, amely fontos adatokat tartalmazhat az esetleges bűncselekményekkel kapcsolatban.

Az MLSZ keddi sajtótájékoztatóján többek között elhangzott: Helmeczy László alelnök felkérte a Nemzeti Nyomozó Irodát és az Igazságügyi Minisztérium államtitkárát, hogy a bűncselekmények felderítésében járjanak el.

Helmeczy elmondta: ismeretlen tettesek ellen háromoldalas büntető feljelentést tettek, amelyben több mérkőzés is szerepel, ezek közül kettő olyan, amelyet sárga, illetve piros jelzéssel illetett az európai szövetség (UEFA) úgynevezett monitoring rendszere.

"Nem szeretnék nyilatkozni a részletekről, hiszen ha elmondanék valamit ezekről a találkozókról, akkor mindenki könnyedén kitalálhatná, melyekről is van szó" - fogalmazott Helmeczy.

Hozzátette: az ténykérdés, hogy itt az alvilággal állnak szemben, így a nyomozóknak kell megtenniük a szükséges lépéseket. A sportvezető elmondta: arra kérte az illetékeset, amennyiben egy futballistáról, sportolóról kétséget kizáróan bebizonyosodik, hogy részese volt valamelyik ügynek, akkor azonnal értesítsék az MLSZ-t, hiszen ez esetben sportfegyelmi eljárást kezdeményeznek.

Az MLSZ intézkedései között az is szerepel, hogy létrehoztak egy telefonvonalat (577-95-35), valamint egy elektronikus elérhetőséget ([email protected]), amelyekre folyamatosan várják az üggyel kapcsolatos bejelentéseket.

"Természetesen ezekkel az intézkedésekkel még nem zártuk le az ügyet, a neheze még csak most jön. Csakis összefogással, együttműködéssel érhetjük el, hogy tiszta legyen a játék. A múltbéli eseményeket a megfelelő intézkedéssekkel, retorziókkal büntetjük majd" - mondta Kisteleki István, az MLSZ elnöke.

A kilenc pont között szerepel az is, hogy felkérik Vajda Györgyöt, a Nemzeti Sport újságíróját: bocsássa az MLSZ rendelkezésére azt az általa korábban említett listát, amely fontos adatokat tartalmazhat az esetleges bűncselekményekkel kapcsolatban. Vágner László, a Játékvezetői Bizottság elnöke saját területét vizsgálja majd át, de górcső alá veszik az elmúlt években zajlott átigazolási ügyeket is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=QC8yRmXxpHp1kMZW


Újságírói kérdésre Kisteleki kitért azokra az utánpótlás-válogatott mérkőzésekre is, amelyekkel kapcsolatban az elmúlt napokban a sportnapilapnak több futballista is nyilatkozott. A sportvezető elmondta: sem a szerbektől elszenvedett 8-0-s, sem a walesiektől elszenvedett 4-1-es vereséget követően nem kapott olyan információkat a szakvezetők hivatalos jelentésében, amelyek okot adtak volna a gyanúra.

Forrás: MTI

Kisteleki István és Helmeczy László

A bochumi államügyészség két hete jelentette be, hogy a gyanú szerint kilenc ország - köztük Magyarország is - érintett a legújabb futballbotrányban, amely szakértők szerint földrengést okozhat az európai labdarúgásban. A botrány felgöngyölítésében a hírek szerint kezdettől fogva közreműködik az európai szövetség (UEFA) is.

Az UEFA a múlt héten közölte: bundázás gyanúja miatt tovább vizsgál hét nemzetközi kupatalálkozót - többek között a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtezős párharc július 30-i első, isztambuli mérkőzését (5-1) -, s öt klubot, köztük a Honvédot nevezte meg érintettként.

A Süddeutsche Zeitung ugyancsak múlt héten számolt be arról, hogy értesülésük szerint áprilisban és májusban játszottak két olyan magyarországi labdarúgó-mérkőzést, amelyek érintettek a megvesztegetési botrányban.