Vágólapra másolva!
A jövő évi dél-afrikai labdarúgó-világbajnokságon még biztosan nem vezeti be a FIFA az úgynevezett ötbírós rendszert. A nemzetközi szövetség végrehajtó bizottsága szerdán, Fokvárosban hozta meg a döntést. A testület eljárást indított a francia-ír pótselejtezőt eldöntő gólnál kezező Thierry Henry ellen.

"Az Európa Ligában még csak most kísérleteznek az ötbírós rendszerrel, mi egyelőre nem változtatunk" - nyilatkozta Joseph Blatter, a FIFA elnöke.

Az ülésen bejelentették, hogy a fegyelmi bizottság megkezdte az eljárást Thierry Henry, a franciák csapatkapitánya ellen, aki az írek elleni vb-pótselejtező november 18-i, párizsi visszavágóján a 103. percben kézzel vette le a labdát, mielőtt William Gallashoz továbbította azt.

Gallas gólja 1-1-re módosította az eredményt, ezzel 2-1-es összesítéssel Franciaország jutott ki a vb-re. Henry a kezezést utóbb elismerte, és hangsúlyozta: a legigazságosabb megoldásnak az újrajátszást tartaná. A FIFA azonban kizárta az ismétlés lehetőségét, mint ahogy azt is, hogy az írek 33. országként részt vegyenek a vb-n.

Az ülésen bejelentették, hogy a fogadási csalások felderítésében az Interpol támogatására is számíthat a FIFA.

"Komoly segítséget kaptunk az illegális fogadások visszaszorításáért folytatott küzdelmünkben" - jelentette be Blatter. "Nagyon nehéz egy olyan, a labdarúgást túszként fogva tartó rendszert felderíteni, amelyben sok a második, harmadik ligás szereplő. Ezért is örömteli, hogy az Interpol támogatja a kezdeményezésemet, hogy hozzunk létre egy egységet, amely a törvénytelen fogadások felderítésével foglalkozik a sportban általánosan, és különösen a labdarúgásban."

Két és fél hete a bochumi államügyészség jelentette be, hogy a gyanú szerint kilenc ország - köztük Magyarország is - érintett a legújabb futballbotrányban. A botrány felgöngyölítésében kezdettől fogva közreműködik az európai sportági szövetség (UEFA), amely saját vizsgálatot is folytat. Ennek egyes részleteit ismertetve a múlt héten közölte: az előzetesen gyanúsnak talált több mint negyven mérkőzés közül tovább vizsgál hét nemzetközi kupatalálkozót - többek között a Fenerbahce-Budapest Honvéd Európa Liga-selejtezős párharc július 30-i első, isztambuli mérkőzését (5-1) -, s öt klubot, köztük a Honvédot nevezte meg érintettként.

Ezekkel párhuzamosan az egyre terebélyesedő bundabotrányban mind több országot - így Magyarországot is - érintően érkeznek hírek arról, hogy mely mérkőzésen történtek, történhettek megvesztegetések, illetve hol fordultak elő erre vonatkozó kísérletek.