Vágólapra másolva!
Története első bajnoki címét szerezte az argentin Banfield labdarúgócsapata, amely ugyan 2-0-ra kikapott a Boca Juniors otthonában, de mivel a második helyezett Newell's Old Boys szintén vereséget szenvedett, így az 1896-ban alapított klub végzett élen az Aperturában.

Az utolsó forduló előtt a Banfield két pont előnnyel vezetett a Newell's előtt, vagyis a második helyezettnek még esélye lett volna előzni, ám a San Lorenzo keresztülhúzta a számításait, Fabian Bordagaray duplájával 2-0-ra nyert, így a Banfieldnek az is belefért, hogy 2-0-ra kikapjon a Boca otthonában.

A Bombonerában jelentős számban megjelenő Banfield-szurkolók eksztázisban ünnepelték a klub első bajnoki címét, náluk csak az a 30 ezer ember volt emelkedettebb hangulatban, akik a csapat stadionjában gyűltek össze, hogy kivetítőn kövessék az eseményeket.

"Ugyan ma kikaptunk, de nem lehet kétséges, hogy mi voltunk a legjobbak" - nyilatkozott a meccs után Julio César Falcioni, a Banfield edzője. Falcioni mondandóját igazolja, hogy a Banfield kapta a legkevesebb gólt (19 mérkőzésen mindössze tizenegyet) és a csapat adta a gólkirályt is a 14 találatig jutó Santiago Silva személyében.

Banfield Buenos Airestől 14 kilométerre délre fekvő kisváros, azaz tulajdonképpen a 12 millió lakosú metropolisz része. Nevét Edward Banfieldről, az egyik ottani angol vasútépítő cég vezetőjéről kapta. A csapatot 1896-ban alapították angol, skót és ír bevándorlók. Az El Taladrónak (Fúró) becézett klub legnagyobb sikere az amatőr érában a Copa de Honor Municipalidad de Buenos Aires elhódítása volt 1920-ban.

Hosszú ideig be kellett érniük ezzel a diadallal a banfieldi szurkolóknak, hiszen a másodosztály (Primera B Nacional) bajnoki címeit (1939, 1946) leszámítva a következő 30 évben semmilyen trófeát nem nyert a klub. Ehhez legközelebb 1951-ben járt, amikor bajnoki döntőt játszott a Racing Clubbal, ám a semleges pályán játszott két döntőn született egyetlen találat a Racing bajnoki címét jelentette.

Forrás: AFP

Falcioni, a győztes hadvezér

Ki gondolta akkor, hogy hasonló magasságig csak közel 50 esztendő múlva jut el a Banfield? Márpedig így történt, a vasutascsapat legközelebb 2003-ban állhatott dobogóra, amikor az Apertura harmadik helyén zárt, majd ezt is felülmúlta a 2005-ös Clausurában, ahol a Vélez Sarsfield mögött a második helyet szerezte meg. A mostani arannyal így teljes lett a kollekció, Javier Zanetti, Júlio Cruz és Mauro German Camoranesi egykori klubja felért a csúcsra.

A Banfield és a Newell's mögött a Colón lett a harmadik, a Boca csak 11. lett, a River Plate még hátrébb, tizenharmadikként zárt.