Vágólapra másolva!
Előbb a zárt ülés mellett döntöttek, majd egy perc múlva máris megváltoztatták a véleményüket Magyar Labdarúgó Szövetség vezetői. Később Erwin Koeman nehezményezte a média jelenlétét, így mégis kiküldték az újságírókat az MLSZ szerdai, telki elnökségi üléséről, amelyen szó sem esett a Kisteleki Istvánt ért bundavádakról. 

Nagy izgalom előzte meg az MLSZ szerdai elnökségi ülését, miután a Bors című napilap keddi írásában elővett egy húszéves Sport Plusz-cikket, amelyben konkrét utalás történt arra, hogy Kisteleki István jelenlegi MLSZ-elnök 1987-ben 170 ezer forintért vette meg akkori klubja, a Ganz-Mávag bentmaradását az NB II-ben.

A Nemzeti Sport szerdán már arról írt, hogy a vezérkar egy része puccskísérletre készül Kisteleki ellen, de legalábbis mindenképpen neki akarják szegezni a kérdést 22 évvel ezelőtti állítólagos megtévedéséről.

Ehhez képest fél 12-től háromnegyed 1-ig nem került szóba a Kistelekit ért bundavád, akkor pedig a sajtó képviselőinek el kellett hagyniuk az konferenciatermet. A felszólításnak addigra már vaskos előzménye volt, hiszen első nekifutásra - fél órával korábban - a testület tíz igennel és egy tartózkodással úgy szavazott, hogy legyen zárt az ülés második szakasza, majd, miután Kovács Péter, az Újpest FC egyik tulajdonosa felvetette, hogy nincs semmi takargatnivalója az elnökségnek, újból voksoltak, s ekkor már 11:0 arányban a nyílt ülés mellett foglaltak állást.

Egy ideig nyugodt mederben csörgedezetek az események, de csak a következő napirendi pontig, amely Erwin Koeman szövetségi kapitány beszámolójának meghallgatása, illetve annak elfogadása, esetleg elvetése volt. Amikor a holland szakvezető belépett a helyiségbe, rosszallóan jártatta körbe a tekintetét a jelenlévőkön, majd kihívta Kistelekit a folyosóra.

Az újságírók jól sejtették, Koemannak velük volt baja, Kisteleki közölte, hogy kapitány zárt ülést kér, mert "személyes adatokat" fog közölni a játékosokról. Erre Kovács Péter megint jelentkezett, megkérdőjelezve, hogy "mi lehet a személyes adat abban, hogy hány métert képes futni egyik vagy másik játékos egységnyi idő alatt?"

Kisteleki erre megint szavazást kért, s most 11:0 arányban helyt adtak Koeman kérésének.

Így ülésezett az MLSZ Koeman érkezéséig

Kisteleki először bejelentette, hogy a FIFA elnöke, Joseph Blatter "gyakorlatilag" (sic!) gratulált az MLSZ-nek a fogadási botrány nyomán tett határozott és gyors intézkedéseiért. Ezt követően heves vita alakult ki azzal kapcsolatban, hogy milyen szöveggel javasolják a Sporttörvény módosítását az Országggyűlésnek. Kovács Péter azt javasolta, hogy bárki, aki bündaügybe keveredik, s beigazolódik bűnössége, örök életre szóló eltiltást kapjon mindenféle sporttevékenységtől.

"Aki a tulajdonosok pénzével szórakozik, azok számára nincs kegyelem!" - nyomatékosította az újpesti tulajdonos. Dr. Helmeczy László, a MLSZ jogi ügyekben felelős alelnöke ezt úgy minősítette, hogy "átestünk a ló túlsó oldalára". Végül abban maradt a testület, hogy szorgalmazza a jelenleg érvényes, maximálisan öt évre szóló eltiltás felső határának emelését. További javaslat, hogy 24 órán belüli bejelentési kötelezettség vonatkozzék bárkire, aki manipulációról szerez tudomást. (Eddig nem terhelte bejelentési kötelezettség a játékosokat - a szerk.)

Kutasi Róbert elnökségi tag javasolta, hogy kizárólag a Szerencsejáték Rt. szervezésében történő fogadási játék működhessen Magyarországon, továbbá a REAC elnöke szorgalmazta egy MLSZ-kampány beindítását az illegális fogadóirodák tevékenységének beszüntetésére. Kutasi leginkább azt nehezményezte, hogy ezek a fogadóirodák meg sem kérdezik a szóban forgó klubokat, szervezhetnek-e fogadási játékot a mérkőzéseikre.

Egervári Sándor, az U20-as válogatott szövetségi edzője beszámolóját egyhangúlag elfogadták - Horváth Cs. Attila a vb-bronzérmes U20-as, majd most már U21-es válogatottat a magyar futball kirakatcsapatának nevezte -, a további programmal, például a januárban Törökországba tervezett edzőtáborozással és előkészületi meccsekkel kapcsolatban azonban van némi gond. Ahogy Veres Tibor elnökségi tag fogalmazott: "Az utánpótlás-csapat bundázásban való részvétele jelentősen csökkentette a csapat marketingértékét, s emiatt plusz szponzoráció nem képzelhető el."

Ezek után jött Koeman, az újságírók pedig jelenleg az előtérben várták a híreket. Körülbelül két óra múlva kiderült, az elnökség egyhangúlag elfogadta a kapitány beszámolóját. Az Erwin Koemannal készített interjúnkat itt olvashatja.