Vágólapra másolva!
Az olasz Giovanni Dellacasa lett a Vasas labdarúgócsapatának vezetőedzője - jelentették be a klub hétfői sajtótájékoztatóján. A 48 esztendős szakember munkáját sportigazgatóként honfitársa, a korábban a Fiorentinában is futballozott Mauro Bressan segíti majd. A piros-kék együttest az ősszel Mészöly Géza irányította.

A Vasas Futball Kft. 99 százalékos tulajdonrészét egy luxemburgi érdekeltségű, az olasz Sienát is irányító cég vásárolja meg, az erre vonatkozó előszerződést november 26-án már aláírták.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a megállapodás garanciákat tartalmaz többek között arra vonatkozóan, hogy mekkora az az éves minimum összeg, amelynél nem lehet kevesebb a felnőtt csapat költségvetése. A Vasasnál a tervek szerint a magyar NB I-es együttesek átlagos működési költségeinél nagyobb lesz ez az összeg.

A szakmai stábot a befektető kérésének megfelelően választották ki, Dellacasa és Bressan pedig január 4-én kezdi meg a munkát a Fáy utcában.

A befektető a Fáy utcai utánpótlás akadémiát is átveszi, s célja egy európai szinten is jelentős központ kialakítása, valamint kollégium felépítése. További középtávú cél, hogy a Vasas nemzetközi kupaszereplést érő helyen végezzen a bajnokságban.

"Közel egy éve próbálunk többségi tulajdonost szerezni, s a tárgyalások után egyértelművé vált, hogy ez a csoport az egyetlen komoly érdeklődő" - mondta Markovits László, a Vasas SC ügyvezető elnöke. "Velük négy hónapja folytatjuk az egyeztetéseket, a végleges megállapodást pedig január közepéig aláírjuk."

Markovits hozzátette, hogy a tulajdonrészt birtokló cég csak akkor fejleszthet a létesítmény területén, ha az beleillik az önkormányzat által meghatározott besorolásba, tehát csak a stadion felújítása, vagy egy új aréna építésének esetén.

"Külön öröm, hogy a kinevezett szakmai stáb nagy tapasztalattal rendelkezik a korosztályos együttesek irányításával kapcsolatban, de azt hiszem, naivak is lennénk, ha azt remélnénk, hogy egy befektető csak a felnőtt alakulatban lát fantáziát" - fűzte hozzá az ügyvezető.

Dellacasa újságírói kérdésre elmondta, hogy január 4. és február 20. között 61 alkalommal találkozik a játékosokkal, és elsősorban az erőnléti edzésekben tervez változtatásokat, valamint olyan labdás gyakorlatokat fog bevezetni, amelyek közben a futballisták állóképessége is fejlődik.

Bressan ehhez hozzátette, hogy a téli szünetben leginkább a hiányposztokra fognak labdarúgókat igazolni, s várhatóan január 25-ére alakul ki a végleges keret.

Az eddigi edzőváltások a Soproni Liga 2009/10-es szezonjában:
szeptember 15., Szombathelyi Haladás: Csertői Aurél helyett Róth Antal
október 21./28., Kecskeméti TE-ERECO: Tomislav Sivic (szerb) helyett Csertői Aurél
október 23./27., Budapest Honvéd: Sisa Tibor helyett Massimo Morales (olasz)
október 29., Ferencváros: Bobby Davison (brit) helyett Craig Short (brit)
december 21., Vasas: Mészöly Géza helyett Giovanni Dellacasa (olasz)
január 1., Diósgyőr: Aczél Zoltán helyett Tornyi Barnabás