Vágólapra másolva!
A Premier League-ben ugyan nincsen téli szünet, de az FA-kupa harmadik fordulója miatt a bajnokságban másfél hétig nem lépnek pályára a csapatok, és ez a kis pihenő remek alkalom arra, hogy kicsit elemezzük az angol bajnokság eddigi történéseit. Az első helyért folytatott küzdelemben nincsen nagy változás, de az üldözőboly kiszélesedett előző idényhez képest, és immár a Liverpool is csak ide sorolható.

Pedig egy évvel ezelőtt a Liverpool az első helyen állt, és bár a szezont végül a második helyen fejezte be, minden jel arra mutatott, hogy Rafa Benítez csapata megint versenyben lesz az aranyéremért. A vörösök azonban a 2009-2010-es évad legnagyobb csalódását okozzák, hiszen fél idény alatt többször kaptak ki, mint az előző két szezonban összesen.

Benítez a jelek szerint nem tudta pótolni a nyáron a Real Madridnak eladott Xabi Alonsót, és a nyári erősítések sem váltak be: a középpályára megvett Alberto Aquilani például eleve sérülten érkezett, és csak elvétve lépett pályára. Fokozta a gondokat a csapatot sújtó sérüléshullám, ami miatt a két legfontosabb játékos, Steven Gerrard és Fernando Torres is hosszú időre kiesett, nélkülük pedig a Liverpool maximum egy erős középcsapatnak mondható. A szezon hátralévő részében már azért is meg kell küzdenie, hogy az első négy között végezzen, márpedig a Bajnokok Ligája létfontosságú az egyesület számára. Ha Gerrardék nem indulhatnak a legrangosabb sorozatban, akkor mind a sztárok megtartása, mind újabb klasszisok leigazolása nagyon nehéz feladat lesz.

A Liverpool elsődleges problémája az, hogy ellentétben mondjuk a Manchester Uniteddel vagy az Arsenallal, a kerete nem elég erős, vagy ahogyan az angol szaksajtó mondja, "mély" ahhoz, hogy kiheverje egy-egy kulcsjátékos kiesését. Mert sérültekben a MU-nál és az Arsenalnál sem volt hiány, ez a két csapat azonban mégis képes volt sorra nyerni a mérkőzéseket. Az Arsenal hat ponttal többet gyűjtött, mint tavaly ilyenkor (Arsene Wenger együttesének még egy elmaradt mérkőzése is van), és most kezd beérni a francia szakember korábbi játékospolitikája, hogy igyekezett fiatal tehetségeket igazolni. Alexandre Song vagy Abou Diaby már elegendő rutint szerzett ahhoz, hogy meghatározó játékossá lépjen elő, és Wenger egyetlen nyári igazolása, a belga Thomas Vermaelen megszerzése is maximálisan bevált.

Forrás: AFP

Az Arsenal egyáltalán nem érezte meg Kolo Touré és Emmanuel Adebayor távozását, sőt, mintha sokkal inkább működne csapatként, mint az előző idényben. Persze korábban is volt példa arra, hogy a tavasszal már nem bírta a kettős terhelést, és visszaesett a tabellán, de ezúttal talán meglesz a kellő rutin ahhoz, hogy ezt elkerüljék.

A címvédő Manchester United tavaly ilyenkor öt ponttal kevesebbel állt (igaz, kettővel kevesebb mérkőzésből), vagyis nagyjából ugyanúgy teljesít, mint egy évvel korábban. Mindez azért nagy szó, mert mégis csak elment a csapat legjobbjának tartott Cristiano Ronaldo, akinek pótlása ugyan továbbra sem megoldott, és Sir Alex Ferguson nem is egy focista leigazolásával, hanem a csapat átszervezésével próbálkozott. Rooney sokkal nagyobb felelősséget kapott elöl, és a csatár élni is tudott ezzel, azonban a szurkolók nagy része úgy véli, hogy túlságosan is nagy feladat hárul rá: sokszor neki kell visszalépnie labdáért, és saját magának kell helyzetet kialakítania. Dimitar Berbatov teljesítményének feljavulása valószínűleg Rooney-n is segítene, de az sem ártana, ha a középpályán valamivel kreatívabb játékosok szerepelnének - Ryan Giggs már csak néha villan egyet-egyet, és egyelőre Luis Valencia sem tudja állandósítani jó teljesítményét. A védelem pedig korántsem olyan stabil, mint az előző idényben, ami elsősorban a sérüléseknek köszönhető - volt olyan mérkőzés, amikor csupán a balhátvéd Patrice Evra játszott a saját posztján a hátul.

A fentiek alapján nem meglepő, hogy jelenleg a Chelsea vezeti a tabellát, ugyanis Carlo Ancelottinak eddig nem voltak hasonlói problémái. A nyáron érkezett olasz szakember remekül ráérzett az angol liga stílusára, és kedvenc taktikája, a 4-4-2, a középpályán rombusszal fantasztikusan bevált, akárcsak a Didier Drogba, Nicolas Anelka csatárkettős.

Forrás: AFP

Ancelotti számára az igazi erőpróba most következik, az Afrika-kupa ugyanis leginkább a Chelsea-t sújtja, hiszen Drogba, Michael Essien, John Obi Mikel és Salomon Kalou személyében négy fontos játékos sem áll a csapat rendelkezésére. A londoniak kerete azonban még így is van olyan erős, hogy átvészelje ezt a periódust, így továbbra is a Frank Lampardék számítanak az aranyérem legnagyobb esélyesének - de az Arsenal és a Manchester United végig ott lesz a nyomukban.

Még nagyobb küzdelem várható a negyedik helyért, hiszen ezúttal több csapat is bejelentkezett a BL-indulásért. Jelenleg a Tottenham Hotspur követi a dobogósokat, ami nagyban dicséri Harry Redknapp munkáját: a rutinos edző egy rendkívül hatékony csapatot rakott össze abból a keretből, amivel az elődei nem igazán tudtak mit kezdeni.

A Spurs balszerencséjére azonban a Manchester Cityvel is számolni kell, és a világ leggazdagabb klubjánál már az ötödik hely is kudarcot jelentene. A nemrég kinevezett edző, Roberto Mancini számára a BL-kvalifikáció kötelező feladat, és az olasz trénernek kis túlzással csak rá kell mutatnia arra, akit le akar igazolni, a pénz nem jelent akadályt. Ha sikerül megszilárdítania a csapat védelmét, és megtalálnia a közös hangot a focistákkal, akinek egy része jó viszonyban volt a korábbi vezetőedzővel, Mark Hughes-zal, akkor a City odaérhet a negyedik helyre.

Forrás: AFP

Az Aston Villának valószínűleg meg kell elégednie az Európa Ligával, ráadásul a klubnak arra is figyelnie kell, hogy a városi rivális Birmingham City nehogy megelőzze, ami nagy szégyen lenne a drukkerei számára. Márpedig az újonc Birmingham City eddig minden várakozást felülmúlva szerepel, és ugyanez elmondható Gera Zoltán csapatáról, a Fulhamről is, amely bizonyítja, hogy a tavalyi hetedik hely nem csak egy kifutott eredmény volt.

A tabella felénél egy választóvonal is meghúzható: a tizedik Sunderlandnek fél szemmel már lefelé is figyelnie kell, még ha Fülöp Mártonék ezt valószínűleg nem is szeretnék elismerni. A mögöttük található csapatok (talán egyedül a többre hivatott Everton kivételével) alighanem már azzal is tökéletesen elégedettek lennének, ha a következő szezont is a Premier League-ben kezdenék. A sereghajtó Portsmouth megmenekülése mindenesetre nagy szenzáció lenne, hiszen anyagi problémái miatt a nyáron szinte az összes épkézláb focistáját eladta, és januárban újabb kiárusítás várható, miközben a játékosok egy hónapja nem kaptak fizetést.

Meglehetősen közel van a kiesési zónához a West Ham United is, amely egyszer már megélt hasonlót: a 2002-2003-as idényben is addig mondogatták, hogy túl jók ahhoz, hogy kiessenek, hogy végül a másodosztályban találták magukat.

www.global-soccer.eu