Vágólapra másolva!
Négy évvel azután, hogy Arsene Wenger nem tartott rá igényt, Sol Campbell visszatért az Arsenalhoz, és már pályára is lépett a Premier League-ben. A mostani idényben a szokottnál több a 35 év feletti játékos az angol élvonalban. Jelenleg 18-cal több harmincévesnél idősebb focista játszik a PL-ben, mint öt éve.

Az angol Telegraph napilap kimutatása alapján jelenleg 18-cal több 30 év feletti labdarúgó szerepel a Premier League-ben mint öt évvel ezelőtt, a téli átigazolási időszak eseményei is erősítették ezt a trendet. A januárban Angliába szerződött labdarúgók közül ebbe a korosztályba tartozik Patrick Vieira, Eidur Gudjohnsen és Yildiray Bastürk, a legváratlanabb esemény azonban az volt, hogy az Arsenal szerződést ajánlott Sol Campbellnek.

A 35. életévét múlt szeptemberben betöltő középhátvéd négy évvel ezelőtt távozott az Arsenaltól, amikor is Arsene Wenger nem ajánlott neki új szerződést. Ez akkor nem volt váratlan esemény, hiszen a francia edzőről köztudott, hogy a 30 éven felüli futballistáknak maximum egyéves kontraktust szokott kínálni, ami alól még Dennis Bergkamp vagy Robert Pires sem jelentett kivételt.

Campbell ezután három évig a Portsmouth-ban játszott, majd a nyáron szerződése lejártával a negyedosztályú Notts Countyhoz igazolt, ahol azonban csak egyetlen találkozón szerepelt, majd felbontotta kontraktusát. Csapat nélküliként engedélyt kapott arra, hogy az Arsenalnál készüljön, és a jelek szerint a tréningeken meggyőzte Wengert arról, hogy még mindig hasznára lehet a klubnak. Tavaly ősszel, amikor még egyáltalán nem volt biztos, hogy az Ágyúsok szerződést ajánlanak neki, Wenger azt mondta Campbellről: "Természetesen nem a legfiatalabb, de nagyon jó állapotban van. Még mindig képes arra, hogy a Premier League-ben szerepeljen, és az öltözőben betöltött szerepe is fontos. Pozitív példát jelent a fiataloknak."

Wenger úgy gondolhatt, szüksége van biztonsági tartalékként egy rutinos középhátvédre, és ebből a szempontból jobban bízott Campbellben, mint Philippe Senderosban, aki egyetlen bajnokin sem játszott az idény során és akit kölcsön is adták az Evertonnak. Hasonló véleményen van az Arsenal egykori legendás védője, Nigel Winterburn is. "Azt hiszem, Sol naiv, ha azt gondolja, hogy sok lehetőséget fog kapni, de ezt valószínűleg ő is tudja. Mentálisan készen kell állnia arra, hogy csak akkor játszik, ha valaki megsérül. 35 esztendősen már nem könnyű felvenni a versenyt a fiatalokkal, annak idején én is ezért fejeztem be a karrieremet" - mondta Winterburn, aki 1987 és 2000 között több mint 400 bajnokit játszott az Arsenalban.

A legtöbb 35 feletti játékos hasonló szerepet tölt be a Premier League-ben: a Birmingham Cityben Kevin Phillips hétszer lépett pályára, mindig csereként, Nick Barmby a Hull Cityben 11 alkalommal szállt be a kispadról. Az edzők joggal gondolhatják, hogy egy rutinos futballista csereként könnyebben felveheti a ritmust, ugyanakkor egy pályafutása vége felé járó labdarúgó jobban elfogadja, ha kevesebb lehetőséget kap. Ám utóbbi megállapítás nem mindenkire igaz: a Manchester Unitednél Paul Scholes vagy Ryan Giggs még mindig meghatározó ember, nem is beszélve a Burnley skót focistájáról, Graham Alexanderről. Ő októberben múlt 38 éves, de egyelőre bírja a tempót: eddig minden bajnokin kezdő volt, és már öt gólt szerzett. Jelenleg ő a Premier League történetének negyedik legidősebb gólszerzője, és a PL 1992 óta íródó krónikájának legidősebb debütálója.

A többi topligával összehasonlítva a Premier League-nél több 35 évesnél idősebb futballista csak a Serie A-ban szerepel. Az olasz élvonalban jelenleg 31 veterán futballozik, többen közülük nagy klubokban. Már betöltötte a 35. életévét Javier Zanetti, Marco Materazzi (mindketten az Inter játékosai), Alessandro del Piero, Fabio Cannavaro (mindkettő Juventus), Filippo Inzaghi és Giuseppe Favalli (mindkettő Milan) is. Sokak szerint a túl sok idős játékos egyben azt is jelzi, hogy az adott bajnokság kevésbé képes megtartani, vagy éppen megszerezni a fiatalabb klasszisokat, aktuális sztárokat, és hogy ebben lehet valami, azt jól mutatja, hogy a spanyol bajnokságban van a legkevesebb 35 év feletti focista.

A Real Madridban vagy a Barcelonában egyetlen ilyen játékos sincsen, a Valenciában és a Sevillában is csak egy-egy kapus, ám életkor alapján a kapusokat érdemes külön kezelni. Ez a poszt valamivel kisebb fizikai megterheléssel jár, így a kapusoknál egyáltalán nem ritka, hogy valaki akár 40 éves koráig is aktív, míg a mezőnyben ez már szenzációszámba megy. A tavaly nyári játékosmozgások (Cristiano Ronaldo, Kaká, Zlatan Ibrahimovic Spanyolországba szerződése) után sokan megállapították: a Primera División kezdi átvenni a vezető topliga szerepét a Premier League-től.

A 35 év feletti játékosok száma a topligákban
Anglia: 22 játékos, ebből 13 kapus
Franciaország: 15, 7
Németország: 14, 9
Olaszország: 31, 10
Spanyolország: 11, 5