Vágólapra másolva!
A közhiedelemmel ellentétben egy labdarúgócsapat kapitányának nincsenek különleges kiváltságai, vagyis tévhit az, hogy csak ő reklamálhat a játékvezetőnél, még ha a mérkőzéseken ez gyakran elő is fordul. A csapatkapitány jelentősége a közösségen belül fontos, olyan játékosra esik általában a választás, akiben a társak feltétel nélkül megbíznak, és aki vezéregyéniség tud lenni a pályán és az öltözőben is. A csapatkapitányság jelentősége legutóbb John Terry esetében merült fel, de éppen a lefokozott Chelsea-védő a példa arra, hogy nem kell kapitányi szalagot viselni ahhoz, hogy valaki vezéregyéniség legyen.

John Terry magánéleti botránya nem csak a Chelsea híveit érintette érzékenyen, hanem minden angol futballszurkolót: a középhátvéd ugyanis nem csak hogy a válogatott oszlopos tagja, hanem csapatkapitánya is.

Így aztán majd egy héten keresztül az volt a fő beszédtéma Angliában, hogy Terry vajon megőrizheti-e a csapatkapitányi karszalagot, vagy a szövetségi kapitány, Fabio Capello megfosztja tőle.

A válasz azóta ismert, az olasz szakember úgy döntött, hogy bár továbbra is számít Terryre, de nem ő lesz a csapatkapitány a világbajnokságon. A jelek szerint tehát az angolok nagyon komolyan veszik a tisztséget, de igazából mi is a feladata egy csapatkapitánynak?

Nos, a közhiedelemmel ellentétben a karszalagot viselő játékosnak hivatalosan nincsen sok kiváltsága. A FIFA jelenleg érvényben lévő szabályai értelmében mindössze annyiban merül ki a gyakorlati feladata, hogy ő választ térfelet a mérkőzések előtt, illetve részt vesz az esetleges büntetőpárbajokat megelőző sorsoláson is.

Ennél többről azonban nincs szó, vagyis tévhit, hogy csak ő reklamálhat a játékvezetőnél, vagy hogy joga lenne beszélni a bíróval. Más kérdés, hogy a szokásjog alapján éppen ez a helyzet, vagyis gyakran látható a mérkőzéseken, hogy a csapatkapitány elhessegeti a bíróhoz futó társait, vagy hogy a játékvezető magához rendeli, és vele beszél meg bizonyos dolgokat.

A kapitány szerepe inkább a csapaton, mint közösségen belül fontos: alapesetben olyan futballista kapja meg ezt a tisztséget, aki vezéregyéniségnek számít, a többiek maximálisan bíznak benne, elfogadják a véleményét. Mindezt figyelembe véve nem meglepő, hogy Capello elvette a karszalagot Terrytől, hiszen a középhátvéd éppen a társai bizalmát veszíthette el azzal, hogy kikezdett egy volt klubtársa barátnőjével.

Más kérdés, hogy mindettől függetlenül tagja a csapatnak, és a pályán mutatott teljesítményével, viselkedésével ugyanúgy példát mutathat, vezéregyéniség lehet. A horvát válogatott szövetségi kapitánya, Slaven Bilic (aki jól ismeri az angolokat, elvégre a legutóbbi két selejtezősorozatban együttese egy csoportban volt velük, mi több, anno futballozott is a szigetországban) legalábbis így véli.

"Terrynek sohasem volt szüksége a karszalagra, nélküle is született vezéregyéniség, és az lesz a világbajnokságon is. Már akkor is az volt a Chelsea-ben, amikor még nem ő volt a csapatkapitány, mert ilyen típusú futballista. A lényeg az, hogy miként viselkedik a pályán, függetlenül attól, hogy rajta van-e a karszalag, vagy sem, és ezt Capello is jól tudja" - mondta a horvát szakember, az egykori angol szövetségi kapitány, Graham Taylor pedig odáig ment, hogy kijelentette: a közvélemény eltúlozza a csapatkapitányi pozíció fontosságát.

"Szerintem nem lényeges, hogy ki viseli a karszalagot. Az a fontos, hogy Terry hogyan játszik. Egy válogatottban mindig az ország legjobbjai szerepelnek, így a csapaton belül akár öt-hat olyan játékos is lehet, aki klubjában csapatkapitány" - fejtette ki Taylor. Persze azért nem mindegy, hogy ki a csapatkapitány, hiszen például az egyes sorozatok, tornák végén mindig ő emelheti magasba a trófeát, és ez nem lesz másként a dél-afrikai világbajnokságon sem.

Ha az angolok győznek, akkor elsőként nem Terry, hanem Rio Ferdinand tarthatja majd a feje fölé a kupát, és ebből a szempontból érdekes lehet, hogy a többi résztvevő válogatottnál jelenleg mi a helyzet. Nos, mint a táblázatból látható, a legtöbb helyen a rutin az egyik döntő szempont a kiválasztásnál, és az is elmondható, hogy hátvédek vagy védekező középpályások gyakrabban kapják meg a karszalagot, mint más poszton szereplők. Afrikában ugyanakkor a csatárokat szívesebbek választják meg kapitánynak: Elefántcsontparton Didier Drogba, Nigériában Nwankwo Kanu, Kamerunban pedig Samuel Eto'o a cséká.

Forrás: AFP

Samuel Eto'o Rigobert Songtól vette át a csapatkapitányságot

Utóbbi egyébként tavaly vette át a szerepkört a veterán középhátvédtől, Rigobert Songtól. Ez kockázatos lépés volt a frissen kinevezett szövetségi kapitány, Paul le Guen részéről, hiszen Song még mindig nagy tiszteletnek örvend a játékosok körében, de a húzás bejött. Előfordul, hogy egy szövetségi kapitány annak érdekében nevez ki valakit kapitánynak, hogy a nagyobb felelősségnek köszönhetően az adott futballista teljesítménye is javuljon.

Ez volt például a helyzet Szlovéniában, ahol a korábban sokat kritizált Robert Koren valósággal újjászületett, miután csapatkapitány lett. Hogy nem mindig az életkor vagy a rutin dönt, hanem az adott játékos személyisége, azt a szlovák és az argentin példa mutatja. Északi szomszédunknál a mindössze 22 esztendős Marek Hamsík viseli a karszalagot, aki azonban fiatal kora ellenére is az ország egyik legelismertebb játékosa, és egyáltalán nem okoz problémát, hogy társai többsége jóval idősebb nála. Ami pedig Argentínát illeti, Javier Mascheranót már tizenévesen, a River Plate-nél is csak Jefecitónak, azaz "Kis főnöknek" becézték.

Algéria Dzsazid Manszuri 31 64
Anglia Rio Ferdinand 31 76
Argentína Javier Mascherano 25 55
Ausztrália Lucas Neill 31 53
Brazília Lúcio 31 88
Chile Claudio Bravo 26 41
Dánia Jon Dahl Tomasson 33 107
Dél-Afrika Aaron Mokoena 29 99
Egyesült Államok Carlos Bocanegra 30 76
Elefántcsontpart Didier Drogba 31 67
Franciaország Thierry Henry 32 117
Ghána Stephen Appiah 29 53
Görögország Jorgosz Karagunisz 32 90
Hollandia Giovanni van Bronckhorst 35 96
Honduras Amado Guevara 33 131
Japán Nakazava Judzsi 31 98
Kamerun Samue Eto'o 28 87
Koreai NDK Hong Yong Jo 27 38
Koreai Köztársaság Park Ji Sung 28 84
Mexikó Rafael Márquez 30 87
Németország Michael Ballack 33 97
Nigéria Nwankwo Kanu 33 80
Olaszország Fabio Cannavaro 35 131
Paraguay Denis Caniza 35 91
Portugália Cristiano Ronaldo 25 68
Spanyolország Iker Casillas 29 101
Svájc Alexander Frei 30 70
Szerbia Dejan Sztankovics 31 85
Szlovákia Marek Hamsík 22 29
Szlovénia Robert Koren 29 44
Új-Zéland Ryan Nelsen 32 38
Uruguay Diego Lugano 29 42


Az ország után a csapatkapitány neve, életkora és a válogatottságainak száma olvasható.