Vágólapra másolva!
Erényt kovácsolna az egymást követő skandalumokból a 2018-as és a 2022-es világbajnokságra pályázó Angol Labdarúgó Szövetség. Ugyan botrány botrányt követ, mindenki a szigetországi futballról beszél, azonban Andy Anson, a pályázati bizottság vezetője úgy gondolja, ez nem lehet káros hatással a végső döntésre. Sőt, inkább előnyére válik.

2010. december 2-án jelöli ki a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) a 2018-as és a 2022-es labdarúgó-világbajnokságok helyszínét. Az angol szövetség (FA) mindkét eseményre benyújtotta pályázatát, azonban a szurkolók többsége úgy gondolja, az egymást követő botrányok miatt Anglia eleshet a rendezés lehetőségétől.

Még alig ült el a Terry és Bridge szexbotránya (a Chelsea nős bekkje viszonyt folytatott válogatottbeli csapattársa barátnőjével, a fehérneműmodell Vanessa Perroncellel), amikor kiderült, hogy Ashley Cole magánélete sem makulátlan, ötödször is megcsalta nejét. Az élvonalbeli Portsmouth a tönk szélén áll, a legnagyobb klubok pedig gigászi adósságokat görgetnek maguk előtt.

Andy Anson, a pályázati bizottság vezetője szerint azonban mindez egyáltalán nem számít. "Az emberek külföldön csak a felfordulást látják, és nem értik, hogy lehet nálunk ennyire nyilvános a futballisták magánélete. De meg kell érteniük, hogy a pályázatunk nem a mostani botrányok alapján lesz megítélve. Csakis a benyújtott pályázat minősége és a felkészültségünk az, ami számít" - mondta Anson a Guardiannek

Szerinte az, hogy az emberek ennyire odafigyelnek arra, ami Angliában történik, és ennyit beszélnek róla, az csak jó hír, hiszen azt jelzi, az angol foci világszerte népszerű, és óriási érdeklődés övezi. "Azt hiszem, ez lehet a mi egyik legnagyobb előnyük a döntés során" - mondta Anson.

Miután reális esély mutatkozik rá, hogy Dél-Afrika és Brazília után 2018-ban Európában rendezzék a vb-t, Anson biztos benne, hogy az angol focitársadalom teljes egységben a pályázat mögé áll, hogy legyőzzék a kontinens többi kandidálóját, Oroszországot, illetve a belga-holland és a spanyol-portugál közös próbálkozást.

A döntési folyamat:
2009. január 15.: a pályázat meghirdetése
2009. február 2.: a pályázati szándék jelzésének határideje
2009. március 16.: a pályázati anyagok leadásának határideje
2010. május 14.: az utolsó hiánypótlások leadásának határideje
2010. december 2.: a helyszín(ek) kiválasztása


Ha a Premier League botrányai nem nehezítenék meg eléggé az angolok helyzetét, akkor a sportdiplomaták gondoskodnak a további akadályokról. Például maga Anson, aki volt annyira bátor, hogy nyilvánosan támadta a FIFA végrehajtó bizottságának egyik tagját, a trinidadi Jack Warnert, aki jelentős szerepet játszik a rendezési jog odaítélésében. Anson utólag nem győzött magyarázkodni, fontos és befolyásos személynek nevezni Warnert, akinek érdemes minden szavára odafigyelni.

Az angol pályázati bizottságra a legtöbb munka azonban majd a nyári világbajnokság előtt, alatt és után vár. A vb előtti éves kongresszuson ott lesz a végrehajtó bizottság mind a 24 tagja, angol részről maga az FA elnöke, Vilmos herceg igyekszik majd a kedvükben járni. Egy jó vb-szereplés növelheti az angol pályázat esélyeit, augusztus 23-án pedig a FIFA munkatársai megérkeznek Angliába, hogy felmérjék a helyszíneket.

A pályázók:

20182022
AngliaAnglia
Belgium és HollandiaBelgium és Hollandia
OroszországOroszország
Spanyolország és PortugáliaSpanyolország és Portugália
OroszországOroszország
AusztráliaAusztrália
Egyesült ÁllamokEgyesült Államok
JapánJapán
Dél-Korea
Katar
Indonézia