Vágólapra másolva!
Egy magyar érdekeltségű együttes már elbúcsúzott az Európa Ligától, három azonban bejuthat a legjobb 16 közé, még ha nem is lesz könnyű dolga csütörtök este. Gera Zoltán csapata, a Fulham előnnyel utazik a címvédő Sahtar Donyeckhez, az Anderlecht Juhász Rolanddal döntetlenről folytatja az Athletic Bilbao ellen, Dzsudzsák Balázs PSV-jének pedig egygólos hátrányt kell ledolgoznia otthon a Hamburggal szemben.

Dárdai Pál kedden a kispadról nézte végig, amint a Benfica a papírformának megfelelően simán legyőzi a Herthát, elbúcsúztatva ezzel a berlinieket az Európa Ligától. A németek számára azonban ez nem jelentett katasztrófát, hiszen a csapat elsősorban a Bundesligára koncentrál, ahol a bennmaradásért küzd. A többi magyar érdekeltségű együttesnek azonban fontos lenne a továbbjutás, és egyik csapat sincsen reménytelen helyzetben.

A legnehezebb dolga talán Gera Zoltánnak és a Fulhamnek lesz, annak ellenére, hogy a londoniak az első meccsen 2-1-re legyőzték a Sahtar Donyecket. Az ukrán csapat ugyanis címvédőnek számít (az utolsó UEFA-kupát hódította el), és az idegenben szerzett gólnak köszönhetően már 1-0-s győzelemmel is kiharcolhatja a továbbjutást. Mivel az ukrán bajnokságban még mindig tart a téli szünet, így a Sahtar három hónap után először lép pályára tétmeccsen hazai közönsége előtt, a csapatkapitány Darijo Srna szerint mindez sorsdöntő lehet. "A szurkolók biztatása sokat számít, ráadásul a stadionunkban kicsit szélesebb a pálya a megszokottnál, ami a mi játékunknak kedvez. Elég egyetlen gólt szereznünk, és továbbjutunk" - nyilatkozta a horvát jobbhátvéd. A Fulhamnak egyébként ez lesz a 26. nemzetközi kupamérkőzése, és a londoniak még sohasem kaptak kettőnél több gólt - a Sahtar ugyanakkor tíz mérkőzés óta veretlen hazai pályán.

Juhász Roland csapata, az Anderlecht és az Athletic Bilbao első, baszkföldi találkozója elsősorban nem a pályán történtekről marad emlékezetes, hanem a szurkolói rendbontás miatt, amiért elsősorban a belgák okolhatók. Az események miatt feszült hangulat várható Brüsszelben, ahol a vendégeknek támadniuk kell, hiszen otthon csak egy 1-1-es döntetlenre voltak képesek, azaz a továbbjutás érdekében mindenképpen gólt kell szerezniük. Mind a két együttes győzelemmel melegített a bajnokságban a kupamérkőzésre: a belgák 2-0-ra verték a Mechelent, a Bilbao pedig 4-1-re nyert a Tenerife ellen.

Nem sikerült ilyen jól a főpróba Dzsudzsák Balázséknak, hiszen a PSV Eindhoven vasárnap hazai pályán csak egy 1-1-es döntetlent játszott a Sparta Rotterdammal, ráadásul úgy, hogy a vendégek az utolsó percben egyenlítettek. A Philips-stadion közönsége ki is fütyülte kedvenceit, akik csütörtök este a Hamburg ellen tehetik jóvá a botlást. Az első találkozón a németek 1-0-ra nyertek, ami nem jó előjel a hollandok számára, hiszen a PSV a mostani szezonban mind az öt európai kupameccsét 1-0-ra nyerte hazai pályán - ez az eredmény jelen esetben csak a hosszabbításra, illetve a büntetőpárbajra lenne elegendő. Az viszont Dzsudzsákék mellett szól, hogy a HSV tartalékosan lép pályára: az első mérkőzés egyetlen gólját szerző Marcell Jansen mellett Dennis Aogo sérülés, David Jarolím pedig eltiltás miatt nem játszhat. De nem lesz ott a pályán Ruud van Nistelrooy sem, aki szintén megsérült - pedig a csatár nagyon szeretett volna lehetőséget kapni egykori klubja ellen.

"A bajnokiért valóban kár, egy megnyert mérkőzést engedtünk ki a kezünkből. Megint sok helyzetet hagytunk ki, ami már több mérkőzés óta visszatérő probléma. Ezen mindenképpen javítanunk kell a Hamburg ellen, mert egy komolyabb ellenfél ellen jóval kevesebb lehetőség adódik, mint a Heracles vagy a Sparta Rotterdam ellen. Azt az első mérkőzésen is bizonyítottuk, hogy semmivel sem vagyunk rosszabbak egy Bundesliga-élcsapatnál, mind játékban, mind erőnlétben felvettük a versenyt a németekkel, sőt szünet után fölényben is játszottunk. Csalódottak voltunk, hogy nem sikerült gólt szereznünk Hamburgban. A hét végén a közönségünk füttykoncerttel búcsúzott a csapattól, remélem, hogy az Európa Ligában továbbjutással tudjuk őket kárpótolni" - mondta Dzsudzsák.

A Bajnokok Ligájából az Európa Ligába került két sztárcsapat egyaránt egygólos előnnyel kezdi a visszavágót, de a Liverpoolra alighanem küzdelmes 90 perc vár Bukarestben - és nem Budapesten, ahogy rövid ideig az angol klub honlapján szerepelt. A Vörösök az első meccset csak kínkeservesen nyerték meg 1-0-ra az Anfielden, és a hét végi, Manchester City elleni bajnokin sem remekeltek (0-0). Rafa Benítez ugyan már számíthat Yossi Benajunra és Fernando Torresre is, de a sérülésből felépült spanyol támadó még aligha van csúcsformában, a román játékosok számára pedig minden bizonnyal ez lesz életük meccse. Az Unirea Urziceni bissau-guineai védője, Bruno Fernandes elismerte: csapata ezúttal nem állhat be tíz emberrel védekezni. "Támadnunk kell, mert le kell dolgoznunk a hátrányunkat, és a Liverpool valószínűleg nem fog úgy rohamozni, mint hazai pályán" - elmélkedett az afrikai hátvéd.

A Juventus egy héttel korábban idegenben is nyerni tudott az Ajax ellen, s a torinóiak veretlenek, amióta Alberto Zaccheroni átvette a csapat irányítását, vagyis minden jel arra mutat, hogy a forduló legrangosabb párharcából az olaszok jutnak majd tovább. Tovább nehezíti a hollandok helyzetét, hogy legnagyobb sztárjuk, Luis Suárez eltiltás miatt nem játszhat. Az amszterdamiaknak tehát az uruguayi csatár nélkül kellene végrehajtaniuk azt, ami a klubnak még sohasem sikerült: idegenben legyőzni a Juventust.

Európa Liga, a 16 közé jutásért, visszavágók:
Anderlecht (belga) - Athletic Bilbao (spanyol) 19 ó
Olympique Marseille (francia) - FC Köbenhavn (dán) 19
AS Roma (olasz) - Panathinaikosz (görög) 19
Galatasaray (török) - Atlético Madrid (spanyol) 19
Sahtar Donyeck (ukrán) - Fulham (angol) 19
Unirea Urziceni (román) - FC Liverpool (angol) 19
PSV Eindhoven (holland) - Hamburger SV (német) 19
Hapoel Tel Aviv (izraeli) - Rubin Kazany (orosz) 21.05
Juventus (olasz) - Ajax Amsterdam (holland) 21.05
Valencia (spanyol) - FC Bruges (belga) 21.05
VfL Wolfsburg (német) - Villarreal (spanyol) 21.05
Salzburg (osztrák) - Standard Liege (belga) 21.05
Werder Bremen (német) - Twente (holland) 21.05
Fenerbahce (török) - Lille (francia) 21.05
Sporting Lisboa (portugál) - Everton (angol) 21.05

www.global-soccer.eu