Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban a szokottnál is több erősen vitatható, vagy egyértelműen téves játékvezetői döntés született fontos nemzetközi mérkőzéseken, és mind az UEFA, mind a FIFA bíróküldési rendszere össztűz alá került. A világbajnokságon ott lesz például az a svéd Martin Hansson, aki elnézte Thierry Henry kezezését,  Új-Zélandot pedig két bíró is képviselheti majd a tornán.

Február elején a FIFA nyilvánosságra hozta annak a 30 játékvezetőnek a névsorát, akik a dél-afrikai világbajnokságon közreműködnek majd. A kiválasztás egy hosszú folyamat eredménye, amely még 2007-ben kezdődött: akkor 53 játékvezetőt hívtak meg a zürichi elitképzésre, majd tavaly októberben 38 fősre húzták meg a listát. Most újabb nyolc játékvezető mondhatott le a világbajnoki álmairól, de a 30 társuk közül sem lehet mindenki biztos abban, hogy meccset vezethet majd a vébén, hiszen a listát tovább szűkítik, és 24 játékvezetőt választanak majd ki - a többiek tartalékként utazhatnak Dél-Afrikába. A névsorban ott van Kassai Viktor is

A FIFA még mindig tartja magát ahhoz, hogy nem csupán a teljesítmény és a tudás alapján választja ki a bírókat, hanem arra is ügyel, hogy mindegyik kontinensnek legyen képviselője a világbajnokságon. Ennek tudható be, hogy Mexikó mellett csupán egyetlen országból érkezhet majd két játékvezető is: a futballnagyhatalmak közé nem sorolható Új-Zélandról - Óceániában ugyanis máshonnan nem nagyon lehet választani. Michael Hester és Peter O'Leary tudását és képességeit nem vonjuk kétségbe, de az bizonyos, hogy ők pályafutásuk során kevésbé intenzív, alacsonyabb színvonalú mérkőzéseken vezetnek, mint a keret legtöbb tagja, bár mindketten dolgoztak már korosztályos vébén (O'Leary volt például a játékvezető a tavalyi U20-as tornán rendezett Magyarország-Egyesült Arab Emírségek találkozón).

Európát mindössze tízen képviselik, Dél-Amerikából pedig hatan lehetnek ott a vébén. A kontinensen ennél nem sokkal több FIFA-bíró van, a a kolumbiai Ruíz többek között ennek is köszönheti, hogy már a harmadik világbajnokságára készülhet. Rajta kívül még a brazil Carlos Simón mondhatja el magáról, hogy már 2002-ben is ott volt a vébén, további hét bíró pedig második alkalommal lesz ott a világbajnokságon (a két mexikói, Achundia és Rodríguez, az uruguayi Larrionda, a paraguayi Amarilla, a svájci Busacca, és a belga De Bleeckere).

A világbajnokság játékvezetői kerete

Olegário Benquerenca (portugál), Massimo Busacca (svájci), Frank de Bleeckere (belga), Martin Hansson (svéd), Kassai Viktor (magyar), Stéphane Lannoy (francia), Roberto Rosetti (olasz), Wolfgang Stark (német), Alberto Undiano Mallenco (spanyol), Howard Webb (angol), Carlos Amarilla (paraguayi), Héctor Baldassi (argentin), Jorge Larrionda (uruguayi), Pablo Pozo (chilei), Oscar Ruíz (kolumbiai), Carlos Simón (brazil), Kalil al-Gamdi (szaúdi), Ravsan Irmatov (üzbég), Szubkiddin Mohd Szalleh (malajziai), Nisimura Juicsi (japán), Mohamed Benuza (algériai), Koman Coulibaly (mali), Jerome Damon (dél-afrikai), Eddy Maillet (seychelles-szigeteki), Joel Aguilar (salvadori), Benito Archundia (mexikói), Carlos Batres (guatemalai), Marco Rodríguez (mexikói), Michael Hester, Peter O'Leary (új-zélandiak)




Bekerült viszont a játékvezetői keretbe a svéd Martin Hansson, annak ellenére, hogy ő nem vette észre a Franciaország-Írország pótselejtezőn Thierry Henry kezezését a franciák gólja előtt (igaz, partjelzői közül Fredrik Nilsson, aki az ominózus esetnél segíthette volna a munkáját, nem utazhat a vébére). Hanssonnak ráadásul nem ez volt az első komoly hibája: a tavalyi Konföderációs Kupán ő vezette a Brazília-Egyesült Államok döntőt, és továbbot intett, amikor Kaká lövése a felső kapufáról a gólvonal mögé pattant. És ő volt a bíró a Porto-Arsenal BL-nyolcaddöntőn is, ahol a portugálok győztes góljánál szinte beállt Sol Campbell elé, miközben odaadta a labdát a hazaiaknak egy közvetett szabadrúgáshoz, amit a portugálok gyorsan elvégeztek.

Forrás: AFP

Ám azon a napon nem ez volt a legrosszabb ítélet a Bajnokok Ligájában: a Bayern München-Fiorentina találkozón ugyanis a norvég Tor Henning Övrebö érvényesnek ítélte Miroslav Klose gólját, ami egyértelműen lesről született, arról nem is beszélve, hogy míg piros lapot adott az olaszok védőjének, Massimo Gobbinak, addig ugyanezt nem tette meg Kloséval, aki pedig hasonlóan durva szabálytalanságot követett el. A tavalyi Chelsea-Barcelona BL-elődöntő után szintén sokat kritizált Övrebö a világbajnokságon ugyan nem lesz ott, de ez az eset is egyértelművé tette, hogy a nemzetközi szövetségeknek sokkal átláthatóbbá kellene tennie a bíróküldési procedúrát.

"Tisztázni kellene, hogy mi alapján döntenek arról, hogy ki melyik meccset vezeti. Az UEFA-nak és a FIFA-nak sokkal nyíltabbnak kellene lennie ebből a szempontból. Senki sem tudja, hogy ez hogyan történik. Létezik egy ranglista, teszem azt arról, hogy kik a legjobbak?" - tette fel a költői kérdést Arsene Wenger, aki alighanem maga is jól tudja, hogy a sportpolitikának legalább olyan fontos szerepe lehet az ilyen döntésekben, mint a tényleges tudásnak.

www.global-soccer.eu