Vágólapra másolva!
Erwin Koeman, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint nincs oka a csalódottságra, ellenben az orosz sajtó gyorsértékelésében lehangoló döntetlenként, illetve nem valami szórakoztató show-ként jellemzi a szerdai, 1-1-es döntetlent hozó magyar-orosz mérkőzést.

"Az első félidőben jobb volt a magyar válogatott, ezért átszerveztük csapatunk játékát, és sikerült is egyenlítenünk. Most láttam először élőben a magyarokat, a csapat egyértelműen technikás, jó futballistákból áll, akik ellen igen nehéz eredményesen játszani" - mondta a mérkőzés után Guus Hiddink, az orosz válogatott búcsúzó kapitánya.

"A mérkőzés első időszakában jobbak voltunk az oroszoknál, megérdemelten szereztünk vezetést, az abban az időszakban nyújtott teljesítménnyel elégedett vagyok" - fogalmazott a lefújást követően Erwin Koeman.

"A szünet után aztán láthattuk, mire képes az orosz válogatott, ha rátesz egy lapáttal, de ellenfelünk hiába javult fel, a nagyobb helyzetek ekkor is előttünk adódtak. Fájdalmas, hogy Oroszország gólja egy hibánkból született, mert igazán nagy helyzet nem is adódott a kapunk előtt. Csapatom tagjai közül jó néhányan még kevés meccset játszottak az idén, a magyar bajnokság is most kezdődött el, így nincs okom a csalódottságra."

Gólszerző: Kancák

Az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség meccstudósításában azt írta, Guus Hiddink búcsúja eléggé közepesre sikeredett, jóllehet együttesét elsöprő többségben a 2008-as Európa-bajnokságon bronzérmes gárda tagjai alkották.

"A csapatok meglehetősen lassú tempóban futballoztak, csak a második félidőben élénkült meg, akkor is csak olykor a játék. A lényeg nagyjából kimerült a labda birtoklásáért zajló harcban, a mezőnyjátékban, veszélyes momentum alig akadt" - összegzett értékelésében a magyar gólszerző Vanczák Vilmost Kancáknak elírva az orosz hírügynökség, amely megjegyezte, hogy a helyzet érdemben mit sem változott a két sztártámadó, Arsavin és Pavljucsenko második félidei beállításával.

"Érdektelen, közepes focit láthattunk csapatunktól" - mondott ítéletet a tudósító, aki leginkább annak tudott csak örülni, hogy megmaradt a szovjet, illetve orosz futballválogatott 32 éve tartó veretlensége a magyar nemzeti együttessel szemben.

A Szport Ekszpressz internetes kiadásában "nem valami szórakoztató show-nak" minősítette a látottakat, és azzal zárta a győri kiruccanásról készült összefoglalót, hogy Hiddink búcsúmérkőzése "valóban szomorúra sikeredett, mivel játékosai képtelenek voltak azt emlékezetessé tenni számára."

A Szovjetszkij Szport online oldalán hasonló húrokat pengetett, leszögezve, hogy "így nem lehet elköszönni". A lényegi megállapítást pedig már a címébe belefoglalta a szerző: "Lehangoló döntetlennel zárta le Oroszország válogatottja a Hiddink-korszakot".

Hét meccsen három gól

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán barátságos mérkőzésen 1-1-es döntetlent játszott az orosz csapattal, ezzel már sorozatban hetedik mérkőzésén nem tudott egynél több gólt szerezni.

Erwin Koeman alakulata tavaly április 1-én a máltaiak elleni világbajnoki selejtezően 3-0-ra diadalmaskodott, azóta, azaz közel egy éve nem talált be egynél többször az ellenfél kapujába. A máltai találkozót követte a románoktól (1-0), majd a svédektől elszenvedett vereség (2-1), ezután a portugáloktól kapott ki a válogatott 1-0-ra otthon. A folytatásban Portugáliában maradt alul a gárda (3-0), majd Dániában 1-0-ra győzött, az évet pedig a belgák otthonában elszenvedett 3-0-ás fiaskó zárta. Azaz a legutóbbi hét meccs mérlege egy-egy győzelem és döntetlen, valamint öt vereség, a gólkülönbség: 3-11.

Ezeken a mérkőzéseken a válogatott keretében szereplő csatárok közül (Torghelle Sándor, Rudolf Gergely, Priskin Tamás, Szalai Ádám) senki sem talált a kapuba.

A keddi győri találkozón - akárcsak korábban - a védekezéssel ezúttal sem voltak komolyabb problémák, sőt, a hátsó alakzat egyik tagja, Vanczák Vilmos szerezte a gólt. Az oroszok a fordulást követően egy szöglet után Gyinyijar Biljaletgyinov közeli találatával egyenlítettek. A döntetlen azt is jelenti. hogy a magyarok legutóbb 1978-ban győzték le Oroszországot, pontosabban annak jogelődjét, a Szovjetuniót.

A válogatott következő felkészülési mérkőzését május 29-én Németország ellen játssza, majd a június 5-én a szintén a világbajnokságra készülő hollandokkal találkozik. Az első Európa-bajnoki selejtezőre szeptember 3-án, Svédországban kerül sor.