Vágólapra másolva!
José Mourinho a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján az Inter edzőjeként tér vissza egykori sikerei színhelyére, a Stamford Bridge-re, ahol várhatóan érzelemdús fogadtatásban részesül, de állítása szerint a 90 perc erejéig teljesen kizárja a külvilágot. Az első meccset hétszer megtekintő portugál Milánóban megnyerte a taktikai csatát Carlo Ancelottival szemben és abban bízik, hogy egyedülálló veretlenségi sorozata vendégként is folytatódik majd a Chelsea-stadionban. A nagy érdeklődéssel várt mérkőzés mellett szinte eltörpül, hogy a Sevilla és a CSZKA Moszkva közül az egyik biztosan ott lesz a legjobb nyolc között.

Carlo Ancelotti és José Mourinho viszonya a múltban nem volt éppen ideális, és rivalizálásuk külön pikantériát ad a Chelsea-Internazionale párharcnak - amely már enélkül is nyolcaddöntő egyik legnagyobb rangadója.

A két klubban közös, hogy bár Európa legjobbjai között tartják számon, Bajnokok Ligáját még egyik sem nyert (az Inter a jogelőd BEK-ben kétszer diadalmaskodott).

Az első találkozón az Inter egygólos előnyt szerzett ugyan, azonban az angolok gólja miatt egy 1-0-s hazai győzelem már az ő továbbjutásukat jelentené. Márpedig a Chelsea ebben a szezonban már 44 mérkőzést játszott, és csak egyetlen olyan akadt, amikor nem volt eredményes.

A tradicionális olasz harcmodor, a gól nélküli döntetlen kiharcolása tehát aligha vezet eredményre, ráadásul az Internek az utóbbi időben nem ment az angolok ellen: az előző két idényben a Liverpool és a Manchester United búcsúztatta ugyancsak a nyolcaddöntőben.

Egy újabb korai kiesés nem tenne jót Mourinho presztízsének, hiszen a portugált éppen azért szerződtették, hogy BL-t nyerjen. Számára különleges érzés visszatérni Londonba, hiszen korábban éveken keresztül irányította a Chelsea-t.

"Nem titkolom, hogy a Chelsea-nek nagyon fontos szerepe volt az életemben. A Chelsea-nél akármerre megyek, mindenhol ismerősbe botlok, akiket kedvelek és szeretek, amíg el nem kezdődik a meccs. A 90 percre aztán mindent elfelejtek, nem akarom, hogy a játékosokkal és a klubbal kapcsolatos érzéseim megzavarjanak. Még az a szerencse, hogy az öltözőtől csak pár méterre van a kispad, így nem kell az egész stadionon keresztülvágnom és érezni a szurkolók felől áradó érzelmeket. Csak leülök oda és játszom a saját játékom" - jelentette ki az edző, aki állítása szerint hétszer nézte meg az első meccset, és tréfásan azt is megjegyezte, hogy az Inter már csak azért is esélyes a továbbjutásra, mert Mourinho nem szokott kikapni a Stamford Bridge-en (anno hazai pályán egyetlen vereséget sem szenvedett a Chelsea-vel).

Az Internél Mario Balotelli el sem utazott a csapattal Londonba, és erősen kérdéses a fiatal balhátvéd, Davide Santon szereplése is, vagyis valószínűleg megint Javier Zanetti játszik majd a védelem bal oldalán. A szintén nem teljesen egészséges Wesley Sneijder viszont minden bizonnyal vállalni tudja a szereplést.

A Chelsea-nél is a balhátvéd személye a legfőbb kérdés, Ashley Cole ugyanis sérült. Az első mérkőzésen Milánóban a középpályás Florent Malouda szerepelt ezen a poszton, a hét végi, West Ham United elleni bajnokin pedig a jobbhátvéd Paulo Ferreira húzódott át a másik szélre. Jurij Zsirkov felépülése újabb opciót jelent Carlo Ancelotti számára, aki csak a harmadik számú kapusára, Ross Turnbullra számíthat Petr Cech és Hilário sérülése miatt.

Forrás: AFP

Ancelotti azzal is elégedett lenne, ha az utolsó percben szerezné csapata a győztes gólt

Az olasz edző tisztában van vele, hogy csapatának mindenképpen gólt kell szereznie, ám elmondása szerint ez nem azt jelenti, hogy majd ész nélkül támadnak. "Nem hiszem, hogy a mérkőzés elején kell gólt rúgnunk. Jól kell játszanunk, de óvatosan, mert lehet, hogy elég, ha az utolsó percben lőjük azt a gólt" - fejtette ki Ancelotti, aki a jelek szerint nem tud elszakadni az olasz futballkultúrától.

A londoni mellett kedden egy másik találkozót is játszanak, ahol egészen biztosan továbbjut egy olyan klub, amely korábban sohasem szerepelt a legjobb nyolc között a BL-ben. A Sevilla idegenben 1-1-et játszott a CSZKA Moszkvával, így mindenképpen esélyesnek számít, a klub elnöke, José María del Nido szerint üzleti szempontból létfontosságú a továbbjutás.

Míg a sevillaiak számára a szezon most fordul a hajrába, addig az oroszoknak csak a hét végén kezdődött a bajnokság: a CSZKA a nyitányon 1-0-ra verte az Amkar Permet. A találkozón a fiatal karmester, Alan Dzagojev (aki az első mérkőzést kihagyta) csak egy félidőt kapott, Leonyid Szluckij edző a BL-re való tekintettel pihentette őt.

A keddi program:
nyolcaddöntő, visszavágók:
Sevilla (spanyol) - CSZKA Moszkva (orosz) 20.45 ó (az első meccsen 1-1)
Chelsea (angol) - Internazionale (olasz) 20.45 ó (1-2)